Kowal, dzięki za wpis.
Czy ten problem ze sterownikiem rzutuje na kondycję skrzyni jako takiej czy też można z tym przez jakiś czas żyć (oczywiście przy założeniu, że toleruje się to szarpnięcie)?
Printable View
Kowal, dzięki za wpis.
Czy ten problem ze sterownikiem rzutuje na kondycję skrzyni jako takiej czy też można z tym przez jakiś czas żyć (oczywiście przy założeniu, że toleruje się to szarpnięcie)?
Żyć można, ale co to za życie:D
Z ciekawości jak duży masz przelot? I jak użytkowane jest auto(miasto czy trasa)?
Ja też miałem problem z szarpaniem przy zmianie z 2 na 3 i z 3 na 4 i przy redukcjach przy wyprzedzaniu (nasilało się jak samochód był rozgrzany ). (Pisałem nawet posta o tym). Finalnie okazało sie ze to sterownik. Regeneracja się nie powiodła.... kupiłem nowy Asina - cena z montażem, olejem i robocizna 3500 PLN... Od tej pory chodzi pięknie, płynnie bez żadnych problemow - przejechane 20 tys. od wymiany.
Pytam bo podczas wymiany u mnie rozmawiałem na ten temat z mechanikiem. Twierdził że jeśli auto jeździ głównie po mieście to jego(sterownika) żywotność się skraca. Myślę że u Ciebie pomału się zbliża moment wymiany. Oleje, dodatki itd. tutaj już nic nie pomogą. Szkoda kasy.
A spóźniona reakcja skrzyni na gaz, tzn. jadę powoli np. na 3. biegu, wciskam mocno gaz, silnik się wkręca na obroty powiedzmy 2,5k i dopiero gdzieś po dwóch sekundach jakby skrzynia się do końca zapina i auto wyrywa (skacze) do przodu - to tylko olej czy już sterownik? :)
Przy zmianie biegów żadnych szarpnięć nie mam, tylko takie coś się dzieje (najczęściej chyba na 3 biegu). Przypuszczam, że albo zawór liniowy za wolno spina konwerter (sterownik szwankuje?) albo skrzynia robi to specjalnie, bo mam wrażenie że w domyślnym trybie Eco/City bardzo stara się wygładzać gwałtowne akcje pedałem gazu żeby jazda była płynna. Nie patrzyłem w MESie czy moja skrzynia umie zmienić tryb na Sport (tzn. zawsze jak patrzyłem to aktualny program był Eco/City a uczyła się Eco), ale po chwili ostrzejszej jazdy zdecydowanie zmienia się jej charakterystyka - częściej hamuje silnikiem i mniej używa uślizgu konwertera na biegach 1-3. Chyba wtedy też nie występuje ten problem wystrzału auta który opisałem na początku, ale nie jestem pewien.
Akurat z żywotnością "na oko" bym aż tak daleko nie wychodził. Warto może zacząć przygodę od wymiany/dolania oleju. Mój q-tronic ma prawie 300tyś km, w swoim życiu większość to były trasy, ale również bardzo często zdarzały się zakorkowane miasta. Myślę*że przy odpowiednim serwisowaniu do 500k doleci :-)
Ale nigdzie nie napisałem o ocenie "na oko". Uszkodzony sterownik ma określone objawy i tyle. Wymiana oleju nie pomaga przy tym. Być może Twoja dożyje 500k.
Lock up spina się przy 50km/h. Poniżej skrzynia pracuje na uślizgu, co jest trochę irytujące biorąc pod uwagę, że mocno uprzywilejowanym biegiem jest właśnie 3. Przy zwalnianiu do 20km/h skrzynia nie zrzuci biegu na 2 i przy dalszym przyspieszaniu ślizga na 3 aż osiągnie 50km/h i dopiero wtedy "zaczyna jechać".