Kiedyś też pytałem jaka płukanka i Pablo mi odpisał że każda byle firmowa ja zastosowałem LM
Printable View
Niech się wypowie ktoś, kto ma 159 2.4 JTDm 200 KM, kto sam wymienia olej.
Ile wchodzi wam oleju po całkowitym spuszczeniu? Ile wlewacie oleju żeby stan się zgadzał i nie było za dużo?
około 5,8 L . powyżej 6 jeszcze mi nie weszło.
Olej spuszczam zawsze przez korek i tak sobie stoi z godzinkę.
Ja wlewam 5 litrów oleju + Ceratec, czyli jakieś 5,3 litra i jest na bagnecie prawie max. Taka ilosc mi wystarcza i nie kombinuję z jakimiś dolewkami aby mieć dokładnie poziom maksymalny, bo pozniej nie ma co zrobić z taką "rozpakowaną" butelką oleju.
PS
Olej zmieniałem wczoraj :)
Dzięki Panowie, bo ja właśnie wlałem 6 litrów i było za dużo. Odsączyłem już prawie pół litra i na bagnecie dalej max.
Muszę jeszcze jutro coś pokombinować z tym. Zasugerowałem się tym, że w instrukcji jest napisane, że 6.4 wchodzi przy zmianie. Dobrze że z kopyta tyle nie wlałem.
Z racji mojego lenistwa nie chce mi się przeglądać tematu X stron wstecz. Jaki olej i filtr polecicie mi do mojej 159'tki 1.9 Jtdm 16v 2009 rok, prawie 200 tys przebiegu, silnik w bdb kondycji. Wole wymiane zrobic sam bo w okolicznych warsztatach leją Castrola na potęge...
Wiec jak jesteś leń to...motul x clean 5w40 jeżeli z dpf jeżeli nie to inny motul. .filtr ja używam mana...przebieg 230tys.to jest moje zdanie a wiem ze każdy wypowie się inaczej:)
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka