-
Kupiłem niebieski interfejs z przełącznikiem Engine/airbag/ABS/piny 12-13
Z silnikiem łączę się bez preblemu.
Program FiatECUScan 3.4.1 - demo
Łączyłem sie z Alfą 147JTD 2005 i Fiatem Doblo II 2006 JTD.
W obu przypadkach połączyłem się z silnikiem.
Natomiast po ustwieniu przełącznika w pozycje AIRBAG i podpięciu do auta program nie łączy sie z samochodem tzn z airbagiem.
Wyskakuje komunikat że mam zły interfejs i potrzebuje czerwonej wtyczki czy coś takiego, zapomniałem zrobić PrintScreena ale może jutro zrobię i wrzucę.
Przy próbie łączenia z ABS też próba nieudana (prosi o inny kolor wtyczki/kabla).
Co moze być nie tak w moim przypadku?
-
Masz 3 pozycje na przełącznikach?
Ma być na neutralnym.
Nie może być ani na poduchy ani na abs jak łączysz się z silnikiem.
-
Napisałem wyraźnie że z silnikiem łącze sie bez problemów zarówno w Alfie jak i w Doblo.
Nie mogę sie połączyć w zadnym aucie z airbag, nie mogę z ABS, nie mogę w pozycji 12/13.
Kabel ma 4 pozycje. Jest od Viakena.
-
-
Yh, kolego, a czasami nie masz tak ze pokazuje Ci sie komunikat żebyś przełączył na pin 3 i masz niżej trzy przyciski? N - ESC - Y ?
Jeśli wyskoczy ten komunikat, przełącz kabel na pin 3 i kliknij Y ;)
-
Witam ponownie,
temat poduszek ogarnięty. Także z poduszkami i silnikiem łącze sie bez problemu.
Z ABS potrafię się połączyć jednak na desce w alfie po połączeniu się z ABSem wywala mi 3 błędy:
ABS system failure
ASR system failure
EBD system failure
Na kompie sprawdziłem był jakiś błąd w pamięci odnośnie ABSu, ale usunięty nie powraca więc ok.
Pytanie: czemu na desce wywala te błędy po połączeniu FESa z ABSem, a w FESie nie?
Dodam ze po zamknięciu programu FES wszystko na desce wraca do normy a po ponownym podłączeniu NIE MA żadnych błędów w pamieci tyle że znowu na desce kontrolki dają po oczach.
Kontrolki tego typu:
http://img818.imageshack.us/img818/6342/dsc01215s.jpg
Kolejne pytanie:
Czy tym interfejsem mogę zmienić "DYSTANS DO NASTĘPNEGO SERWISU" ?
Gdy chcę się połączyć w zakładce PRZEGLĄD z pozycją SERVICE coś tam DISTANCE wywala komunikat:
Sprawdzałem na każdym położeniu przełącznika interfejsu i na żadnych nie chce połączyć, zawsze ten sam komunikat.
http://img29.imageshack.us/img29/6251/24018680.png
Z góry dziękuję za pomoc :)
-
Lampki zapalają się w momencie, kiedy połączysz się z systemem ABS. Nie sygnalizują żadnego błędu, a jedynie nawiązania komunikacji.
Co do Przeglądu to na komunikacie masz jak byk napisane, że potrzebujesz interfejsu ELM327 lub OBDKey, czyli czegoś co obsługuje CAN, a ty używasz zwykłego KKL. Wystarczy czytać.
-
Dzięki za odpowiedź.
Myślałem że ten interfejs da rade ale masz racje, w sumie logiczne że nie :) Ale kto pyta nie błądzi :)
-
a czy taki interfejs ELM327 umożliwia to wszystko co KKL + resetowanie Distance to service, czy może każdy z kabelków przydatny jest do czegoś innego?
-
Jaka wersje FiatEcuScan polecacie najbardziej ? Mam mozliwisc sciagniecai kazdej i niektore po polsku ale nie orientuje sie ktora jest dobra , jakie wy macie i ktora dla was najlepsza . ??????