-
2 załącznik(i)
Koło pasowe, pasek, rolka i napinacz z rolką. Zobacz na necie są rozrysowane schematy. Koło polecam Dayco. Napinacz miałem INA i rolka też INA. Przejechane już ok. 25 tys. i zapomniałem o problemie. Załącznik 248536
- - - Updated - - -
Sam napinacz miałem od razu z rolką - komplet INA i dodatkowo jest jeszcze 1 rolka - INA. Warto wymienić wszystko. Co do paska miałem Contitech - 6PK. Oryginał jest zalecany ten krótszy , bo niby jest elastyczny i taki wsadziłem i nie ma problemu. Nic mi nie piszczy, śrupie, jest ok.
Na rys. nr. 1 to koło pasowe, 5 napinacz z rolka, 8- rolka prowadząca. Paski dłuższy -3, krótszy -4.
-
Witam, mam 2.2jts do wymiany koło, nigdzie nie mogę go znaleźć, kilka sklepów motoryzacyjnych rozkłada ręce, czy da się dopasować od innego auta? Widziałem że 2.2 16v od Vectry C wygalda Tak samo
-
Jak masz sklep z częściami w pobliżu, to niech ci sprowadzą na sklep to z Vectry (to ten sam silnik co w Alfie), odkręć swój i na miejscu porównasz, bo po zdjęciach nikt ci tego nie potwierdzi.
-
Ktoś tutaj pisał, że koło z Opla pasuje. A oryginał połowę tańszy.
-
Hej, w czerwcu pisałem, że rozleciało mi się koło pasowe (rozwulkanizowała się guma na kole dayco z przebiegiem nie większym jak 2tyś km).
Dziś szukam winowajcy głośnego klekotu słyszalnego w kabinie. Auto wydaje się też bardziej trząść niż wcześniej. Podejżenie padło kolejny raz na koło pasowe. Jeśli to wina koła, to co może powodować jego szybkie zużycie? Może mechanik dobrał źle pasek? Może to wina napinacza? Niedawno zaczęło też chrobotać łożysko na sprężarce i wstawiłem nowe.
Załączam filmik pracy koła pasowego i napinacza. Napiszcie czy tak ma być? 2 mechaników powiedziało, że to nie wina koła pasowego. Nie wiem już co mam robić.
https://m.youtube.com/watch?v=mdbD9fiqjTs
-
Poratuje ktoś? Kupił bym nowe koło pasowe z napinaczem i paskiem, ale nie wiem czy jest sens? Czy to koło jest uszkodzone? Co może być przyczyną?
-
Na prawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? Panowie poratujcie :(
-
Jak ktoś może ci pomóc niewidząc stanu koła całego osprzętu, będzie to tylko wróżenie z fusów. Jeśli koło jest rozwarstwione lub bije w trakcie pracy to ogólnie jest do wymiany.
-
Stan koła jest jak ze sklepu. W te kilka miesięcy z gumą nic się nie stało. Wydaje mi się, że problem jest w biciu koła i dlatego załączyłem filmik aby ocenić czy faktycznie jest coś nie tak.
-
A sprawdzałeś stan sprzęgiełka alternatora bo uszkodzone niszczy także koło pasowe, powinno lekko obracać się w jedną stronę a blokować przez gwałtownym ruchu.