Przecież to wątek o zakupie nowych samochodów a nie o sprzedaży używanych!
Printable View
Przecież to wątek o zakupie nowych samochodów a nie o sprzedaży używanych!
Hej, właśnie prawie już podjąłem decyzje w sprawie zakupu samochodu i mam jeszcze kilka wątpliwości, bardzo prosiłbym o pomoc forumowiczów,
1. silnik 1.4 150 km skrzynia manualna a 1.4 170 TCT: różnice w spalaniu- jest żeczywiście w spalaniu na korzyść mocniejszej wersji?
2. Ekonomia spokojnej, stałej jazdy 130-140 km/h i wyciszenie przy tej stałej prędkości (i co się z tym wiążę ilość obrotów/min) na 6 biegu, czy jest różnica w manualu a TCT pomiędzy wartościami na obrotomierzu?
3. czy nie żałujecie zakupy alfy ( za pdobne pieniądze +/- 5 tys jest np mazda 3)
4. czy jest spora różnica między wersją 150 km a 170 km - w dynamice i spalaniu?
5. co sądzicie o mntażu instalacji LPG do silnika MA ? utrata gwarancji? czy ktoś montował w trakcie leasingu samochodu ?
Bardzo dziękuje za pomoc.
3. Nie. Kupiłem już drugą (Giuliettę, bo Alfę czwartą) mając właśnie do wyboru również Mazdę 3 albo Volvo V40 (wg mnie 3 najlepsze samochody w segmencie poza BMW1, którego nie brałem pod uwagę) i nie żałuję.
4. Nie - wcześniej miałem 170 KM, teraz mam 150 KM (obie z ręczną skrzynią biegów) - spalanie jest IDENTYCZNE (co do 0,1 litra), różnic w przyspieszeniu czy dynamice też nie widzę, ale nie miałem okazji porównania jeden po drugim (między samochodami miałem przerwę 3 mies., od tego czasu nie jeździłem 170 KM)
5. Gwarancję na pewno stracisz, poza tym chyba mało kto montuje tam gaz. Powinna być możliwość kupienia u dilera wersji 120 KM z fabrycznym gazem.
Jest różnica. Z tego co pamiętam w manualu jest 4000 rpm przy 170 km/h. Niższych nie pamiętam, ale chyba przy 130 jest ~3000 rpm. W TCT jest inaczej, bodajże w TCT są niższe obroty przy tej samej prędkości. Najlepiej jazda testowa u dealera.
Ergonomia? Dużo zależy od nawierzchni. Ogólnie przy 130-140 nie ma żadnych problemów z rozmową, słuchaniem muzyki. Powyżej 200 jest już słabo, rozmowa raczej symboliczna, a muzyka to tylko tłuste beaty. Chociaż to raczej nie silnik tylko wiatr + koła.
A silniki:
120 km- jakie ma plusy/minusy w stosunku do wersji MA
Czy wersja jest naprawdę bardziej paliwożerna niż mocniejsze ? czy MA rzeczywiście pozwala zaoszczędzić. Jakie Wy macie realne spalanie samochodów- jeżdżąc maksymalnie do tych 140 km/h (bądźmy realistami taka prędkość na autostradzie jest dla większości kompromisem między szybkością/spalaniem)
Awaryjność AR w porównaniu do innych kompaktów?
130km/h i 3000 obrotów to całkiem spoko- można wiedzięć ile to cacko wtedy spala - utrzymując taką prędkość po płaskim ?
Tego 130 km/h @ 3000 rpm to nie jestem pewny. Pewny jestem 170 km/h @ 4000 rpm. I w TCT jest mniej.
Jeśli chodzi o spalanie - szczerze, nie wiem. Nie jeżdżę autostradami do 140. Tzn. jeżdżę, ale na niemiarodajnych odcinkach (np. 100 czy 200 km przez Szwajcarię). Sprawdz wątek "raport spalania", tam jest dużo informacji o realnym spalaniu w różnych sytuacjach. Nie mam też pojęcia jakie jest spalanie w porównaniu do 120 konnej.
O awaryjności już było wcześniej. Nie wiem jakie jeszcze samochody rozważasz, ale w porównaniu z bezpośrednią konkurencją jest naprawdę dobrze. Plotki o powitaniach w warsztatach codziennie rano to fikcja. Twoi znajomi zatrzymali się na etapie Alfy 147 i 156.
mam 120 - żadnych awarii. Spalanie z ostatnich 35 tkm - około 60% autostrady i poza miastem -8 litrów. spokojna jazda na CC 130 km/h około 7 litrów.
Jeśli miałbym wybór to kupiłbym z TCT ale z tego co wiem sparowane tylko z MA
LPG do MA spokojnie założysz. Kwestia leasigodawcy i dealera czy to ogarnie- fabrycznie 120 były z LPG.
Halas - zależy od opon i nawierzchni - generalnie jest cicho.
awaryjność- ZERO (prawie 55 tkm)
Powinieneś sobie zadać podstawowe pytanie czy chcesz automat czy manual.
Nikt kto chce czerpać przyjemność z jazdy nie żałuje kupna Alfy.
Do LPG najlepsza TB 120KM.