No jest naklejka zachowanie na mokrym głośność opony podana w dB i oszczędność paliwa-toczenie. Chyba że jestem w błędzie to mi powiedz.
Printable View
No jest naklejka zachowanie na mokrym głośność opony podana w dB i oszczędność paliwa-toczenie. Chyba że jestem w błędzie to mi powiedz.
Mam pytanie odnośnie opon i felg. Jest to mój pierwszy samochód, więc wybaczcie braki w edukacji. Mam Bellę 159SW, 2.0 170KM. Obecnie mam założone oponki 215/55 R 16 na oryginaknych felgach aluminiowych.
Chcę na zimę kupić nowe stalowe felgi + opony. Możecie mi polecić jakie wymiary powinna mieć opona i felga? Z tego oc wiem to zimówka wcale nie musi byćtak samo szeroka jak letnia nie? Które felgi pasują do alf pod względem ilości śrub itp?
Dzięki za pomoc!
Na zimę załóż opony 205.60 16
Wybacz, ale trochę zabawnie Ci wyszedł ten post.
Nie wiesz ile masz śrub w kole?
A na poważnie, to z tą szerokością opony nie da się tak jednoznacznie odpowiedzieć. To zależy te od tego w jakich warunkach będziesz zimą jeździł. jak głównie drogach miejskich i szybkiego ruchu, to mogą być szersze. Jak trudne warunki w większości po śniegu i góry jak ja, to jednak na blaszaki węższe gumy.
1. Przyczepnośc na mokrym (tylko) - nie masz nic o zachowniu na suchym i sniegu, czyli minimum informacji ktore sie w sumie nikomu nie przydadzą.
2. Głośność opony - czyli informacja subiektywna, bo zalezy od modelu auta i wyciszenia w środku, mozna miec auto dobrze wyciszone w ktorym opony 75db beda cichsze niz w kiepsko wyciszonym 72db.
3. Oszczednośc paliwa - też zupelnie subiektywne.
Wiadome jest ze opona zimowa o slabych oporach toczenia czyli cichsza i bardziej oszczedna moze byc FATALNA na śniegu, a tego nie masz w tym ograniczonych danych podanego i tymi etykietami nie ma co sie sugerowac przy porównywaniu badziewia chinskiego z dobrymi oponami premium albo klasy sredniej. Jedyne sensowne porównania tych danych z etykiet mozna przeprowadzic w ramach jednej skali opon i to tez z przymrużeniem oka.
Zgodzę się z tym co napisałeś. Pozdro
205.55 troche niskie.
Dodano po 5 minutes:
Założyć może Ale na zimę lepiej trochę podnieść alfe :) według mnie w 16 najlepszy jest rozmiar 205.60 na zimę.
Zgadzam się z IamICEman , a jeżeli już to lepiej 215/55 niż 205/55 niby niewielka różnica, ale po co obniżać auto na zimę. U mnie jest 205/60 , czasami uda mi się pojechać na narty i te opony są OK Na 205/55 jeździłem i jest lipa ......
A wyższa opona nie spowoduje problemów ze śniegiem który będzie się zbierał pod błotnikiem?
Nie :)
Sam także jeżdżę na oponach zimowych 205/60/16 i jest wporzo. Ten rozmiar tak naprawdę nie jest większy od np 225/50/17(notabene seryjny rozmiar, do niego mam porównanie na co dzień), opona z kołem jest niemal identycznie taka sama.
Podoba mi się stwierdzenie, że 205/55 obniża auto bo faktycznie tak jest. Ciekawostka taka im większy rozmiar felg tym opona w rezultacie też nieco większa i się mieści w nadkolu, więc ten profil jak dla mnie jest rozwiązaniem optymalnym.
Dodano po 7 minutes:
Po przeliczeniu na kalkulatorze opon wychodzi na to, że 205/60/16 jest o 4,4mm niższa od 225/50/17, natomiast gdyby założyć profil 55 to niższa o 24,9mm.
ja mam 205/55/16 i jakos wiekszych problemow nie zauwazylem ale jak ktos widzi wielka roznice w tych kilku milimetrach przy 215/55/16 to OK
Minusem przy profilu 60 jest brak homologacji na AR159, co mnie dziwi. W każdym razie możliwe,że kiedyś może to być powód do braku wypłacenia pieniędzy z ubezpieczenia w razie jakiegoś wypadku czy stłuczki. Z drugiej strony 60 lepiej wypełnia to przepastne nadkole;)
Kurcze Pany - gdzie tą homologację można sobie dokładnie przeczytać ?
szukałem wyciągu ze świadectwa homologacji do 159 ale ciężko mi idzie
chyba trza bedzie do FAP się wysilić i prosić i aż poczytam
bo w instrukcji jest tylko :
"W „Wyciągu ze świadectwa
homologacji” podane są wszystkie
opony homologowane."
Przecież głośność opony nie mierzy się z kabiny. :|
Witam,
A jak z felgami? Pisał ktoś że powinienem wiedzieć ile mam śrób. Wiem że 5 ale na allegro w filtrze jest chyba z 20 możliwych różnych rozstawów 5 śrób... nie za bardoz wiem który wybrać.
5x110 i chyba jeszcze 5x112 taki jest rozstaw ŚRÓB ;)
Alfa 159 ma tylko 5x110
Otwór środkowy 65mm
Et przy 16" 34
Szerokość felgi 7j
159 to 5x110 i tego rozstawu proponuję się trzymać - ma rację kolega piszący o homologacji i ewent problemach z ubezpieczycielami w razie wypłaty odszkodowań szczególnie z AC.
5x100? :D ma golf 4 stara a3 i skoda. Alfa ma tak jak pisałem 5x110
już poprawiłem - gratuluję refleksu
A co do szerokości felgi to musi być 7" ??? tylko jednątaką znalazłem na allegro...
Fulda Kristall Supremo 215/55/16. Takie oponki wpadną na zimę do mojej Alfy. Może ktoś miał jakieś doświadczenia z nimi? Udało mi się je kupić po jednym sezonie w dobrych pieniądzach :)
Widzę że opony nie mają określonej szerokości w miejscu mocowania z felgą. Czyli każda opona pasuje na felgi w każdej szerokości?
Założysz szeroką oponę na wąską felge i na odwrotnie. Kwestia wyglądu. Ale to są małe różnice więc nie ma o czym gadać.
Przecież kolega pisał że kupił używane... po jednym sezonie za dobrą cenę. Dlatego kupił Fulde a nie nokiana :)
Na Fulde trzeba uważać by się nie wyząbkowała. Bo często są partie co opony się zabkowały i wyły.
Czytałem opinie i ludzie nie narzekali. W śniegu podobno naprawdę dają radę i da się spokojnie jeździć. Miałem Fuldy w innym aucie, jednak były to opony letnie i narzekać nie mogłem. Ciche i na mokrym asfalcie ładnie odprowadzały wodę :)
Zobaczymy jak sobie poradzą te Kristalle w zimę. Miejmy nadzieję, że nie zawiodę się na tej marce. Gdyby co, w garażu leżą 2x Pirelli to zamienię na przód :D liczę jednak, że nie będzie takiej potrzeby.
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Ja właśnie mam mieszane uczucia do Fuldy. Raz miałem używki i spisywały się świetnie, wytrzymały 2 sezony i kosz. Ale dałem za nie śmieszne pieniądze miały niecałe 6 mm, po 2 sezonach niecałe 4,5 więc wiadomo na zimę się już nie nadawały. Ogólnie było to opłacalne. Trochę km zrobiły. No więc kupiłem po nich nówki Fuldy z tej samej, lub prawie identycznej lini, tylko nowszej generacji. I niestety była tragedia. Generalnie chciałem początkowo je zostawić do następnego auta bo po zimie sprzedawałem tamto, ale oddałem je praktycznie nowe (może 0,5 mm zjechane) gratis. Może miałem pecha.
Mój głupi błąd. Zobaczyłem Fuldę, miałem złe skojarzenia które potwierdziły ostatnio przeglądane testy jak wybierałem oponę i klepnąłem bez sensu. :)
Sorry
Mam pytanie dotyczące rozmiaru opony zimowej - zdecydowałem się na 17tkę na zimę i zastanawiam się czy duża jest różnica w komforcie między 225/50/17 (takie mam na lato) a np. 215/50/17 ? Wg kalkulatora to 10mm w średnicy.
Wiem, że na zimę to wypadałoby założyć troszkę węższą, ale czy przy takiej różnicy jest to w miarę zauważalne ?
Dzięki za pomoc. Pozdro
Przy zmianie letnich na zimowe ( na stalówkach) zauważyłem że opony mam założone odwrotnie tzn widzę na zewnątrz napis - INSIDE.
Poprzedni właściciel jeździł tak przez 2 zimy(ok. 10tys km). Czy mogę bezpiecznie przełożyć te opony na właściwa stronę? Czy opona nie przyzwyczaja się do rotacji? Nie chciałbym ich zniszczyć.
Ja na twoim miejscu na zimę bym założył 215/55r17 będziesz miał średnice koła taką samą jak jest 235/45r18 homologowany rozmiar przez producenta.
Jaka rotacja..przecież opona raz może być na prawej stronie raz na lewej jeśli ktoś nie opisuje opon. Ważne żeby była dobrze założona na feldze co u ciebie jest zrobione nieprawidłowo.
zniszczysz opony jak będziesz jeździł tak jak teraz :D swoją droga wulkanizator który je zakładał to ładna pizda :D heh. Jedz do porządnego warsztatu i nioech ci obrucą te opony na felgach :) pozdro
a ty sobie sam zakładałeś te koła? a wyważarkę w domu masz?:D