. <post dodał się 2 razy>
Printable View
. <post dodał się 2 razy>
Dziękuję za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanie bo w kilku miejscach spotkałem się z różnymi informacjami na ten temat. W jakich silnikach benzynowych są skrzynie m32? Jeśli pakowali jakieś inne skrzynie do pozostałych silników benzynowych to czy z nimi też były jakieś problemy??
Mam jeszcze na oku miciaka 1.4 135km w automacie tct, co sądzicie o takim połączeniu i jak z awaryjnością? Podrzucam link do ogłoszenia, może będziecie w stanie powiedzieć coś na jego temat:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...tml#44668ebcd0
Jak wiele osób w tym temacie poszukuję Mito dla żony.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada jakieś informacje (może osobiście oglądał) MiTo z poniższych trzech ofert z Podkarpacia.
Proszę o informację, bo mieszkam ok 250 km od wymienionych lokalizacji i nie chciałbym wycieczki robić "na darmo".
A może ktoś z forumowiczów odsprzedaje MiTo w benzynie z przebiegiem do +- 125000/ z lat 2010 - 2013.
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-1-4-turbo-135-km-dna-klima-esp-alu-17-gwarancja-ID6AHPV0.html#21310cdc8e
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-dna-klimatronik-karbon-tempomat-ID6AB8mv.html#21310cdc8e
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-1-4progression-salon-pl-2012-idealny-gratis-opony-zimowe-do-negocjacji-ID6AfGiz.html#21310cdc8e
To, że posiada ona system MultiAir wiem, zapoznawałem się już z tym tematem. Jestem w stanie go zaakceptować. Bardziej miałem na mysli co myślicie o mocy 135 km i tym automacie? Jak z jego awaryjnością? Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Co do m32 to dziękuję bardzo za odpowiedź :) Obawiałem się, że jest więcej wersji silnikowych z tą nieszczęsną skrzynią.
Jest jeszcze na bank w 1.6jtd remont m32 nie jest koszmarny, rbilem wiosna w 159 za 1250zł. 135KM no cóż pierwsze wrażeenie pocisk z czasem przydało by sie więcej. TCT nie wiem bo nie mam ale opinie slyszałem niezłe.
- - - Updated - - -
1 - na fotach łądna alegolas i silnik z multiair - poczytaj o tym na forum
2 - też multiair i dosc niska cena, za niska w stosunku do wyposażenia i rocznika, trzeba być wyczulonym przy ogledzinach
3- golas i mega słaby silnik
Panowie mam pytanie odnośnie dwóch silników.
Mianowicie 78KM i 95KM.
Czy w 78KM była 6 biegowa skrzynia w roczniku 2009?
Czy DNA było w silniku 78KM czy dopiero w 95KM?
Mam trochę sprzeczne informacje z tym co jest w ogłoszeniu a tym co w systemie.
Dzięki
Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
#paweltbu bardzo dziękuje za odpowiedź, z silnikami trochę czytałem..., najbardziej mierzę w 120 lub 135 KM, ale z dostępnością ciężko.
Proszę jeszcze o rozwiniecie terminu "golas" (rozumiem: podstawowe wyposażenie) tzn.: czego należy szukać (jakie jeszcze dodatkowe "elementy"), bo ta MiTo z Mielca to wg ogłoszenia wersja wyposażenia Distinctive.
Jeszcze raz dziękuję.
Ja 135KM to multiair jak padnie a pada często to 3.5tys trzeba wyłożyć. 120KM najbardziej optymalny a tych co piszesz. Nazwami wyposażenia się n ie sugeruj bo w MiTo to jakaś fikcja. ta w Mielcu nie ma nic kompletnie w wyposażeniu, nawet klima manualna. w miare wyposazona jest ta srebrna ale zdecydowanie za tania, to daje do myślenia,
Moja zona jezdzi mito 120km, skrzynia 5, ale 5 dluga, i naprawdę daje radę, bez problemu ponad 200 idzie.
Pali po mieście w okolicy 9, ale to zalezy od nogi
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
a co powiecie na silnik 95km? Bo z lektury widzę, że 78km odpada (za słaby), a 135KM dosyć awaryjny. Spotkaliście się z turbo + lpg? Jedno takie mito jest na olx, stoi już od jakiegoś czasu.
Co myślicie o tych opcjach -otomoto ID ID: 6037760132 i otomoto ID: 6017546925 ?
Czy dla aut z roczników +/i 2009 cena w okolicach 20tys. jest optymalna? tzn. czy przykładowo w przypadku tej za 17900 cena nie jest podejrzanie niska?
Różnica pomiędzy 78KM a 95KM podobno jest niewielka i jeśli chodzi o miasto to nie ma znaczenia. Ja szukałem właśnie tycz dwóch opcji i trafiłem 1.4 95KM wersja turismo 2009r za 17900pln. Zadbana jedna rysa na zaprawkę, jedna wgniotka której praktycznie nie widać. Przebieg oryginalny 91tys i lakier oryginalny.
o proszę, czyli już udało Ci się kupić? jak wrażenia?
Na razie zarezerwowałem...
Wprawdzie szukałem mito do 35tys ale same ulepy. Jeden w Gdyni był ale nie zdążyłem.
Znajomy, który kiedyś mi sprowadzal auta, przez przypadek przywiózł mito, więc się zainteresowałem. Mam pewność, że lakier oryginał i mechanicznie też będzie przygotowany. Po vin sprawdziłem historię i wszystko wydaje się w porządku.
Ładna jest, fele 18" wpadną i żona będzie miała lans na mieście. Do tego kilka modyfikacji się zrobi i będzie git :)
Odbiorę pewnie za około 2 tygodnie bo znajomy wyjechał na wczasy, więc wszystko przesunie się w czasie.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6AJ6QZ.html
To ta...
widziałam ją :) co prawda tylko w ogłoszeniu, ale też mi wpadła w oko. Ja czekam aż ktoś aktualnego Peugeota ode mnie kupi, dopiero wtedy Mito będę oglądać już na żywo.
Ja sprzedałem 147 2 tygodnie temu i już mam dosyć... Żona chodzi na nogach, bez drugiego auta to jak bez ręki...
Już nigdy więcej takiego zabiegu. Najpierw nowe a później będę sprzedawał...
17900pln ha ha... Tak jak pisałem jedna wgniotka i jedna rysa która w cenie będzie zrobiona zaprawką. Nie chcę malować całego elementu bo wszędzie lakier oryginał... Jedynie szkoda, że nie ma kiery wielofunkcyjnej... Ale to nie salon :)
Będę zmieniał na pewno na 18"... Jednak te prawdopodobnie pójdą na zimę a te z kompletu zimowego będę sprzedawał..
W razie czego dam znać bo nie wiem jakie tamsl są więc nie wiem które zostawię.
za mało czyli ile ?;>
[MENTION=75561]Adam100[/MENTION], z jednego auta się przestawić nie problem, z dwóch na jedno, cóż. U nas jest jeszcze motor, więc myślę ,że jakoś przez jakiś czas dam radę, choć wolałabym znaleźć coś fajnego szybciej.
Czy ktoś mógłby sprawdzić i powiedzieć coś więcej po tym numerze VIN - ZAR95500001029582 ? EDIT: sprawdzenie już niepotrzebne, po jeszcze bardziej dogłębnej lekturze wiem, żeby celować w 120km lub 155km 1.4tb, tamten ma 95km.
Ja już po doświadczeniach w zeszłym roku jak szukałem giulietty i nie bylo nic sensownego, wkurzyłem się i kupiłem nową doszedłem do wniosku, że sprzedać auto łatwiej niż kupić... Teraz szukałem codziennie przez 2 tygodnie i nic...
Trafiła się ta, do tego od znajomego czyli mogę sobie wszystko posorawdzać przed decyzją, więc się zdecydowałem.
Próbuje wycenić moje auto. Jak myślicie ile jest warte?
Mito Distinctive, 1.6 jtdm, 120 KM/320 Nm, listopad 2009r., I-szy właściciel, czerwony, felgi 17 "półksiężyce"na lato ( Vrederstein Cento), 16 Momo na zimę (nowe zimówki Pirelli sottozero kupione przed ostanią zimą), klima automatyczna, biksenon, navigacja fabryczna, czerwony pseudokarbon na kokpicie, elektryczne szyby, podgrzewane lusterka, hill holder, Q2, chromowane nakładki lusterek, auto pół roku temu malowane w ASO Automobile Torino w Krk( serwis z ponad 20 letnim doświadczeniem ) z powodu podrapania lakieru przez psa + nowy zderzak przedni + nowy ksenon. Absolutnie bezwypadkowy, bezstłuczkowy, bez wgiotek. Ori przebieg 185 tys. km. Wymiana oleju od nowości co 15 tys km. Najpierw serwisowany w ASO Polinar a potem u mojego mechanika- fanatyka alf i fiatow. Silnik nie bierze grama oleju. Auto jeżdżone codziennie autostradą wiec idealne warunki użytkowania. Zero ploblemow z DPF , dwumasą, skrzynia cicha.
Nie wiecie jak to jest ze sprowadzonym autem ze Szwajcarii? Opinie są raczej różne i mocno kwestionują historię powypadkową takiego auta. A może ktoś miał styczność z tym konkretnym przypadkiem - otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-polecam2008r-1-4-tb-155km-101tys-km-ks-serwis-bose-super-stanoplacony-ID6AyTSt.html ?Mam numer VIN.
Fajny egzemplarz tylko z tego co zaobserwowałem to mito w dieslu jest mniej warta niż benzyna... Jakby nie patrząc większy odsetek klientów kupuje mito na miasto a w tym przypadku diesel to raczej jest gorszą opcją i stąd ceny niższe.
Zacznij od 30 tysięcy. Przecież to już klasyk :).
W zeszłym roku sprzedałem 6-letnią Fiestę 95KM diesel, prawdopodobnie najbogatszą wersję w Polsce. Byłbym zadowolony z każdej kwoty od 20 tys zł.
Ale wystawiłem ją za 29900zł. Telefon się urywał od razu jak ukazało się ogłoszenie. Oczywiście wszyscy negocjowali cenę, a chciałem mieć problem z głowy , bo stał już nowy Fiat 500X. Sprzedałem go za 26 tys zł po 12 godzinach od pojawienia się ogłoszenia.
Dlaczego byli skłonni zapłacić tak dużo skoro w tej cenie mogli mieć Focusa lub za 10 tys więcej nową Fiestę.
1. Samochód od 1 właściciela.
2. Z polskiego salonu.
3. Serwisowany w ASO
4. Pełna dokumentacja.
5. Przebieg < 100 tys km
6. Bardzo bogate wyposażenie.
7. Piękny kolor - niebieski metalik
Dzięki! Trafna uwaga!
Z drugiej strony uważam, że kupowanie Alfy Romeo Mito ze słabym silnikiem benzynowym to nieporozumienie. Uważam, że 120 KM w Dieslu i 155 KM w benzynie to minimum do Mito. Nie jeździłem 135 KM ale jeździłem Bravo 120 KM i jest słabe.
Oczywiście ktoś powie, że kupuje dla żony i do miasta i ze wystarczy ale po to jest właśnie DNA. W mocniejszych wersjach daje się tryb N i już jest potulny.
Powiem tak... Każdy ma inne odczucia i potrzeby... Moja żona robi 10km dziennie po mieście i bez względu na silnik każdy będzie dobry. Bardziej szukałem bezwypadkowego w miarę normalnym przebiegiem i konkretnym kolorem.
Dla mnie mito żony ma wyglądać dlatego będzie dopieszczone i doposażone...
Ja robię 80km dziennie i 120KM w mojej julce jest wystarczające... Oczywiście dla kogoś innego auto może zaczynać się od silnika 170KM :)
Swoją drogą żona ostatnio przejechała się Clio 1.5dci 75KM siostry i stwierdziła że to idzie... Także odczucia przede wszystkim... :)
I się zdziwi, że Jej Mito to taki muł w porównaniu z Clio siostry.
Nie sądzę żeby mito 95KM szło gorzej od Clio gdzie ten silnik 1.5dci 75KM to dopiero jest muł....
Clio 14.3 do 100 a mito 11.2.... Także nie wiem o czym mówisz...
Drodzy, czy ktoś z Was oglądal może Mito w Jastrzębiu? Nie mogę dodawać linków, ale numer Id na otomoto - 6040055147
(otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-1-4-turbo-benzyna-155ps-dna-climatronic-tempomat-alufelgi-oplacony-ID6ALsgj.html?utm_source=refferals&utm_medium=traf fic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8)
Chciałam je jutro obejrzeć, ale w niedzielę niestety żadne stacje diagnostyczne nie są dostępne.
Witam Wszystkich doświadczonych Alfaholików i tych mniej jak jest w moim przypadku.
W niedługim czasie chciałbym zmienić samochód i po wielu rozważaniach wizualnych i technicznych raczej padnie na koleżankę MiTo. Z racji że nie mam żadnego doświadczenia z tą marką będę wdzięczny za każde wskazówki.
Silniki które rozważam to wolnossący 1.4 95 KM,nie ukrywam że istotnym czynniki są tutaj względy finansowe przy tym motorze lub 1.4 TB 120 KM.
Przeczytałem tutaj cały wątek ale nie zawsze było dokładnie wyjaśnione precyzyjnie,szczególnie odnośnie silnika 1.4 TB 120 KM. Chodzi mi dokładnie o skrzynie,czy jest to ta sama dość awaryjna skrzynia M32 co w 1.4 TB 155 KM czy jakaś inna ? Która skrzynia w tych silnikach jest bardziej wydajana i mniej awaryjna 5 czy 6 biegowa ? Czy w każdej MiTo jest sprzęgło dwumasowe ? I jakie poważne usterki można napotkać w tych dwóch wyżej wymienionych silnikach ? Czytałem coś o pękającej obudowie z turbosprężarki. Jakie niespodzianki są które przytrafiły się Wam w większej ilości z grona forumowiczów ?
Sorry za ilość pytań lub jakieś duble ale chciałbym od Was nabyć troszkę doświadczenia z tego modelu.
P.S.
Może ktoś będzie chciał sprzedać swoją MiTo za 1-2 miesiące lub ma namiary na kogoś zaufanego kto mierzy się z zamiarem sprzedania ?
Łukasz
1.4 tb 120, ma skrzynię 5, i to nie jest m32, która jest 6 biegowa.
W 5 biegi są dość długie, w trasie silnik nie wyje, trzeba by sprawdzić przełożenia, ale pewnie 6 z m32 jest niewiele dluzsza od 5 z fiata.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Dzięki JaGrab3 za odpowiedź....Dzisiaj byłem oglądać jeden egzemplarz,niestety pozostawiał wiele do życzenia choć sprzedający migał się że praktycznie nic nie było przy niej robione :/ Oj ciężko będzie trafić na dość zachowaną sztukę ale mam nadzieje że cierpliwość to wynagrodzi. Zaciekawiło mnie bo był to silnik o mocy 70kW tak było wpisane w dowodzie a skrzynia była 6 biegowa,czyżby to ta m32 ? Był wątek na forum że te silniki występują z 78 i 95 KM. Ma o tym mówić tabliczka znamionowa ale nie znalazłem jej na silniku... Więc jak to jest,jak mogę sprawdzić ?
70KW to silnik 6 biegowy 95KM. Ma również DNA.
Ja teraz kupiłem z tym silnikiem. Tabliczka jest w bagażniku.
Adam100 na tą tabliczkę patrzałem i było oznaczenie 955A1000 co jest podobno równe 78 KM, oznaczenie 199A6000 równa się 95 KM. A w dowodzie gościu miał wbite 70 kW,auto posiadało 6 biegową skrzynie biegów i DNA,więc jak to jest ? A informacje o tych tabliczkach wyszukałem tutaj na forum i ponoć dane pochodzą z autoryzowanego serwisu:confused:
Ja mam podobnie...
Po vin wyskakuje 78KM, w ASO sprawdzali i 95KM. W dowodzie rejestracyjnym i dokumentach z salonu 70KW.
Po VIN w ePER chyba zawsze wyskakuje wersja 78KM.
Tabliczka znamionowa w bagażniku i tam musisz sprawdzić numer silnika - w przypadku 95KM powinien być 199A6.000.
Wysłane z mojego Moto G (5S) Plus przy użyciu Tapatalka
Dokładnie taki numer silnika mam.
Więc właśnie,a ta sztuka którą oglądałem dzisiaj miała 955A1.000. a majster mi ciśnie makaron na uszy że dysponuje mocą 95KM.