to co na foto to jamexy -30 mm ?
Printable View
to co na foto to jamexy -30 mm ?
Ja nie mam takiego zdjęcia "z profilu" ale coś tu widać. Wierzch opony jest prawie na równo z rantem nadkola. Myślę że na toora TI by wyglądało lepiej ale mnie nie stać :P
Marek widze, że tył masz jak ja a przód nieco niżej ale i tak chyba wyżej niż tył. Mnie najbardziej denerwuje właśnie efekt "lódki"
- - - Updated - - -
może przez automat ten przód u Ciebie niższy? Ale faktem jest, że taka delikatna glebka w niczym nie przeszkadza na codzien i co prawda nie wiem jakie wertepy są w poznaniu czy gdzies tam ale ja wjeżdzam wszędzie bez przycierek:D
Marek co masz za opony ? 205 czy 225?
dawidmk7 myślalem ze Jamexy niżej opuszczą auto
to moja stoi jak ta na -30, teraz pytanie czy cos tam jest wsadzone czy juz tak klaply sprezny :) Marek myslalem ze na -65 o wiele gorzej bedzie to wygladac, a tak na tej glebie spokojnie mozna sie poruszac.
Oczywiście że tak. W szoku byłem jak zmierzyłem gabaryt auta. Wiadomo że o tyle mniej masz prześwitu ale na prawdę nie ma tragedii.
Tak do końca to się nie zgodzę. Sprężyny to podstawa. Ale jak już ta podstawa jest, to właśnie amortyzator, w zależności od tego, czy jest twardszy (o mocniejszym tłumieniu), czy bardziej miękki, da mniejszy/większy efekt nurkowania. Wiem, bo przerabiałem ten temat w mojej 166. Miałem różne konfiguracje, m.in. nowe zwykłe sprężyny + twarde amory oraz twarde obniżane sprężyny + zwykłe amory. I powiem, że IMO najlepsza konfiguracja to właśnie zwykłe sprężyny + utwardzane (sportowe?) amory. Przy takim zestawieniu mamy i komfort i mniejsze nurkowanie. Przy twardych sprężynach też jest mniejsze nurkowanie, ale komfortu już nie ma ;)
Nisko masz :)
Ale kolorek w dobrym świetle jest obłędny!
Ja mialem twarde sprezyny -35 i Bilsteiny B6 do tego gumy PU wszedzie gdzie sie dalo. Cale nowe zawieszenie.Do tego 18 fele. Po pol roku jazdy mialem juz dosc troche. Drugi raz bym sie nie zdecydowal robic "taczki" nie do jazdy na codzień i z rodzina.
Sent from my C6603 using Tapatalk
Amorki zmienie bo miały 50% sprawności na przeglądzie a leniwy jestem i dwa razy nie chce mi sie rozkopywac zawiechy i gonic na geometrie. Głownym powodem są sprężyny, które muszę troche skrócić bo tył jest niżej niż przód więc te amorki przy okazji zmienie.
W kwesti czy jest twardo czy nie i czy nisko czy nie nie jestem wiarygodny bo w odróżnieniu od większości tu obecnych nie płacze nad byle krawężniczkiem czy koleiną i lubie nisko.
Czy to jest tak że 16 cali, o szerokości 6,5 nie wchodzi na brembo, a 7 calowe wchodzą? 6.5 wyglądają jakby były płaskie, a te 7 mają wgłębienie na śruby...
Jak dobrze pamiętam wątek o tych 16" to tak właśnie było. Te z zagłębionymi śrubami są pod brembo. Zapytaj masy. On rozkminiał chyba ten temat.
dokładnie zagłębione sa pod brembo i mają Et 36 i szerokość 7" , a płaskie z ET41 nie wejdą na brembo
U mnie jest to samo, ale to wszystko prze te jamexy chyba, chętnie bym ja posadził z przodu jeszcze ze 20-30mm japa jest prawie 2 razy taka jak tyłu ale nie mam pojęcia jak a nie wiem czy np. eibachy mi to zagwarantują, mógł mógł bym przyciąć z deka sprężyny ale było by to jakoś nie fachowo :PZałącznik 126431
Tapnięte z SM-N9005
Z tym ET napędziłeś mi stracha pojechałem po felgi 50km i patrzę a tu 7JJ i ET41 - myślę no pięknie to nie te...
Ale gość mówi że nie ma problemu 30 dni na zwrot mi daje więc nie ma sprawy. Zabrałem, wróciłem do domu i przymierzam... wszystko ok :) no to do wulkanizatora założyć nowe Vredesteiny.
Więc by usystematyzować wiedzę speedline 16cali o szerokości 7JJ i ET41 wchodzi na brembo.
Ten problem ma chyba sporo 166 nawet w serii tzn. dupa jest optycznie niżej niz przód. Mi to daje po oczach za każdym razem jak patrzę na alfe i dlatego zabieram się za sprężynki z przodu. Najprościej chyba zrobić to o czym pisał kolega Tomaz czyli ścisnąć trochę sprężyny u specjalisty od sprężyn/resorów. Co do eibachów to sam jestem ciekaw ale dużej różnicy raczej nie będzie. Żeby być zadowolonym trzeba chyba dobrać sprężyny "na wymiar"
Nie wiem właśnie co sądzić o tym, bo niby cięcie osłabia sprężynę ale takie ściśnięcie u fachowca też.
Ktoś pisał, że dorabiał u kowala sprężyny na tył. Miał butle z gazem i tył siadał.
No to wrzuć na forum, żeby każdy looknął
Tapnięte z SM-N9005
fotki auta i sprezyn
Przód siedzi idealnie, taka jak bym sobie życzył :/ jakie są parametry tych sprężyn?
Tapnięte z SM-N9005
Chyba -30mm ( według mnie niżej ) ale nie nadają sie do zwykłych amorów bo auto podskakuje
on je chyba ma na aucie...
Tapnięte z SM-N9005
Sprężyna została policzona na wytrzymałość / twardość uwzględniając dwa podstawowe parametry:
1. Grubość pręta
2. Ilość zwojów
Przycięcie zakłóca parametr nr 2. W przypadku ściskania / rozciągania nie ma tego problemu. W miejscu, gdzie to robiłem zajmują się tym profesjonalnie (mają produkcję sprężyn): rozhartowują, zmieniają długość, hartują ponownie. W przypadku sprężyn "z ulicy" mogą tak zrobić raz, w przypadku swoich mogą kilka razy zmieniać - nie wiem czemu, ale tak mi powiedzieli. Swoich są pewni (materiał) :)
Tego lata będzie rok jak jeżdżę na dorabianych sprężynach z tyłu i jestem MEGA zadowolony, a właściwie po prostu zapomniałem o temacie. Przypominam sobie tylko czasami, jak widzę inną 166 z siedzącą dupą ;)
No ja tez byłem pytać u fachowca od sprężyn/resorów i powiedział, że rozhartowanie/ściśnięcie/zahartowanie i tak osłabi sprężynę. Dlatego sądzę, że cięcie a ściskanie daje podobną wytrzymałość.
Tak z innej strony to często oglądam programy na discovery jak odnawiają samochody albo robią hotrody i amerykanie w tych programach po prostu tną sprężyny. Ich sprężyny mają więcej zwojów i są grubsze ale tną.
Jeżeli utniesz sprężynę to zmienisz po prostu jej charakterystykę. Nic innego/złego się nie stanie. Pomijając oczywiście fakt że jak przesadzisz to sprężyna nie wytrzyma nominalnego obciążenia.
Tak myśle, że sobie ciachne zwój bo mam jeszcze stare sprężynki a nie były takie złe i zobacze co będzie.
Tez bym to zrobił ale tydzień temu ustawiłem zbieżność i nie wiem czy mi się to wszytko z powrotem nie poprzestawia jak zdmontuje macpersona :/
Tapnięte z SM-N9005