Napisał
djstefan
Mam pytanie : czy ktoś miał do czynienia albo słyszał o pewnym OGRANICZNIKU osiągów w alfie? Bo jeszcze oficjalnie nie kupiłem 159tki, mam do wyboru dwie i jedna ma jakiś taki ogranicznik. O co chodzi : ogranicznik działa w ten sposób, że samochód jest generalnie strasznie mułowaty (120KM, a wrażenie jest jakby miał ledwo połowę tego i momentu obrotowego na poziomie 100-150 ...), turbina pracuje jedynie na połowę gwizdka (0,8 bara). Żeby wyłączyć te ograniczenie jest jakiś myk, by przed uruchomieniem auta, przy włożonym kluczyku, wcisnąć przycisk START nie odpalając auta (czyli nie dotykając hamulca i sprzęgła) tak by 'elektronika' zgasła i potem wcisnąć START ponownie by 'włączyć elektronikę', dopiero wtedy uruchomić auto. Znajomy nie do końca mi powiedział o co z tym chodzi, sam miał się dowiedzieć coś więcej, teraz nie mam z nim kontaktu przez parę dni. W serwisie Alfy zrobili wielkie oczy, także to nic 'seryjnego'. Ktoś się spotkał z czymś takim? Może to jakieś swego rodzaju ograniczenie dla np: dziecka, by nie szalało na drodze? W serwisie doradzili, by tego auta nie brać, bo widocznie coś było przy turbinie robione, była regenerowana czy cholera wie co i nie podaje odpowiedniego ciśnienia. Co o tym myślicie? Do czasu powrotu kolegi może się czegoś dowiem.