Darkghost czyli jakie jest obciążenie dynamiczne opony według Ciebie? Ile kilogramów nacisku przenosi taka opona w czasie gwałtownych manewrów?
Bo z tego co napisałeś opona o nośności 93(650kg) w zupełności wystarczy.
Printable View
Darkghost czyli jakie jest obciążenie dynamiczne opony według Ciebie? Ile kilogramów nacisku przenosi taka opona w czasie gwałtownych manewrów?
Bo z tego co napisałeś opona o nośności 93(650kg) w zupełności wystarczy.
Ale wymaganie tych samych parametrów nośności od 1.9 8v z ręczną skrzynią i 2.4 20v z automatem to jest wygoda producenta. Nie będę próbował proponować konkretnego mniejszego parametru nośności, ale uważam że 98 w 1.9 8v jest przesadą. Szczególnie że w 16" jest wymagany dużo niższy parametr.
Rozumiem, że takie rzeczy to tylko w Alfie Romeo, bo dużo cięższe np. BMW E39 z 3 litrowym dieslem ma mniejszy nacisk i generuje mniejsze przeciążenia? Nie mówiąć o innych cięższych samochodach. I cała zasada działa tylko na felgach 18', bo przy feldze 16' jest już dużo mniejszy indeks nośności?
Dajcie sobie spokój, po prostu Włosi wyliczyli tą nośność z dupy, tak samo jak wymianę oleju co 35 tys, jak i inny wymiar całego koła przy różnych rozmiarach felg - przy jednych zaleceniach producenta stosujecie się, przy innych nie.
Poza tym przeciążenia dynamiczne są brane pod uwagę przez producenta tych opon - a idąc Waszym tokiem rozumowania, to dla bezpieczeństwa można by założyć jeszcze większy indeks nośności, nie wspominając już o tym że indeks prędkośći dla bezpieczeństwa to co najmniej 270-300 km/h. Gdybym miał sklep motoryzacyjny, pisałbym Wam całymi dniami, że to Wasze bezpieczeństwo, że ja bym wybrał lepsze, bo tak najłatwiej jest wszystko sprzedać.
Ja mam te hankooki w 215/45 ale po 2ch sezonach mi sie skonczyly, jak dla mnie za szybko :(
W tej cenie masz fuldy sportcontroll 2, falken 510...
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
A możesz bardziej uszczegółowić ile mniej więcej km zrobiłeś?
Nie wyobrażam sobie teraz wydać ~1700zł na opony i za 2 lata znowu ;/
Czyli patrząc na trwałość lepiej fuldy albo falkeny?
Musze sie poprawic, po 3ch sezonach, jednak liczac na kilometry to i tak bardzo slabo.
Auto kupilem w grudniu 2013 z 186tys.
Do kwietnia 2014 zrobilem moze z 4 tys na zimowkach potem zalozylem hankooki 190tys.
Na letnich jezdze od kwietnia do listopada.
Na aucie zrobilem do teraz calkiem dokladnie 50tys km bo mam 236tys.
Biorac pod uwage ze latem jezdze na wakacje itd to na letnich zrobilem odrobine wiecej jak na zimowkach. 2:3-> Zrobilem kolo 30tys na tych Hankookach i sa zjechane. Po zimowkach nie widac oznak zuzycia.
Sa to opony z kategori UHP/sportowe czyli kosztem trwalosci. np takie Continental premiumcontact 6 sa oponami z kategori premium touring i wedlug testu/prognoz trzymaja 40tys.
Co również denerwuje w przypadku Conti, bo opony nie są tanie. Gdzie można znaleźć takie info o trwałości opon?
ja mam dane z testu autobilda:
Załącznik 224066
A takto sam bym chcial wiedziec ile moge oczekiwac km po danej oponie.... bo nie widzi mi sie takie kupywanie opon. Jak mam wydac 2tys na opony co wytrzymaja 40tys to wole kupic te glupie debice ktore moze sa tylko troche gorsze, wytrzymaja 30tys ale kosztuja tylko polowe!