-
W więc ;)
Rozwierciłem elektromagnes zgodnie z powyższą znalezioną instrukcją, wybiłem ustrojstwo, wyczyściłem i elektrozawór działa. Po podpięciu do aku, zawór się uchyla.
Skasowałem błąd P0401, odpalam samochód i................
.......... wywala P0403
Jakieś pomysły, co może powodować ten drugi błąd...?
Edit:
Ok, doczytałem w innych tematach. Wystarczyło wyczyścić czujnik ciśnienia doładowania i póki co pozbyłem się checka.
-
P403, awaria układu recyrkulacji spalin, jakiś problem z EGR. Niech się mądrzejsi wypowiedzą ;)
-
Panowie szybkie pytanko. Jestem po wywaleniu dpf i wyłączeniu programowym egr. Z tego co widzę, to wyłączenie programowe polegało na zamknięciu zaworu ( MES pokazuje otwarcie zaworu na poziomie 4% ). Wszystko gra, ale gdzieś łapał lewe powietrze i musiałem rozebrać egr i uszczelnić i okazało się, że goście zostawili tą zaślepkę częściową i teraz pytanie czy może tak pozostać? Bo przeglądając temat, jednak ktoś jeśli zdecydował się na programowe wyłączenie, to wrzucał pełną i po kłopocie.
Z góry dzięki za pomoc.
-
Czyli nie zrobili nic w programie, bo częściowa zaślepka nie wymaga ingerencji w program. Egr działa jak wcześniej tylko otwór do przepływu spalin jest mniejszy.
-
Nie do końca, bo tak jak wspomniałem, po obserwacji w MES, EGR jest wyłączony w pozycji zamkniętej ( poziom otwarcia ok 4% ) i nie zmienia się w zależności od obrotów. Musze po prostu kupić full zaślepkę i zobaczyć co się będzie działo.
-
Panowie w czasie jazdy auto mi zgasło, próbowałem odpalić ze 4x(kręcił normalnie) ale nic, szybko zrzuciłem kleme z akumulatora. Odczekalem chwile i założyłem. Odpalił za drugim albo trzecim razem, nawet błąd silnika nie wyskakuje a wyskoczył gdy zgasł. Czy to może być wina egr? Dodam że auto kopci na czarno, najbardziej gdy odpale na zimnym i dodam dużo gazu to leci chmura. Wczoraj jadąc nagle przerwał na sekundę jakby mu paliwa brakło
-
Dlaczego nie zaślepiłeś EGR tylko pytasz? :) W ogóle po zapewne przeczytaniu wybiorczo forum nic nie zrobiłeś w tym.temacie? Najpierw dzialaj, jak nie wychodzi to pytaj. Kabel do diagnostyki kup. Przeczytaj temat o MSCF, dużo wyjasnia.
-
Witam do zaślepienia egr w 156 2.4jtd 140km 2001 wystarczy ta oto zaślepka ?
http://allegro.pl/zaslepka-egr-alfa-...176233141.html
-
Witam
Dziś po sprawdzeniu egr na biegu jałowym do 2500 tys. Obrotów egr podaje wartość 3.9 czy to dobrze? Powyżej tych obrotów wartości się znacznie zwiększają. Ogólnie autem szarpie na niskich obrotach lub jest brak reakcji na gaz. Błędy w kompie to p0101 i p0111. Przepływomierz kupiłem nowy wczoraj założony a auto zachowuje się tak samo.
-