Wymiana foteli na elektryczne
Cytat:
Napisał
epsonix
no bo Ty masz fotele z grzaniem ori, te klienta miały tylko elektrykę ale nie miały grzania (fotele z super, klient wymieniał bo miał szmaciaki)
Nie mam. Ja oryginalnie wersja biznes, teraz już niewiele na nią wskazuje. Były manualne nieogrzewane szmaty, wymieniłem na grzane skóry z wersji SUPER (w brązie, żeby było inaczej). Razem z fotelami kupiłem z tej samej fury panel. Grzanie foteli działało z kopa. Jeżeli cokolwiek zmieniałem w proxi (przepraszam, nie pamiętaj juz dokładnie, chyba gdzieś na forum to opisywałem) to jakąś klikalną opcję + skan, nic skomplikowanego.
Twoje rozwiązanie odnośnie foteli ma tę dużą zaletę, że nie trzeba nigdzie szukać zasilania po furze, jest w kostce. Myślę też, że to rozsądne rozłączać obie linie CANa.
Teraz mała aktualizacja u mnie:
- zmieniłem układ opóźniający na sterowany i będę testował różne opcje czasowe.
- Pojeździłem dzisiaj kilkakrotnie zostawiajac auto w różnych warunkach - problem zdaje się rozwiązany. Fotel działa, lusterka nie świrują. Spora ulga po nastawianiu ich codziennie od pół roku.
- Na razie zauważone/pozostałe problemy to: migające proxi, brak pamięci lusterek, protetyka w podłączeniu pod 12V. Co do migającego proxi muszę się podpiąć kompem, rozłączałem środkową konsolę na zasilaniu więc może coś zapamiętał.
W tym stanie (oprócz testów czasowych i sprawdzenia proxi) czekam na rozwiązanie dodatkowej ścieżki o której pisałem, jak będzie negatywne - będę pewnie kontynuował temat, jak pozytywne przywrócę oryginał w tym miejscu.
Cytat:
Napisał
epsonix
nie ma bezpiecznika podłączenie wygląda tak, z pinu 5A CSWM (kabel szary) idzie na złącze fotela pin 27 i stamtąd kablem szaro-zielonym do kierownicy na pin (poprzez złącze D20A pin 31 - to złącze jest gdzieś chyba nad nogami kierowcy albo przy zawiasach - ciężko ocenić z rysunku), drugi pin kierownicy to masa któa idzie bezpośrednio ze złącza za zwijaczem na masę (czarny kabel).
Dzięki za nakreślenie przebiegu i informacje o pomiarach, spróbuję przeanalizować jeszcze po swojej stronie, choć podejrzewam, że nie ma wprogramowanej właściwej impendacji i wrzyrzuca się na pomiarze i Twoje rozwiązanie będzie jedynym słusznym.
-— Update: —-
Udało mi się wywołać efekt, o którym wspomniałeś. Problem jest z doborem zasilania „po start” a nie „z silnikiem”. Jak się włączy start bez nogi na hamulcu i odczeka dłużej niż ustawiony delay powrócą stare duchy władające lusterkami. Będę robił carplay, może w okolicach radia spotkam napięcie po silniku? Czy w tym aucie w ogóle coś takiego i każdy moduł zarządza sobie zasilaniem jak fotele? Swoją drogą, z punktu widzenia potencjalnej awaryjności wyspowy układ zarządzania zasilaniem wydaje się tragicznym pomysłem.