To sa podstawowe halogenowe reflektory. Bieda wersja
Printable View
To sa podstawowe halogenowe reflektory. Bieda wersja
Ja tu widzę ciężki dostęp do komory silnika, chyba zakładają niższą awaryjność niż poprzednie modele :)
No tu właśnie ciekawe jaka będzie możliwość konfiguracji wersji i cen opcji.
Ja bym się wcale nie obrażał jakby były możliwości wyboru np. braku ksenowów, podgrzewania siedzeń, czujników parkowania, asystentów linii i innych pierdółek a suma tych opcji dałaby przeskok na silnik mocniejszy na przykład czy lepszą skrzynię. Tylko pewnie znając życie mocniejsze wersje będą od razu powiązane z kilkoma kosztownymi dodatkami i nie będzie można z nich zrezygnować dla zakupu serca samochodu, a nie bzdetów typu ledy, navi, kamerki i inne zbędniki tylko komplikujące później właścicielowi i polmozbytom życie -bo żyjące swym własnym życiem :)
- - - Updated - - -
Ojej ależ to by urągające temu.. hmm no czemu właściwie ? było ? :)
mogą być dzienne ( z pełną automatyką ich przełączania na zwykłe) bez LED'ów - na halogenach. Prościej , taniej, też działa.
Juz bym odzalowal i kupil ksenony,bo podstawa wieje arhaizmem strasznym.
Stokilkanascie tys. budzi duzy optymizm. Cena podobna do 159.
Zależy od ceny tej opcji. Obecne halogeny świecą lepiej niż ksenony 156 czy 166. I jestem pewien że przez halogen zamiast ksenona nikt nie zginie czy ucierpi w inny sposób z braku widoczności nocą. Oczywiście obecne ksenony są jeszcze lepsze :) Jednak to kwestia priorytetów - o ile ktoś stanie przed wyborem takim oczywiście. Wg mnie lepiej kupić "bidę" bezledową i bezksenonową, ale wydać te pieniądze na przykład na coś takiego jak wyjazd na 3 dni łojenia Giulii na prawdziwym torze - np. takie coś :
http://www.trackdays.pl/?page_id=327
(podejrzewam że ksenony to min 5 tys będzie - wystarczy na taki wyjazd j.w. na pewno a chyba to ciekawsze niż "mam ksenony" ? :)
To nie mozna powiedziec "mam ksenony" i pojechac na taki wyjazd?
Nikt nie zwrócił uwagi ale ta wersja "bida" ma halogeny w zderzaku.
A dlaczego to jeździ jeszcze w kamuflażu? Jakaś paranoja... Za 3 tygodnie niby będzie można zamawiać, a do testówki nie można nawet zajrzeć :D.
Nawet jeśli podstawowy diesel będzie kosztował te sto kilkanaście tys. to trzeba pamiętać, że będzie to wersja dla większości nie do przetrawienia z zewnątrz i wewnątrz, gdyż będzie maksymalnie zubożona i pewnie z podstawowymi brakami w wyposażeniu. Jak wchodziła Giulietta to też była wersja podstawowa za 69900, która była w cenniku ale nikt jej nie kupował, bo nie miała wyglądu ani wyposażenia.
W przypadku Giulii nie jest ważne ile będzie kosztowała podstawowa wersja, istotne jest ile będzie kosztować przyzwoita z wyglądu i wyposażenia wersja benzynowa :)
Oczywiście, że nie można robić zdjęć. Nikt nie chce pokazywać produktu testowego... w tej testówce pewnie syf kiła i mogiła :) Albo po prostu nie jest tak jak AR chciałaby prezentować.
159 2.0 136 z navi,ksenonami,klimatronikiem ,czujnikami itp,kosztowala ponizej 120 tys.( fakt koncowka produkcji) .
Giulia nie moze byc maxymalnie biedna,bo jednak jakies standardy obowiazuja.
Co do ksenonow,to nie wyobrazam sobie jazdy noca bez nich. Mowa tu o bezpieczenstwie,a to jest nieprzeliczalne,a juz napewno nie na jazde torowa.
Licze,ze swiatla matrycowe beda min. w opcji.
Alfy raczej nie miały takich całkowitych golasów, nawet Impression już wyglądały i coś tam miały w standardzie.
Co do ksenon / halogen - to naprawdę zależy jak jest zrobiona lampa. Współczesne halogeny są naprawdę bardzo dobre i nie trzeba sobie nic wyobrażać tylko wsiadać i jechać - żadnego niebezpieczeństwa nie ma. To nie taki przeskok jak halogen / ksenon kiedyś w 156. Ledy, matrycowe, laserowe - wszystko fajnie póki działa. Ale to Alfa Romeo nie zapominajmy.
Natomiast ksenony zdaje się są od jakiegoś czasu ograniczane jeśli chodzi o lumeny - aby nie było potrzeby spryskiwaczy i poziomowania stosować. Coś tak gdzieś mi się obiło o uszy. I przy okazji można nowe żarniki wprowadzić kilkukrotnie droższe :) Co tam Giulia będzie mieć - zobaczymy.
Zgadza się. Zwykła przetwornica ksenon daje 35 Watt mocy na żarnik i 3200 lumenów(lm) - tutaj trzeba mieć spryskiwacze i samopoziomowanie, bo wiązka światła jest mego mocna.
Nowe rozwiązanie to ksenon o mocy 25 Watt i wówczas nie trzeba ani spryskiwaczy ani samopoziomowania, bo światło jest o jasności do 2000 lm - jednak rozwiązanie jest młode i póki co żarniki bardzo drogie.
źródło: http://magazynauto.interia.pl/porady...by,nId,1098473
źródło 2 - właściciel Fiata 500X sam o tym opowiada u Zachara - https://youtu.be/r1h9sICXAGw?t=2m40s
L.
Patricko.... a coś mówią o 3.0 V6 diesel? Będzie w końcu czy nie?
A jak brzmi benzynowa "czwórka"?
Majstersztyk, bulgot silnika jak się stoi obok niej wyzwala gęsią skórkę. O mocy nie mówię nawet, bo każdy może się domyślić co 500 PSów jest w stanie zrobić z człowiekiem :)
Podczas jazdy to rasowa wyścigówka. Nie zdziwię jak sporo ekip sportowych będzie wybierać to auto. Może wielki powrót Alfy to wyścigów turystycznych? Bardzo bym chciał.
Jednak nawet nie chce wiedzieć ile ta wersja będzie kosztować, stawiam osobiście że koło 80,000 euro, a i tak będzie problem z dostępnością.
Na youtu.be można zobaczyć sporo filmików co ludzie nagrywają właśnie tą Alfe jak ją złapią gdzieś. Można poszukać, ale wiadomo że to tylko dźwięk z głośnika :)
O "czwórkę" pytałem :). V6 z oczywistych powodów raczej nigdy nie kupię :D.
Myślałem, że mówimy o koniczynce :)
Zwykła czwórka to no cóż... Szału nie robi jeśli chodzi o walory dźwiękowe, powiedziałbym że jak cała reszta, ale nadrabia dynamiką, szczególnie w trybie Dynamic.
Gulia jest ładna, nawet bardzo ładna, ale nie wywołuje u mnie przyśpieszonego bicia serca.
Nie ma w sobie czegoś (chodzi o deseign), co odróżniałoby ją silnie od konkurencji, bo sama marka to nie wszystko.
Stylistyka linii charakterystyczna dla japońskich kreskówek, czego osobiście nie lubię.
2.0 tak, ale 280 to na pewno nie było, bo bym poczuł. Kierowca jak nie musi, to też nie jest informowany jaka moc silnika. Wiadomo, można wyczuć, ale tak jak mówię, prawie 300 bym raczej wyczuł pod maską :)
Myślę, że moc na brzmienie silnika wpływu nie będzie miała.
A też mogą sztucznie 'upiękrzyć' dźwięk w mocniejszej wersji. Tak jest np. w Fordzie 2.0EB - 200KM vs 240KM różnica tylko w sofcie, ale w mocniejszej wersji dają jakąś membranę czy cuś takiego i lepiej brzmi.
Ale w Alfach to dźwięk _silnika_ jest czymś genetycznie wbudowanym, nie wydechu. Wydech to byle co może mieć.
Nie może być cudów jak jest turbo czy 2 turba i się zakres obrotowy urywa przedwcześnie a moc nie narasta, a tak turbo ma. To dynamika dźwięku ma znaczenie jego zmiany w narastaniu obrotów czy odejmowaniu. Na pewno nie będzie to nic żałosnego, ale chyba cudów to się lepiej nie spodziewać bo to nie wolnossący silnik. Byle tylko nie było symulacji dźwięku silnika z głośników błeee...
Patricko - zaraz tu Cię pociągną za język tak, że wszystkie zapisy umowy złamiesz ;)
Jeśli chodzi o oświetlenie to mają być do wyboru halogeny, ksenony 25W i ksenony 35W.
W standardzie asystenci bezpieczeństwa, tempomat i alu 16".
No bez jaj. Silniki AR niczym w kwestii dźwięku nie różniły się od silników konkurencji. Jedno Busso się wyróżniało, a i to nie do końca, bo produkowane jednocześnie z nim, bo R6 i V12 BMW czy R5 Fiata gorzej nie brzmiały.
Owszem, włoskie silniki były genialne, w końcu ten kraj ma wspaniała historie produkcji silników iskrowych może nawet lepsza niż Niemcy czy Wlk. Brytania. Ale ciut przesadzasz z dorabianie ideologii.
Ja tam gdybym zadowolony, gdyby nowe silniki AR dorownywaly niezawodnością TS 166, bo z tą niezawodnością niestety dzisiaj najgorzej. A dźwięk? Drugorzędna sprawa.
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Otóż to nawet zwykly TS ożywia ciało i umysł :)
Kolega ma rację, troche za duzo tego dorabiania ideologii, dźwięk tych silników wywodzil sie w prostej linii z zastosowanych rozwiązań mających na celu wyciągnąć z nich maksimum osiągów i tak np. byly to polsferyczne komory spalania. W silniku turbo choćby i na ... stanęli to z kupy bicza nie ukreca, n/a maja dźwięk wywolywany przez caloksztat od dolotu aż do wylotu, turbo zawsze bedzie tylko ryczec ale za to mozna sie postarać zeby ten ryk byl jakiś ciekawy jesli mozna to tak nazwać ale na pewno nie bedzie szalu jakiego oczekujecie.