dzisiaj:
- olej silnikowy (selenia wr 5w30)
- plyn do wspomagania Tutela Car GI
- płyn chłodniczy Paraflu
- filtr paliwa Bosch
- filtr oleju Filtron
- filtr powietrza Knecht
- LEDy na postojówki R10, białe, barwa ciepła
- nowy znaczek na maske
:)
Printable View
dzisiaj:
- olej silnikowy (selenia wr 5w30)
- plyn do wspomagania Tutela Car GI
- płyn chłodniczy Paraflu
- filtr paliwa Bosch
- filtr oleju Filtron
- filtr powietrza Knecht
- LEDy na postojówki R10, białe, barwa ciepła
- nowy znaczek na maske
:)
wczoraj odebrana i wymienione: 5swiec bosha i nowy termostat.
Odsniezona bo tragedia po nalocie zimy...
bella dostała nowe amorki i gumy stabilizatora i ciszaaaaaaaa.....:)
a moja dziś dostała:
-nowy rozrząd z pompa wody
-simering na walku
-nowy olej 10w40
-i obowiązkowo filtr oleju
nowa świeca żarowa (jedna tylko)
lepiej ale do reszty spłukany jestem
moja dzis dostala nowe zawieszenie komplet wachaczy przód TRW (gorne po 240 dolne 366 po znajomosci) i dwa wachacze tył wzdłóżne delphi, nowa linki hamulca recznego+ plus tarcze klocki tył, wymienilem jeszcze uszczelke pokrywy zaworów i sam zainstalowalem centralny zamek uruchamiany z pilota zabieg trwał jakieś 40 min dzieki koledze który zamieścił http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ego_zamka.html . Niestety przy wymianie wahaczy zostala uszkodzona osłona przegubu także jutro znów trzeba inwestowac;) dodam ze miesiac temu nowe swiece dostała to były moje pierwsze powazne inwestycje w mojej 156 od 4 lat i mam teraz nadzieje na dluga i bezproblemowa jazdde;) a jeszcze nowa osłona pod silnik;)
zimóweczki :D
Wstawiłem do garażu by rozmarzła ;)
- - - Updated - - -
Zrobiłeś interes nie ma co ;) i to w dodatku po znajomości ;)
http://allegro.pl/wahacz-wahacze-lac...908256458.html
ja ze swoimi mam pewność a o różnych z allegro tyle co sie naczytalem to wolelem nie ryzykować, mnie wyszło drożej ale myśle ze pewniej
Napracowałem się wczoraj żeby dostać się do autka i go odpalić, stała pod chmurka dwa dni i padał na nią biedną deszcz i śnieg na przemian i wszystko pięknie zamarzło tworząc na całości warstwę 2 cm lodu. Opalarka i skrobaczka były konieczne choć przez chwilę myślałem że nawet łopatą tego lodu nie zdrapię. jak już wieksze fragmenty lodu udało się usunąć to do garażu i suszenie. Mam nadzieje że zima więcej takich psikusów nie zrobi.
ja jestem dalej zalodzialy i czekam na odwilz.Odlodzilem tylko przednia szybe i boczne przednie oraz drzwi zeby wejsc do srodka.Tak to mam warstwe ochronna niemal na calym aucie.Musze jeszcze odlodzic wlew paliwa bo sie nie zatankuje
- - - Updated - - -
najbardziej mi sie chcialo smiac jak wczoraj widzialem goscia ktory dach skrobal skrobaczka.Myslalem ze go opi...dole bo jak tak mozna ale skrobal jakies chyba polo wiec stwierdzilem ze co mnie to :D,a jechal ten lodzik na dachu hahahaha
może nie dzisiaj ale w przeciągu paru ostatnich dni. Zawieszenie z przodu... poszedłem troche eksperymentalnie.. Amortyzatory Magnum Technology (jedni mówią że to druga linia KYBy inni że całkiem inna bajka.. gdzie leży prawda?) no nic to.. dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów. Spreżyny KYB, Wahacze górne Delphi. Łączniki stabilizatota polskiej firmy JGR i tulejki stabilizatora. Kolejna sprawa rozrząd... pasek - Continental, pompa wody, napinacz i rolka Ruville + czujnik połozenia wałka rozrządu. i na koniec uszczelniacz wału korbowego.
Ja dzisiaj obkułem swoją belle z 5cm lodu :D i ją odmroziłem prawie całą ładnie
a chorowałem to i jej sie oberwało bo stała 4 dni pod chmurką biedna :(
Ale w nagrodę z tych nudów zrobiłem jej AUX'a do ICS zamiast kasety
i gra bardzo pięknie bez strat na jakości tak jak w transmiterach
Jestem bardzo zadowolony! :D
Pojechałem na traskę w celu wypalenia DPFa :D
Przeglad zawieszki. Przednie dolne wachacze, tuleje i koncowki drążka do wymiany plus geometria/zbieżność do zrobienia. troche wydatkow czeka.
Wymieniłem postojówki na LEDY CANBUS ale....
pacze :) a tu dziura wielkości pieści na ruże między IC a kolektorem... <fuck> :/
Grzebiąc po forum znalazłem takie coś:
http://www.forum.alfaholicy.org/sprz..._kwasowka.html
Miał ktoś z tym doczynienia???
montując takie coś robi się bardzo ładny moment obrotowy w dolnym zakresie bo rura nie puchnie :)
Ja się zdecydujesz to dokup sobie bandaż do owijania wydechów motocyklowych, górna rura lubi się nagrzewać więc warto owinąć czymś takim żeby ją odizolować, raz że ochronisz wygłuszenie maski, dwa powietrze do silnika będzi mniej nagrzane. Koszt takiego bandaża to około 40 zł w górę. W sklepach motoryzacyjnych to można kupić.
Dokładnie, Mariusz dobrze pisze - bandaż do wydechów, to specjalne włókno którym owija się kolektory wydechowe by nie promieniowały ciepłem na zewnatrz, a dolot by nie nagrzewał się od ciepła panującego pod maską :)
moja Bella dzisiaj została w końcu umyta i odkurzona w środku bo ostatnimi czasy ją troszkę zaniedbałem :( robi się coraz cieplej więc jej to wynagrodzę :D
wczoraj zostawiłem u doktora na wymianę oleju :)
Wymieniłem szybkę, stara niestety ale mały odprysk i mocne grzanie na szybę ją załatwiły.
Przednie dolne wachacze, łaczniki stabilizatorów tuleje i zarówka postojówek bo juz mnie kontrolka wnerwiala. Poza tym troche kosmetyków juz na wiosne kupilem do auta.
zderzak przód polakierowany (bella uciekła z parkingu mojej kobiecie) naprawiony reflektor (urwana regulacja przez wspaniałego diagnostę) aktualnie jestem na etapie wymiany kopmpletu wahaczy łacznikow i końcówek drażków, nastepnie linka hamulca ręcznego i ogranicznik drzwi lewych. jak na ten miesiąc chyba to tyle. Już nie mogę się doczekać na jazdę na nowym zawieszeniu. pozdrawiam
Wymieniłem ogranicznik drzwi kierowcy,teraz wsiadam jak nie do swojego auta:cool: Stary strasznie stukał.
Dzisiaj wymieniłem rozrusznik i usunąłem dławienie się przy dodawaniu gazu :)
DPF offffff + EGR offffff :D
i można oddychać ;)