Wiec oki dawaj znać najlepiej na tel 692369684 . juz dobry:)
Napisane na Commodore C64..;)
Printable View
Wiec oki dawaj znać najlepiej na tel 692369684 . juz dobry:)
Napisane na Commodore C64..;)
Próbowałem wysłać do Ciebie PW, jednak masz zapełnioną skrzynkę.
Dzwoniłem pod podany przez Ciebie nr tel. - czy na pewno jest prawidłowy?
Jeśli miałbyś chwilę wolnego czasu to chętnie skorzystam z pomocy ze sprawdzeniem co się dzieje z samochodem.
Witam, u mnie sytuacja podobna wyższe biegi lekkie szarpnięcie okolice 1800 obr ale na niższych przy ruszaniu również to sie zdarza i wtedy samochód gasnie i wyskakuje check błędy P0265 wtryskiwacz 2 i P0268 wtryskiwacz 3. Dzisiaj byłem w Bosch'u na diagnostyce i stwierdził że przelew jest w miare a winna leży po stronie elektrycznej. Jakis tydzień temu wymieniłem kostki (elek.) które wchodzą do wtrysków niestety nie pomogło. Załącznik 224388.
Pan z boscha dał mi również kosztorys naprawy który wyniósł 3800 zł , podziękowałem i wyszedłem.
No i co dalej ma ktoś jakis pomysł, jakiegoś magica który to ogarnie w normalej cenie ?
u mnie pół auta rozebrali, drugie pół dołożyli duperelków...jeden elektryk, drugi trzeci... a co się okazało? że rozrząd był przestawiony :/ zrobili i auto nie te :)
- - - Updated - - -
wtryski wymieniliśmy, bo jeden nadawał sie do kosza, wywaliliśmy klapy,dpf i egr (bo tez jeden "mechanik" tak podejrzewał) turbo już było bliżej końca więc też poszło do regeneracji, czujniki też... dalej było to samo :( do tego szarpania doszło, że w ogóle nie miała siły jechać, nawet po chipie
Ja mam taki problem ze równo przy 1500obr szarpie , jak przypuszczam normalnie to nie czuć ale jak jechać na 2 lub 3 biegu i trzymać 1500obr to w tedy szarpie , obroty nie faluja nie gaśnie wydaje się że działa normalni . Mowa o 1.9 120 KM
Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Witam odświeżam temat mam taki sam problem z alfa 159 1.9jtdm 120km poszarpuje na obrotach 1500/2000 gdy lekko dodaje gazu, gdy wcisnę gwałtownie wszystko ok. dodaję wykres Multiecuscan Załącznik 244256
Witam
Nikt nie zna rozwiązania na temat szarpania? Mam to samo ale nie zawsze, mam wrażenie że nasila się z zapychaniem dpf ale pewności nie mam.
czujnik map w porzadku? moze w 8v jest ten sam co w 16v? jesli tak to wymien nowy bosch 0 281 007 071 bodajze ok 90zl kosztuje zamiast 300-400 za ori numer a ma te same parametry co 281 002 431 (numery z glowy podaje, jest watek o zamiennikach tam bedziesz mial potwierdzenie))? egr?program w ecu masz ori ? "fachowcy" różne juz cuda wyprawiali przy ecu. nie wiem czy w 8v sa jakies elektrozawory/wezyki przy turbinie, jesli tak to posprawdzaj ich stan, moze cos podmienic na probe z uzywki chociaz na poczatek? jakies bledy lapie?
Witam serdecznie szanowne grono :)
Postanowiłem odgrzebać temat ponieważ zauważyłem ,że temat nie jest jasno i konkretnie rozwiązany a występują u mnie wszystkie "choroby" które zostały wymienione w tym temacie.
Posiadam Alfę 159 2,4 JTDm z 2008 roku z automatyczną skrzynią biegów. Auto seryjne. Nic nie podkręcane, mapowane a wszystkie możliwe naprawy były robione na czas przy użyciu oryginalnych części.
Od pewnego czasu jednak mam z nią problemy które potrafią zmyć szybko uśmiech z twarzy tj..:
- szarpanie autem w okolicy 2 tyś obrotów najczęściej przy normalno - ekonomicznej jeździe przy biegach 2,3,4. Szarpanie jest nieregularne raz zaczyna się już przy 1,800 obrotów a raz przy 2,300. Na początku myślałem ,że
to skrzynia biegów bo takie były objawy ponieważ szarpanie zawsze zdarzało się w okolicach zmiany biegu. Po przeczytaniu forum wiem ,że nie do końca. Przy agresywnej jeździe lub włączeniu trybu winter na skrzyni
problem trochę ustępuje ale tez nie na 100 %.
- na świeżo odpalonym silniku auto terkocze, kopci i przerywa. Jak ruszy się nim kawałek problem z nierówną pracą i kopceniem ustępuje ale powtarza się po kolejnym odpaleniu.
- przy dodawaniu mocniej gazu przyspieszenie jest nie "ciągłe" tylko bardziej falujące i na kokpicie wskazówka od doładowania również faluje
- spora turbo dziura i przez to ogólne zamulenie auta.
Bardzo proszę o pomoc.