5x98 i otwór na piaste 58mm, więc typowo alfowska felga. Tez widziałem kiedyś 164 na 18' ale chodzi mi czy 17 cali podejdzie i nadkola będą dobrze wypełnione przy 45 profilu opony.
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Printable View
5x98 i otwór na piaste 58mm, więc typowo alfowska felga. Tez widziałem kiedyś 164 na 18' ale chodzi mi czy 17 cali podejdzie i nadkola będą dobrze wypełnione przy 45 profilu opony.
w %, czyli pomiędzy oponą o profilu 45 a taką o 55 różnica w średnicy to nie 10 mm a 10% szerokości opony. Dla opony 205 będzie to 20 mm. To już widać, ale 10 jest niemal pomijalne (dla porównania bieżnik nowej opony ma 8 mm)
Czyli jednymi słowy mogę śmiało zakładać 45 profil przy rozmiarze felgi 17'?
Według strony, przy rozmiarze wyjściowym 205/55/16, gdybym założył teraz 215/45/17, różnica wynosilaby -6,6 mm czyli rozumiem że w normie i nie wyglądałoby to śmiesznie. Dla porównania sprawdziłem jeszcze rozmiar jaki założyłem na parę dni, czyli 195/45/16 i przy tym rozmiarze różnica wynosiła aż -50 mm! Faktycznie by sie zgadzało bo ogółem mogłem wtedy praktycznie wlozyc głowę w nadkola.. ;D
Czyli odpowiedziałeś sobie na pytanie :)
Ogólnie 1-2 cm uchodzi bez większych problemów.
6,6 mm to nawet nie 1cm różnicy między 55/16 a 45/17. Inaczej sprawa ma się między 55/16 a 45/16... wtedy już różnica wynosi 50 mm czyli aż 5cm wiecej prześwitu
To jest procent SZEROKOŚCI opony. Twoje obliczenia są prawdziwe tylko przy tej samej szerokości (zakładam, że to 205).
Czyli jezeli mam 195 szerokości przy profilu 45, rozmiarze 16 i wygląda to co najmniej śmiesznie to przy oponie 215, takim samym profilu, jednak z większym rozmiarem opony (17), powinno to wyglądać ładnie?
Kurcze.
w calach jest rozmiar obręczy. Profil to wysokość boku opony liczona w procencie szerokości. Ergo - im szersza opona tym niższa wartość profilu, żeby średnica całego koła pozostała taka sama.
W 164 możesz wychodzić od wartości 205/55r16. Kalkulator, który podałem pokaże jaki profil jest konieczny dla danej szerokości i wielkości obręczy, żeby zachować fabryczną średnicę koła.
Pamiętaj, że inna średnica koła to nie tylko inny wygląd, ale też zmiana całkowitego przełożenia układu napędowego. Nie, żeby to jakoś dramatycznie wpływało, ale zmiana profilu z 55 na 50 jest już bardzo widoczna na wskazaniach licznika.