U mnie w aucie są jeszcze "chwilowo" klapy oraz EGR. Przy odpalaniu auto mi gaśnie, szarpie silnikiem. Jeżeli są klapy to zaślepka z otworami czy pełna ?? do póki nie wywale go z kompa ?
Printable View
U mnie w aucie są jeszcze "chwilowo" klapy oraz EGR. Przy odpalaniu auto mi gaśnie, szarpie silnikiem. Jeżeli są klapy to zaślepka z otworami czy pełna ?? do póki nie wywale go z kompa ?
Byłem ostatnio u mechanika, przy okazji innych napraw, chciałem żeby zaślepił zawór EGR w mojej Alfie 147 1,9 JTD. . Mechanik poradził mi, że samo przeczyszczenie wystarczy. Generalnie nie polecał zaślepki. Troszkę mnie to zdziwiło.. Na marginesie dodam, że to jeden z lepszych specjalistów od silników diesla.
Jakoś uzasadnił swoją opinię w temacie zaślepiania EGR?
Ciężko powiedzieć. Może nie uznaje tego typu modyfikacji trzymając się kurczowo tego co fabryka stworzyła. Tylko jeden mechanik (również spec od diesli) odradzał mi zaślepienie EGR. Też nie tłumaczył dlaczego. Po prostu, nie bo nie.
Na czyszczenie jeszcze klient parę razy przyjedzie. A tak raz i klient już się nie zjawi. Panowie i panie... marketing ;)
No i jak zaślepić mechanicznie, to jeszcze wie ale programowo... to tylko kłopot ;)
Pytanie które się przewineło ale:
W 1.9 115KM 8V trzeba przed zaślepieniem czyścić ten zawór? Czy po prostu zaślepka załatwia sprawę bez wzgl. czy zawrór jest dobry czy zły