-
Dzieki za szybka odpowiedź:-) Na dniach wezmę się za robotę.
Ps.
Jedna jeszcze sprawa. Zbiorniczek w okolicy korka był zabrudzony, tłustym syfem. Kilka dni temu wytarlem i obserwuję. Czy to znaczy, ze plyn się piętrzy/pieni/wzrasta ciśnienie ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
-
To znaczy że jakaś ilość płynu wydostała się przez odpowietrznik w korku. Niekoniecznie dlatego, że się spienił, może po prostu być go trochę za dużo. U mnie wspomaganie działa tip top a też zbiorniczek mam tłusty.
-
Okrecilem korek zbiorniczka i wykonywanem ruchy do końca lewo i w prawo. Przy końcu słuchać dziwny dźwięk. Nie za mocny. Przy ponownym dobiciu kierownicą w ta sama stronę robi się glosniejszy. Krecilem parę razy, na koniec zabiegu zauwazylem male pecherzyki powietrza w zbiorniku. Co jest nie tak ?
-
Ten dźwięk przy końcu to pewnie zawór, gdyby go nie było rozerwało by układ przy koncowym kręceniu kierownicą, jeśli masz małe bombelki to nic nadzwyczajnego najwarzniejsze że nie wybija jak fontanna
-
Tak trochę piszczy trochę skrzeczy sam nie wiem jak to nazwać. Podczas kręcenia kiera lekko buczy a na kierownicy czuć lekkie drgawki. Sprawa do naprawy czy nie ? Mam porównanie z takim samym autem dokładnie i tam jest wszystko cicho i gładko.
-
Może masz brudne sitko w zbiorniczku. Pompa ma wtedy trudności, żeby zassać olej, tworzy się podciśnienie, a co za tym idzie kawitacja.
Może tak się dziać też wtedy, gdy masz nieszczelność w wężu ssącym do pompy, wtedy prawdopodobnie ubywałoby Ci też płynu.
Wyciągnij strzykawką olej ze zbiorniczka, wyciągnij do góry sitko i je przeczyść. Spróbuj też wyciągnąć wszystkie brudy ze zbiorniczka. Po zabiegu daj znać, czy się poprawiło. :)
Kwestia dziwnego uczucia na kierownicy, tzw. gumowanie to najczęściej objaw zużytej maglownicy.
-
Jeśli chodzi o uczucie gumowania to jest taki opór ? Jak to mam rozumieć. Bo u mnie po prostu proces wspomagania nie idzie super gładko, czuć wibracje. Ale po za tym kierownicą kręci się lekko, w każdym położeniu z takim samym oporem. Czy to wyciągnięcia sitka potrzebuje wyjmować zbiornik ?
-
Nie trzeba wyjmować zbiorniczka. Jak wyciągniesz olej, to zobaczysz jak jest zamontowane. Wystarczy go wyciągnąć do góry. Montaż równe łatwy.
No właśnie chodzi o wibracje przy kręceniu kierownicą. U mnie maglownica dawała takie objawy po czym nagle puściła soki. Powierzchnie chromowane były strasznie skorodowane, ale chyba da się to zregenerować bo sprzedałem ją firmie, która zajmuje się maglownicami.
-
Uuu... dużo Cię to kosztowało ?
-
Maglownicę po regeneracji kupiłem za 300zł od poprzedniego właściciela, bo zalegała mu w garażu. Normalnie kosztuje w okolicach 450-550zł. Oczywiście mowa o regenerowanej, nie nowej.