Wg mnie wybór dobry, TRW sprawdzą się na dole, a Delphi też takie złe nie są.
- - - Updated - - -
noo raczej bo sa tańsze :)
- - - Updated - - -
Podobno co raz popularniejszy staje sie Lemforder, a użytkownicy nie narzekają...
Printable View
Wg mnie wybór dobry, TRW sprawdzą się na dole, a Delphi też takie złe nie są.
- - - Updated - - -
noo raczej bo sa tańsze :)
- - - Updated - - -
Podobno co raz popularniejszy staje sie Lemforder, a użytkownicy nie narzekają...
Mam obydwa dolne wahacze do wymiany. Mechanik mówi że lemforder lepszy jak trw ale jak tak patrzę po internetach to trw o 100kę taniej.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Kupuje z hurtowni przez mechanika więc myślę że nie powinny to być podróbki. Zamówiłem lemforder coś koło 360zl, 10zl drożej jak trw.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Alfe kupiłem 2 lata temu. Miała niby 185tys. km przebiegu. Poprzedni właściciel polecał mi TRW i przekazał mi kopię rachunku za zawieszenie przednie TRW z lipca 2010r. Kupując auto w X 2014r. w zawieszeniu zero luzów i stuków. W IX 2015r. wymieniłem lewy górny wahacz na TRW. Na dzień dzisiejszy po przejechaniu ponad 40tys. km.(a około 20tys km od wymiany wahacza) zero luzów i stuków w zawieszeniu, ale prawy górny wahacz nieraz skrzypi, choć po kilku wnikliwych obserwacjach i badaniu technicznym luzów nie wykryto, ale i tak go wymienię dla komfortu akustycznego :).
Podsumowując: od remontu przedniego zawieszenia na częściach TRW w lipcu 2010r. samochód jeździł 4 lata(przebieg nieznany mi). Potem ja jeździłem rok (20tys. km) i wymieniłem górny wahacz. Po kolejnym roku i 20tys. km skrzypi drugi górny wahacz, ale bez luzów i stuków. Ja jestem zadowolony z trwałości.
Witam, po paru latach powróciłem do Alfy i muszę się podzielić przypadkiem mojego egzemplarza. Sprowadzona ze stanem licznika 181tyś. kilometrów jak większość aut w tym pięknym kraju. Jestem pierwszym właścicielem więc nie stąpała jeszcze po naszej ziemi. Po przejechaniu ok 8tyś. km nasze gładkie drogi zweryfikowały stan przedniego zawiasu. Poszedłem w TRW z pewnego źródła 1000zł. Jakież było zdziwienie moje i kumpla mechanika (pasjonata niemieckiej motoryzacji z gwiazdą na masce) gdy okazało się że trzy wahacze są fabryczne ricambi originali z 2005roku. Jeden prawy dolny też TRW ale wymieniony nie fabryczny. Zakładając że przebieg z jakim kupiłem jest prawdziwy to muszę przyznać że prawie 190tyś. na zawiasie to bardzo dużo. Jeśli TRW wytrzyma 1/4 tego przebiegu to będzie super.
Pozdro
Dugi
A może były wymieniane kiedyś w serwisie właśnie na ricambi? Chyba że po kodzie doszliście że 2005r.
Ja w tamtym roku dwumas też założyłem ricambi, do 10 letniego auta, co nie świadczy, że jak ktoś kiedyś rozbierze to stwierdzi że od nowości na jednym dwumasie :)
Cześć cześć szybkie typowe pytanie :D czy FAST dolne dadzą radę z pół roku? autko pewnie dłużej nie pożyje bo to kupione od niemca na szybko za drobne .
Jak poczytasz to niektóre zrobią ok. 10 tys., a niektóre 2-3 tysiące i stukają ;)
A jak z VEMĄ ? nie mam dużo czasu na czytanie bo w tym roku matura itd .
Alfa 156.
Wachacze OEM TRW :
Wymieniłem ję przy przebiegu okolo 150 tys. km, wytrzymaly mi na przodzie ponad 5 lat i okolo 100tys. km.
Jedną stronę wymienilem po okolo 95tys (przy okolo 245tys. km) bo byly minimalne luzy na sworzniach.. Podejrzewam ze byla to wina felgi.
Druga strona po okolo 100tys byla bez zadnych luzow. Wytrzymaly by pewnie dlużej ale auto zostało skasowane.
Dodam jeszcze ze jezdziłem Alfa na autostradzie raczej ponad ponad 150, (np 180 licznikowo), wiec zalezalo mi na dobrym zawieszeniu.
Przy takich predkosciach stan wachaczy ma znaczenie. Jesli są dobre to auto trzyma ładnie kierunek (przyspieszanie, hamowanie, łuki itp)
Polecam szczególna uwage zwracac na stan felg i opon. Wazne aby kolo kolo bylo wywarzone, prosta felga i prosta, równa opona.
Inaczej to te wahacze łożyska lęcą szybciej.
Wahacze VEMA:
Miałem na tyle, najpierw (2sztuki przy 120tys. km) poprzeczne i tez trzymały sie latami.
Nie pamietam kiedy je zmienialem i czy wogole zmienialem .. ale napewno wytrzymały grubo ponad 50 tys , jak nie ze 100 tys.
Miałem raz przypadek że mechanik założył mi jakiś wahacz poprzeczny tylny (jeden z tych 4ech), który nie wytrzymał roku .
Może kilka tysięcy km. ledwo i podczas jazdy na łuku wyskoczył z silentblocka i tylne koło zaćzęło jakby tak mocno wibrowac.
VEMA - 2.4 mJTD górny prawy VEMA wytrzymał szokujące 10 tys km.. Bez komentarza. Tylko TRW.
Kurcze kupiłbym TRW no ale to autko jest takie chwilowe i później leci w części mam max 220 zł na sztukę
Nie nie 220 za sztukę czyli na dwa dolne mam 440 zł
Gorne lemfordery po 160zl na allegro http://allegro.pl/lemforder-wahacz-p...973021512.html
Podrobka?
Ok, myślałem że chodzi o górne.
Dolne w takiej cenie z Teknorota wydają się być rozsądne
https://www.autosklep24.pl/pl/search...producer_167/1
Jeśli teknoroty do 156 mają jakość jak do 166 to szkoda na nie kasy, już lepiej kupić fasta. U mnie porozdupiały się totalnie(tuleje i swożnie) w trochę ponad 10k km a jeżdżę głównie po bardzo dobrych drogach i nigdy nie wpadłem w większą dziurę.
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Panie Gepard, moje gorne TRW ktore kupilem od pana zaczely sie teraz tluc po 40tys. Na dole mam zalozone lemforder bo mnie mechanik namawial ze lepsze jak trw, jak to jest z gora bo przypuszczam ze bedzie mowil to samo ?
Moim zdaniem Lemforder w 156 jest gorszy niż TRW.
Górny oczywiście :)
Potwierdzam. Eksperyment z Lemforderem zakończył sie po ok 25kkm na gorze, gdzie trw robi 40-45kkm.
Teknorot chinski badziew. Ale Lepszy od srl. Sprawdzone w 166.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Ja tylko dodam że u mnie dolny fast od około 20 tys. trzyma i nie chcę się po psuć. Pomału odzywa się za to górny i myślałem nad Lemforderem ale widzę że nie jest polecany to pewnie kupię TRW.
Fast to loteria.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
U mnie dolne fast i górne lemforder po 20 kkm w bardzo dobrym stanie.
ja już nie pamiętam jakie mam górne, Febi albo Delphi, ale raczej Febi. Mają ponad 30tys km i są w świetnej kondycji
Dobra raz się żyje :P zamawiam FAST-a zobaczymy co się będzie działo . :) jeszcze pytanie troche związane z tematem i nie ale cześci zawieszenia i układu kierowniczego firmy optimal są dobre ?
Swego czasu kupilem najtansze lozysko kola firmy optimal i po 1000km bylo gorzej niz na starym.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wahacz górny Kraft przejechane 30tys. Fast 26tys. i wybite tuleje. Jeżdżone głównie po średniej jakości drogach.
Teraz zamontowane TRW zobaczymy wytrzymałość.
cześć, są już może jakieś opinie na temat górnych wahaczy BIRTH oferowanych przez Geparda ?
Edit:
Jeszcze pytanie odnośnie łączników stabilizatora - również jest taka rozbieżność w jakości FAST/BIRTH/TRW?
Czesc!
alfa romeo gt
Dolne wahacze fimry FAST i doslownie niecale 1000 km a stukalo jakby wszystkie tuleje byly wywalone , mimo ze wizualnie wygladaly jak nowe , wymiana wahaczy na te od trw pomogla !
TEKTROT jest robiony w fabrykach TRW z tego co wiem
Tylko, czy jak w fabryce wedla wyprodukujesz gówno to będzie to czekolada?
Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka