Panowie a jak sytuacja wygląda gdybym założył opony 225/50 r17 z indeksem 94? Niby jest za mały, ale niewiele. Czy będzie niebezpiecznie?
Pytam, bo kumpel chce mi takie oddać bo sobie kupił większe ale ten indeks mają 94...
Printable View
Panowie a jak sytuacja wygląda gdybym założył opony 225/50 r17 z indeksem 94? Niby jest za mały, ale niewiele. Czy będzie niebezpiecznie?
Pytam, bo kumpel chce mi takie oddać bo sobie kupił większe ale ten indeks mają 94...
Ja miałem i było Ok. 94 jest wystarczające do naszych aut, chociaż znajdą się tacy którzy powiedzą że musi być 98.
Tak, w 17-19 podaję 98. z drugiej strony w 16 bywało 91 (w 205/55R16), tyle że do wersji ze znacznie lżejszymi silnikami i golasów jeśli chodzi o wyposażenie (czyli tez lżejszych).
Gdybym kupował nowe to bym wolał dopłacić żeby było tip-top. Jeśli je dostaniesz za darmo czy flaszke to może i można przymknąć oko. Tylko trzeba pamiętać że różnica 1 oczka to 20kg na oponę mniejsza nośność, 80kg mniej, dokładnie indeks 94 ma nośność 670kg a 98 750kg. Nie rozpatujemy oczywiście statycznego nacisku na każde koło, tylko dynamiczny, gdzie masa rozkłada się inaczej/nierównomiernie pomiędzy kołami a dodatkowo występuję różne siły dodatkowe wynikające choćby z siły odśrodkowej przy skręcie czy przyspieszenia. Jeśli się zdecydujesz to trochę noga z gazu.
Ja mam od 3 lat pirelli cinturato p7 215/55r16 93w i problemu z nimi nie miałem.
Mam na dwóch oponach jeszcze ok6-7mm bierznik więc zostawiam je na ten sezon na tylną oś, ale chce kupić na przód :
Klase ekonomiczną, mają ją moi koledzy w octavi2 kombi i pasacie b6 kombi, jeżdżą i nie narzekają, bo opany swietnie się sprawują i wyglądają b. Dobrze po jednym sezonie, więc nie widze sensu przepłacać
Imperial Ecosport 215/55 R16 97 W XL - z 338 na 216 zł przecena za 1 szt.
Albo jednak :
Barum Bravuris 3HM 215/55 R16 97 Y XL - z 359 na 309 zł za 1 szt.
Jeszcze rozważam zakup uniroyala, ale jak będę dodawać to wyjdzie mi pirelli hehe choć opinia kolegów pozytywna co do imperialów to trochę przyznam się, że moja wahana
Uniroyal Rainsport 3 215/55 R16 97 Y XL - z 450 na 379 za 1 szt.
no i zamówione zostały :
Hankook Ventus Prime3 K125
215/55 R16 93 V MFS + ubezpieczenie opon w oponeo 24zł/oponę
Hankook trwalsze ma opony a niżeli Uniroyal, gwarancja producenta na uszkodzenia oczywiście nie mechaniczne dożywotnio czyli do końca bieżnika, choć tak długo to ona nie będzie jeździć, dołożyłem ubezpieczenie opon pod względem uszkodzeń mechanicznych 24 zł/oponę, uszkodzenia oczywiście z mojej winy są związane ze zwrotem kasy w 100%, holowaniem samochodu jak i naprawą opony na miejscu jeśli jest to możliwe, w kraju czy na terenie UE. A ja często jeżdżę do DE.
Teraz pisząc to trochę żałuję, że nie zdecydowałem się na zakup 4 szt. opon bo wychodzi taniej jak za 2 szt.
Na którą oś założyć lepsze opony - na przednią czy tylną?
Opony nowe hankooka jak ww no i używki pirelli bieżnik ok 6,5-7mm
Nie pytaj takich rzeczy ^^ sa dwie szkoly i kazda ma zagorzałych zwolenników. Ja zakladam lepsze na przod.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Lepsze zakłada się na tył, rodzaj napędu przód czy tył nie ma znaczenia.
Ja znam jedną szkołę która tak mówi
Pozdrawiam
Jak widać ja też zakładam tylko na przód :-)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/121.jpg
Wysłane z mojego LG-H815