Kolego 7.5l na setkę to jest mega wynik przy tej masie, ja też mam 1.9 jtdm 80 miasto 20 trasa wynik 9.2l/100 ale tyle co daje mi to auto fanu to może i rzłopać drugie tyle jak tylko chce :)
Printable View
Kolego 7.5l na setkę to jest mega wynik przy tej masie, ja też mam 1.9 jtdm 80 miasto 20 trasa wynik 9.2l/100 ale tyle co daje mi to auto fanu to może i rzłopać drugie tyle jak tylko chce :)
Skoro jesteś posiadaczem auta od niedawna - zacznij od diagnostyki na komputerze, zamiast wylewać żale , że Alfa dużo pali , a VW nic ...
Wynik 12,8 - to jest faktycznie bardzo dużo . Moja 2,4 na mieście , przy agresywnej jeździe zadowala się maksimum 11-11,5. Wynik 12,5 udało mi się osiągnąć przy jeździe na dystansie 200 km , kiedy ten odcinek pokonałem w godzinę ( oczywiście na niemieckiej autostradzie :D )
na początku też miałem podobne odczucia, tj. w pamięci Leon 1,9 115KM, który jakby nie jeździć to więcej 7l nie brał. Ale tu jest 300kg więcej do dźwigania i 35KM więcej do nakarmienia. więc palić musi. Po drodze miałem astrę 1.3cdti 90KM i ona paliła więcej od tego leona.... więc to nie tylko problem Alfy, tylko ogólnie silników jtdm. W dziale spalanie dość dokładnie opisałem co i jak, wiec nie będę tutaj powtarzał, ale w skrócie, wg moich obserwacji klimatronik w mieście podbija spalanie o min 1,5l, w trasie 0,5l. zwróć uwagę na chwilowe spalanie przy włączonej/wyłączonej klimie jak ruszasz dynamicznie spod świateł. bez klimy pokazuje 15-20l, z klimą potrafi pokazać nawet pod 30l na zimnym silniku. aż głupio reklamować, ale nowe paliwo Orlenu (czarna efecta) to -0,7l względem starego orlenowskiego. chłopaki mocno zachwalali paliwo z CirkleK, ale nie zauważyłem jakiś różnic, mam nawet wrażenie, że lekko więcej mi wyszło niż na efekcie. w każdym razie, z ostatnich 4700km komputer pokazuje mi średnią 7,1l. dla mnie ok. Za pierwszym razem jak resetowałem ustawienia po kupieniu Alfy to z 2000km miałem 8.4l, a styl jazdy jeśli już zmieniłem to bardziej w dynamiczny (w astrze żona podnosiła larum, że za szybko przy 120km/h, w Alfie jakoś jej nie przeszkadza 140-150km/h :P).
Panowie, źle mnie zrozumieliście. To jest bardziej zaskoczenie niż narzekanie, chociaż nie powiem, żebym też wcale nie narzekał :). Spodziewałem się spalania na poziomie 9-10l ale prawie 13 podczas gdy staram się ani nie korzystać z klimy, ani nie butować silnika to przynajmniej wg mnie coś może być nie tak. Już pomijam to, że tankowałem Vervę a nie zwykły ON.
Na dniach udaję się do mechanika w celu umówienia pierwszego serwisu - płyny, rozrządy itp., i tak spytam bo może się ktoś orientuje - na co zwrócić uwagę mechanikowi jeżeli chodzi o spalanie? Sprawdzenie jakichś sond lambda czy coś więcej?
Żeby dalej nie offtopować to przekierowałem pytania do odpowiedniego tematu --->>> TUTAJ
cześć i czołem. Zwracam się do Was z ogromną prośbą o wypowiedzenie się na temat tegoż auta: otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-ti-q4-263-km-navi-ID6BqcOq.html
cena trochę podejrzanie niska.. może jest ktoś na forum z Wrocławia i ewentualnie mógłby obejrzeć?
pozdrawiam,
Artur
Cena fakt coś niska jak za 9tke z tym motorem,słabe zdjęcia żeby coś konkretnego napisać,jedno jest pewne,to nie jest wersja TI jak pisze sprzedający. I tu zapala się światełko skoro nie rozróżnia tak oczywistej rzeczy to jak z resztą znajomości samochodu.
Cześć,
Czy ktoś z Was może coś więcej powiedzieć o tym samochodzie...??
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-alfa-romeo-159-ti-1750-tbi-200km-bose-kombi-ID6Brl5O.html#c077eb735c
VIN: ZAR93900007259230
- cena fajna, a co sądzicie o reszcie...??