Napisał
epsonix
nie słyszałem żeby komuś w giulii/stelvio ona wyzionęła ducha. tak płetwa. nie rozbierałem tam, ale pewnie podsufitka w dół - bez sensu to dotykać - kup antenę na próbę za 40zł na allegro i sprawdź sobie podłączając ją bezpośrednio do radia - jak dokładałem to za licznikiem nad duktem, jak najbliżej środka auta i początku szyby żeby mieć widoczność jak największą satelitów.
Ja raczej myślę że masz problem z odbiorem - jak miałem raz rzuconą antenę dokładaną (na chwilę, czyli stało się permanentne) uszkodził mi się kabel - fix był słaby i nie aktualizowało czasu z GPS mimo ustawienia. Po naprawie kabla, tip top. Możliwe (choć nie znam standardu GPS), że na bieżąco są jakieś korekty wysyłane - na pewno od danych pierwotnych jakieś przesunięcie czasu chyba już kilkanaście sekund (coś takiego mi się obiło o uszy z rozmowy dwóch inżynierów w firmie w której pracowałem wiele lat temu - że dopiero po odbiorze jakiś danych jest dobry czas a wcześniej offset właśnie chyba 13 sekund czy coś), może podobnie z pozycją (lub jest to skutek też braku odbioru właściwego czasu (stąd offset?) - takie luźne gdybanie - nie podpisuję się pod tym bo standardu GPS nie znam w ogóle nawet w podstawowych sprawach - tylko jestem użytkownikiem