Z Veloce mozna byc tylko bardzo zadowolonym..........swoja odebralem miesiac temu i w 3 tygodnie zrobilem 4000km czysto rekraacyjnie , jedyna wada tego auta to czeste tankowanie.
Printable View
Z Veloce mozna byc tylko bardzo zadowolonym..........swoja odebralem miesiac temu i w 3 tygodnie zrobilem 4000km czysto rekraacyjnie , jedyna wada tego auta to czeste tankowanie.
Giulietta MA 170KM, rocznik 2011, nalatane 105 tyś.
"Awarie":
- tylna wycieraczka
- kierunkowskaz boczny
I tyle w temacie psujących się alf.
Dodam że auto jest eksploatowane przez 2 osoby i nie jest oszczędzane.
Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Alfa to ta sama stajnia co Fiat:) Z posiadanych dotychczas Fiatów na prawdę jestem zadowolony więc chcąc kupić lepsze auto nie kombinowałem i zostaję w "stajni" ;). Octavia to taki wypadek myślowy przy pracy ;) skoro wszyscy ją tak chwalą to czemu nie ale jak na forum Skody okazało się, że np. dopłacasz do pakietu skórzanego a dostajesz skaj tzn. teraz "skórę ekologiczną" to ja dziękuję. Byłem w salonie Alfy i skóra jest skórą. A skąd Veloce ? Ponieważ auta kupuję nowe i potem użytkuję je przez ok. 10 lat stwierdziłem, że różnica w cenie nie jest aż tak wielka, żeby odmówić sobie przyjemności posiadania 240KM :). Lepiej dopłacić niż potem przez 9 lat żałować :). No i Alfa ma być tak jak u "arecki240" samochodem rekraacyjnym ;) do tyrania jest Panda :). A po trzecie jak to kiedyś powiedział Clarkson - każdy miłośnik motoryzacji chociaż raz w życiu musi mieć Alfę..... czy jakoś tak powiedział :) I ostatecznie to chociaż jeszcze Alfy nie mam to i tak jestem nią zafascynowany :) po prostu jestem fanem Alfy :) Żeby jeszcze w Giuliettcie światła przednie przy liftingu zbliżyli do tych z Giulii ;)
dokładnie mam takie same odczucia, kupiona we wrześniu i już mam 10k na liczniku :) I też odczuwam trochę spalanie - 13.8 mi wychodzi średnia z komputera :/ ale ja po prostu nie umiem nią się cieszyć z jazdy :)
https://youtu.be/cTqi34mSA34?t=27s
w każdej, nawet prozaicznej sytuacji jak widzę jakiś fragment wolnej przestrzeni, to sobie testuję ;)) Mega polecam autko.
Poza niekwestionowanymi zaletami (zawieszenie, dynamika, dźwięk wydechu, audio bose, trzymanie foteli, wygląd, ksenony, koła telefony 18ki) autko ma też kilka wad, o których warto pamiętać:
- brak miejsca nad głową z tyłu
- słaby kontakt z pasażerami z tyłu (fotele)
- niezbyt wygodne fotele na długie podróże (mam porównanie z mazdą 6)
- czasem trochę zbyt późna reakcja na gaz
- mimo wszystko troszkę zbyt podsterowna (patrz filmik) - przy tej prędkości nie powinna wg mnie płużyć
- brak gniazda zapalniczki z przodu kokpitu, więc pałętają się kable przez cały środek auta
- brak dobrego miejsca na telefon
- brak schowka na okulary
- spalanie
- przycisk do podgrzewania siedzeń w masakrycznym miejscu
- ciemne oświetlenie wnętrza (znowu porównanie z Mazda 6)
- zbyt blisko pedały (w zimowych butach masakra. Polecam za to do auta buty sparco - warte każdej złotówki jak ktoś dużo jeździ)
- nawigacja do bani (mam tomtoma osobno, tej nawet raz nie użyłem). Co do samego tomtoma, nawet na filmie slychac ze dziala mimo ze to moja droga z pracy do domu ;)) traffic działa tak dobrze po prostu, że nawet do domu jeżdżę z nawigacją ;)
Co jest lepsze niż w mazdzie z rzeczy na codzień - na pewno audio (mimo że tam też bose, w mazdzie nie ma woofera). Z ciekawostek dużo lepsze podgrzewanie siedzeń jest w alfie - szybciej/mocniej grzeje i grzeje bardziej lędźwie niż jaja (to jakby ktoś chciał dzieci ;) - za to w mazdzie długo się nagrzewa i raczej tam siedzisko niż oparcie. Tak samo grzanie szyby/lusterek w alfie mocniejsze, w mazdzie ledwo letnie.
Z którą 6-ką porównujesz: GJ czy GH?
....
Odnosnie spalania , no coz nie widze sensu zakupu VELOCE i jazdy w trybie emeryt. Mysle ze do 11-11,5 mozna by zejsc spokojnie, ale co to za jazda do takiej jazdy mam clio ktore spala mi srednio 6,5L .
Fotele – super wyglad , fotel pasazera zaslania widok – trzeba uwazac, troche za glebokie siedzisko. Podgrzewania nie bralem – nie ma sensu samochod trzymam w garazu no i VELOCE ma nagrzewnice elektryczna w standardzie .
Co do ergonomi to bym zmienil podlokietnik na drzwiach jest za nisko no I jest twardy! .Brak schowkow , oprocz tej studni przed pasazerem ,gdzie mogli to zrobic tak fajnie jak bylo w BRAVO.Brak podlokietnika pomiedzy siedzeniami – prawdziwego podlokietnika gdzie mozna by bylo schowac butelke z piciem , jakies USB …..
NAVI - nie bralem , a bardzo chcialem jednak wiekszosc odradzala ,no i cena 6k , za tyle w oplu Astrze byla NAVI + REFLEKTORY LED .
BOSE –gra bardzo dobrze - lepiej niz topowe audio w LEONIE czy ASTRZE.
Zegary – jak dla mnie przepiekne (zwlaszcza w nocy) ,chociaz mogly by sie zmieniac na kolor czerwony w trybie DYNAMIC.
Pod haslem TANDETA umiescil bym :
-gniazdo AUX, USB , anena radiowa , wyswietlacz LCD ( brak mirror link,……) – mamy rok 2016 ktos chyba o tym zapomnial w ALFIE.
Na duzy plus to - prowadzenie , dynamika ,komfort jak na 18”, wyglad ogolny
GJ, jakby coś to będzie pewnie na sprzedaż :) 96k mniej więcej z zimówkami momo+nokian, powłoką MOHS+, GAPem fakturowym na 3 lata ;)
arecki, o nagrzewnicy nie wiedziałem - to dlatego tak ciepło się szybko robi? :D fajnie :)
reszta zgoda
navi nie masz co żałować, słabe jest - polecam na maxa go510/go610 tomtoma, już jak będę miał możliwość nigdy w życiu nie zamówię navi w aucie (chyba, że będzie w standardzie w jakimś dobrym wyposażeniu).
Jeszcze do wad dodałbym słabą widoczność. Myślałem, że w mazdzie jest z tym kiepsko, ale przez te fotele cofanie, dostrzeganie rowerzystów czy pieszych (grube słupki) - masakra. Widoczność poza przodem ;) jest słaba. I kamery cofania mi jednak troche brakuje, czujniki są spoko ale mazdą można było bardziej na żyletki stawać - w sumie do równoległego wymaga tyle samo miejsca co kombi ;))
Wy wszyscy chyba zapomnieliscie ze to jest auto w zasadzie z 2010 roku. Siła rzeczy nie będzie miało takich "ficzerow" jak w prawie co roku robionym od podstaw golfie.