-
TSR jeden byte w proxi zmodyfikować (z głowy 157 najstarszy bit), ACC to przyciski zmień na te z "kierownicą" i ustawiasz ACC+/wyłączasz CC.
TJA/HAS musisz mieć kierę z czujnikiem rąk, potem tylko mini zmiany w proxi.
w AlfaOBD jest ustawienie na wszystko, w MES grzebanie w bitach (co ja wolę haha).
Jeśli chcesz ISC to tylko soft w kamerze musisz mieć nowszy - ori z pierwszych poliftów nie działa (była kampania potem update HALF i proxi)
-
Głównie na początek chcę tylko włączyć adaptacyjny i samo czytanie znaków!
Jak będziesz miał jakąś okazję w wolnej chwili to spójrz który bity odpowiada za TSR. Żebym czegoś nie zabił zamiast włączyć :-).
TJA/HAS - nie jestem przekonany czy to chcę, może później, teraz nie.
Kierę to w sumie nawet sam nie wiem jaką mam. Ale mam takie coś jak DriverAttentionAssist w menu - nie wiem czy to znaczy że mam czujniki...
ISC - tu wręcz przeciwnie. Nie mam a jeśli by się miało pojawić to bym szukał jak to zabić :-)
EDIT: Już znalazłem pełny opis opcji proxi. Jak ktoś by miał ochotę to służe udostępnieniem.
TSR: byte 159, bit 6 ma być na 1. Enables TSR. Vehicle must be MY2020+ and have ACC and navigation.
TSR: byte 159, bit 7 ma być na 1. Enables TSR menu on display. Must have TSR capability.
Czy 7 uruchamia okno w menu w ktorym mozna to wlaczyc/wylaczyc, a 6 forsuje wlaczenie na stale? Czy też trzeba obydwa?
Ale, epsonix, dzięki za niezawodny odzew i naprowadzenie, że w menu MES'a nie mam co szukać :-).
-
o ile pamietam to stockowe auta nie mają bit 6 ustawionego dla TSR, faktycznie u siebie przy retrofitcie ustawiłem ale widać mapa proxi sobie a implementacja sobie - nie ma znaczenia
TJA to badziew
HAS działa w miarę dobrze ale to tylko na ekspresówkach/autostradach które są już w mapie navi - inaczej nie rusza
Nie wiem czy DAA łączy się z czujnikiem w kierownicy - mam wrażenie że to badziew który tylko liczy za długi czas podróży i sugeruję ikonką przerwę na kawkę. ja i tak wcześniej już na petko się zatrzymuję 2x więc nigdy mi się to nie pojawiło haha
ISC, nie korzystam, w menu i tak można wyłączyć wiec dodać możesz, w menu wyłączysz jak ja
MES jest surowy, ale jak popytasz mnie, czy retrofiterów to MES jest first choice na robienie proxi - robi się wg mapy a nie z tysiąca ustawień w AlfaOBD i ma interfejs z początku lat 90tych niewygodny (MES przynajmniej dekadę lepszy i wygodniejszy).
jakby co na priv się zgadajmy - wyślij tel