[156] 2.0 JTS - Czy komuś udało się podłączyć Unidiag'iem
Witam Koleżanki i Kolegów z forum.
Mam pytanie jak w temacie posta: czy komuś z Was udało się poprawnie podłączyć Unidiagiem do AR156 z silnikiem 2.0 JTS (ECU MeD7.11 wg Alfa Diag'a demo).
W moim przypadku - używam UniDiagKWP2000_0_4_0_3 plus definicje Alfa_20JTS_MED711.def, IF Viakena KKL, przejściówki USB->COM no i kompa z WinXP. Aby w ogóle połączenie było możliwe (doszedłem drogą eksperymentów) muszę w zakładce "Connect" UniDiaga ustawić:
- wyłączyć "echo after send"
- włączyć "set DTR (+12V)
- "init type" na "5 baud init"
Bez powyższych ustawień każda próba połączenia kończy się timeoutem.
Będąc już połączonym do ECU (cykliczne send/receive w oknie statusu programu, czerwony LED na IF mruga) próbóję zczytać "ECU identification" - i tu zaczynają się schody. W zasadzie w każdej z pozycji otrzymuję komunikat o niepoprawnej dla danego pola wartości. Czasem, po kilkukrotnych odczytach dokonywanych po sobie z rzędu, w omawianych polach pokazują się wartości, niemniej nie są one w jakikolwiek sposób zbliżone do prawidłowych (najczęściej są to cyfry szesnastkowe). Próba odczytania jakichkolwiek parametrów, czy DTC wygląda identycznie: albo nic albo wartości "od czapy".
Przypuszczając, że definicje nie są poprawne / sprawdzone, a chcąc poznać przyczyny błędu "Engine control failure" próbowałem (wiedząc, że ryzykuję :) ) użyć innych definicji z pakietu Unigiaga. Efekt odczytu parametrów, identyfikacji ECU - dokładnie taki sam jak przy "dedykowanych" defach do jts. Z małym wyjątkiem ... Na którejś (niestety nie pamiętam już której) definicji zadziałał przycisk "Clear Dtc" :) i denerwujący komunikat zniknął z Alfowego Infocenter.
Czy może ktoś z Forumowiczów zetknął się z podobnym problemem? Szczerze powiedziawszy próbowałem już chyba wszystkiego co wiąże się z ustawieniami COM'a - nawet transmisji 7mio bitowej i wszystkich możliwych skombinacji start/stop bits - wszystko bez rezultatu. Biorąc ponadto pod uwagę fakt, że AlfaDiag gada z moim ECU bez problemu (oprócz ID, sprawdziłem również obroty silnika i temp. - czyli wszytskie opcje programu :) ) stawiałbym więc na problem z definicjami.
Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, bo moje pomysły się już wyczerpały :) . Pozdrawiam wszystkich. Lukasz