Mam wahacze od chyzia, już trochę ze mną zrobiły - powiem Ci w jakim są stanie
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ktoś ma jakąś koncepcję co może skrzypieć w tylnym zawieszeniu, a właściwie głośno trzaskać, dźwięk jak podczas wprasowywania tulei w wahacz na prasie, takie głośne trzaśnięcia kiedy się przesuwa. Coś jak na tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Kdh4VqUKP7k
Tyle że u mnie dzieje się to podczas przejazdu przez nierówności, progi, i podczas gwałtownego hamowania. Stawiam w pierwszej kolejności na którąś tuleję wahliwą, sworzeń banana. Ale czy amortyzator, poduszka amora też może wydawać podobny dźwięk?
Może sprężyna? Najlepiej wejść pod auto i sprawdzić. Weź kogoś kto będzie bujać autem...
Dzisiaj nie dam rady załatwić pomocnika, ale sam nim bujałem i wtedy słychać to bardzo sporadycznie. W sumie z tydzień temu było to słychać głośniej, ale dalej ten trzask występuje. Ide zanurkować, może coś znajdę.
A może coś nie teges z maglownicą?
To dzieje się z tyłu.
Wytargałem zwrotnicę z amorem, i sprężyny mają takie zgrubienia na końcach, plastikowe nakładki. I to jest poprzecierane. Nasmarowałem w tym miejscu, jak zacznie za jakiś czas z powrotem skrzypieć to znak że sprężyny do wymiany.
Ktoś ma namiary na jakieś porządne tuleje do przedniego dolnego wahacza? Ewentualnie jestem w stanie przełknąć PU. Ktoś ma na przodzie z olkusza?
P.S.
Może by tak podwiesić ten temat?
Koło warszawy ktoś regeneruje. Rafal0717 to załatwia. Chyba nawet ma oryginały "pod zastaw". On już je przetestował na kilkudziesięciu tys.km. Ja też u niego robiłem.
P.S. Temat oczywiście jest podwieszony od dawna :) wszystko jest w HOW TO tylko nie chce Wam się tam zaglądać.
Ooo dzięki Marek. Ciągle tylko tył wszyscy przeżywają, a o przodzie cisza:)
Do How To jakoś nie zaglądałem wychłostaj mnie:D