W tym problem że będzie ciężko na określenie koloru płynu ponieważ ma kolor jak kolega wyżej pisał kawy z mlekiem:/
Printable View
Nikt nie doradzi?
Koledzy, noszę się z zamiarem wymiany płynu w układzie wspomagania. Znalazłem Liqui Moly Top Tec ATF 1100 http://liquimoly.pl/index.php?option..._category_id=5 Pytanie brzmi, czy ten specyfik nadaje się do AR 159, czy ktoś ma z nim jakieś doświadczenia?
witam, ja z tego co studiowałem posty o płynie do AR159 w tym temacie i innych to wybrałem oryginał czyli tutelę czerwoną albo zieloną (zalezy jaką masz, chyba że robisz pełną wymianę z płukaniem), ludzie pisali że ten układ wspomagania wrażliwy jest na zmianę płynu na inny, choć zdarzały się wpisy też że ktoś zalał innym i uważa że jest lepiej niż oryginalna tutela. Ja jednak nie chciałem ryzykować i w moim odczuciu jest jak najbardziej ok z oryginalną tutelą czerwoną.
Panowie nie straszcie bo jutro odbieram samochód od mechanika i mam zalana zielona tutelę :/
Jakie mogą konsekwencje ?
Zielona jest rzadsza więc jeśli układ był zalany czerwona to możliwa szansa rozszczelnienia większa ale wcale nie powiedziane że na pewno. Ja regenerowalem maglownice 2 lata temu i zalałem czerwonym płynem bo taki też miałem wcześniej i taki też zalecono. Nie musi być tutella tylko o specyfikacji podanej w instrukcji bodajże minimum dexron III, dobrze już nie pamiętam. Jak dotąd wszystko w porzadku.
Samochód odebrałem w czwartek i na szczęście wymiana zbiorniczka plus płyn na zielony pomogło :) uff :)
Wydaje mi się że kierownica chodzi znacznie lżej tylko marti mnie to "rozszczelnienie" na co zwracać uwagę żeby temu zapobiec?
Tylko kontrolą stanu płynu?
Zalanie zielonym płynem było także rozwiązaniem serwisowym na dziwne dźwięki więc pozostaje kontrola plynu w zbiorniczku aby w porę ewentualnie zapobiec zatarcia pompy lub magla.