Auto było chyba ściągane z Belgi ale muszę zerknąć dokładnie w papiery. Na hamowni jeszcze nie byłem ale więcej pewnie nie ma jak 115km bo słabego ma kopa. Więc czeka mnie mała modyfikacja :)
Printable View
Też mam auto kupione w Belgii w 2010r i fabrycznie jest 132 km potwierdzone na dwóch niezależnych hamowniach...
Zobrazuję Wam jak to u mnie wyglądało gdy pierwszy raz chciałem trochę Alfą poganiać, dodam że auto jest po chipie od Cinka (robione zeszłej wiosny przez poprzedniego właściciela). Żadnych wibracji, drgań nie ma. Jadę po płaskim na 3 biegu, jest 1500 obr/min, nagle but. Wskazówka pędem ślimaka zbiera się do góry, dochodzi już do 1,8tys obr. Przyzwyczajony do drugiego auta (też chipowane) kurczowo zaciskam palce na kierownicy, a tu nic. Mija już 2tys obrotów, jest lepiej ale fajerwerków dalej nie ma! Jestem zaskoczony, a raczej zaniepokojony. O dziwo wskazówka coraz bardziej przyspiesza, mija 2,5 tys i już w zasadzie pędzi do 3tys. Po 3tys obr/min nagle stało się coś bardzo przerażającego! Wskazówka nagle znalazła się na 3,5tys by zaraz być na 4tys i 4,5tys obr/min. Powiedziałem wtedy o piiiiiiii! przez długie "u" i nieco krótsze "r". Naprawdę, wtedy to było bardzo uzasadnione, rozumiecie mnie? Wrzucam czwórkę, obrotomierz jest w okolicach 3000 obr/min i podobna sytuacja. Nie, to nie jest to co myślicie, sprzęgło całe...! Ten samochód zaczyna żyć od 3tys obrotów i bardzo szybko się zbiera do odcięcia. Inne w tym przedziale obrotów tracą na werwie. Dodam że tu więcej frajdy jest z jazdy na 4 biegu, wielu pasażerów to potwierdziło.
Tomek_KRK a czy orientujesz się czemu tak jest ,że Belgijska wersja 115 km jest mocniejsza w standardzie od innych wersji europejskich 115km?
Wielokrotnie te temat był juz poruszany - wersjia MJTD 115 vs MJTD120 vs MJTD130 (grande punto) nie różni się niczym w software z punktu widzenia nastaw mocowych (dawek, doładowania itd). Różnice mocy na hamowni to sprawność danego egzemplarza.
Inaczej jest w przypadku MJTD 16v to 136 i 150ps - tu różnica to zwyczajowo ok 10ps.
W przypadku silnika 1.9MJTD 8v istnieje jeszcze coś takiego jak MJTD90ps w fiat bravo i rzeczywiście to auto w sofcie jest skastrowane - ezgemplarza zwyczajowo pokazują ok 100-105ps.
Pozdrawiam
cinek wyczerpująca odpowiedź. Dzięki!
Mówisz jakaś lipa? Myslałem że zrobiona jest na wysokie obroty. Owszem zbiera się od 2tys, ale nie jest to takie pierdolnięcie jak przy 3tys. Rwie do przodu jakby 500kg zgubiła.Dodam że gdy ktoś siądzie pierwszy raz i na jedynce przeciągnie ponad 3tys, chcąc zmienić bieg to jest w szoku bo mu płuca owija wkoło kręgosłupa. Zmienia bieg i z pytającym spojrzeniem na mnie patrzy, jak by chciał spytać czy mam nitro? ;)
Była robiona u Ciebie 26 maja o 11:26. Fabryke miała na 162/335 zrobiona na 192/389. Przeanalizowałem wykres i wynika że do 2tys moc i moment chipa pokrywa się z fabryką. Felerem jest fabryczny moment do 2tys obr/min bardzo mocno odstaje od innych fabrycznych wykresów. Dla 1500 obr/min ja mam smieszne 160Nm inni 200-260Nm i 35KM inni 40-60KM
Dla 1600 obr/min ja mam smieszne 180Nm inni 220-280Nm i 40KM inni 60-90KM
Dla 1800 obr/min ja mam smieszne 230Nm inni 280-320Nm
Dla 1900 obr/min jest akceptowalne 300Nm inni 320-340Nm
Dla 2000 obr/min mam porównywalne 335Nm inni 330-360Nm
Chip pokrywa się do 2tys z fabryką, która to fabryka osiaga własnie tam swój max Nm 335/2050 i leży płasko do 3200obr. Chip natomiast ciagnie jeszcze Nm do 2200 obr/min, gdzie przekracza 380Nm i idzie płasko aż do 3400obr/min.
WNIOSKI:
- Fabryczny moment bardzo odstaje od reszty pojazdów w zakresie 1500-1800obr.
- Wykres fabrycznej mocy jest taki sam jak przy innych silnikach, za wyjątkiem 1500-1800obr
- Nic nie mogę zarzucić fabryce i chipowi powyżej 2tys. w górę!
Wykresy porównywałem na Twojej stronie. Bardzo pozytywnie oceniam wgranego chipa. Najbardziej zadowolony jestem z wykresu mocy, który leży płasko od 3800 do 4200 na lini 190KM, gdzie auto ma 192KM! Co za precyzja. To jest aż 800obr stałej mocy.
Co dusi ten silnik poniżej 2tys obr?