przydałaby się ktoś, kto pobrał ostatnio plik licencji z MOPAR..
Printable View
przydałaby się ktoś, kto pobrał ostatnio plik licencji z MOPAR..
Obawiam się że teraz będzie inny plik licencji do każdej nowej mapy.
No ale masz rację póki co potrzebny chociaż do tej 25 i można spróbować pogrzebać hexedytorem w mapie i w pliku licencji.
dzisiaj sewis map działa, co prawda musiałem hasło zresetować, ale zalogował się. najnowsze mapy pokazuje w opisie wer 24.0.0, link w adresie 2024.09
https://download.tomtom.com/cs/giorg...STRUCTIONS.zip
licencja dalej 5 spacji.
Netzmark i Wip zaciągnęli wersję 25.0.0 poprzez podmianę m-ca w linku na /2024.12/ ...
@epsonix Z tego co piszesz to w serwisie oficjalnym jest tylko link do poprzedniej wersji z 2024.09?
A jak Ci się udaje mieć cały czas dostęp do mopar.mapcare? Ja pytałem o to w ASO w zeszłym tyg. i pokazli mi, że nie da się obecnie przedłużyć subskrypcji..
nie, mój post był o czymś innym, o tym że w końcu udało się mi wejść, od 4 miesiecy, bo zwykle albo żadna strona się nie ładowała, albo hasło nie działało, a próby resetu do niczego nie prowadziły. mapa zapewne jest ta sama którą pobierałem w 1 połowie grudnia, wtedy też pisali że to 24.0.0 a przy wgrywaniu do auta było już 23.0.1 i data 6.2024. Tak czy siak w tym wątku jest wiele osób które mają mapy jeszcze z produkcji radia - np kolega @OTTO1 który wysyłał mi screenshota wersja 4.0.0 6.2018!!! i miam nawet dla niego przygotowanego pendriva z 23.0.1 żeby miał cokolwiek w miarę aktualnego (bo HAS wymaga autostrad/ekspresówek w mapie a jednak trochę tego w PL i nie tylko się pobudowało)
To że nie ma map nowszych na maps.mopar.eu i problemy z wgraniem map 25.0.0 albo świadczy o bałaganie, albo o tym że właśnie pracują nad faktycznymi licencjami na dany VIN - podobnie było w drugiej połowie 2020, serwisy nie działały miesiącami a jak naprawili, to już mapy do przedliftowych aut nie wgrywały się jeśli VIN się nie zgadzał. tak więc wersja 23.0.1 może być ostatnią jaką wgrają Ci co dokładali radia poliftowe do swoich przedliftów (ja), albo dla tych co mają auta z USA gdzie nie da się dokupić subskrybcji EU
Tzn że na mopar jako aktualnie najnowsza do pobrania jest wersja 24.0.0. ?
Odnośnie Twojej wiedzy na temat przedliftowych: czy każdy użytkownik pobierał inną mapę (zgodną ze swoim VIN) czy też mapy dla każdego były identyczne tylko każdy użytkownik miał inny plik dct (zgodny ze swoim VIN)? I przy każdej aktualizacji mapy inny nowy dct?
mapy wydaje mi się że są takie same, ale mają włączone sprawdzanie licencji w jakiś sposób - pewnie jakoś soft radia to validuje z VINem pojazdu rozgłaszanym po CAN albo zalockowanym w radiu. nie wierzę żeby mapę generowali osobną i zipa dla każdego VINu - przecież to zjadłoby cały serwer a i milion dodatkowych problemów by było po drodze i kolejnych błędów (skoro nawet prostej strony/konta nie potrafią ogarnąć ani wystawić map na czas jednych)
W miarę logiczne (dla mnie) byłoby żeby każda mapa była identyczna a pliki dct jakimś prostym automatem generowane na podstawie zarejestrowanego na stronie VIN i ewentualnie numeru mapy - wtedy dct byłby inny dla każdej kolejnej mapy... no nic, trzeba poczekać.
A jak jest z updatami map w Tonale?
i zapewne tak to jest, bo też pliki licencyjne dla map przedliftowych dla danego VIN nie działają z inną mapą - kiedyś próbowałem (gdyby inżynierom nie chciało się bardziej tego zabezpieczać)
w tonale masz MOTA - maps over the air - samo się aktualizuje przez net - parę razy był jakiś komunikat że aktualizuje mapy. zresztą firmwary od takich z ok 2024 też już same się aktualizować mają (u mnie jeszcze jest wgrany przez USB, auto z 12.2023 i mam firmware z maja 2024 który ma działać na mechaniźmnie FOTA (firmware over the air).
oczywiście na wszystko jakieś subskrybcje - nie interesowałem, się, ja tego raczej nie planuję przedłużać, na cholerę mi to i tak korzystam z carplaya i map Waze, a inne serwisy - no to 2x otworzyłem auto z komórki jak akurat coś potrzebowałem wziąć z tonalki (autem żona jeździ na codzień), a nie chciało mi się podejść 15 do domu. płacić za coś takiego szkoda mi. może za eCalla który jest chyba na 5 lat z nowym autem, choć to w praktyce ma wady i zalety (wadę miał gość na torze kiedyś, bo od razu pały przyjechały, a i tym bardziej wydłużyła się przerwa przez ich wjazd).