Robisz jakieś pomiary czy tylko subiektywna ocena ?
Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka
Printable View
To chyba najpopularniejszy wątek olejowy..
Niedługo koniec gwarancji i pierwsza wymiana oleju po niej. W związku z tym zastanawiam się na co zmienić Selenię i mam dwa pytania do osób obeznanych w olejach:
1. Jaki obecnie jest najlepszy olej spełniający normę AR do 2.0?
2. Jaki byłby najlepszy wybór oleju SN+ do 2.0?
Zależy mi na oleju dającym maksymalną ochronę silnikowi i długoterminowo najlepszego dla działania MA. Ale to pewnie oczywiste.
Jazda 75% miejska, raczej dynamiczna, odcinki różne, ale najczęściej po kilkanaście kilometrów. Wymiany co 7,5 tys km. Silnik z podniesioną mocą.
Z góry dzięki :)
Panowie, tak czytam ten wątek i inny "temat jak rzeka, jaki olej lejecie" i właściwie to tak średnio o konkrety. Auto Stelvio 280 KM, obecnie Selenia, czy tak ogólnie mógłby ktoś tak konkretnie powiedzieć, jaki olej byłby lepszy od tej Selenii, bo...
Jak dotąd, to są wypowiedzi typu:
-no ja leję olej X i na razie ok i będę go lał (no a jak ma być nie ok, to od razu miałoby być nie ok?)
-no definitywnie trzeba zastąpić Selenię, bo mój mechanik powiedział, że olej Y będzie dużo lepszy, itp.
Tutaj moje pytania:
-dlaczego uważacie, że Selenia jest zła i warto ją zastąpić?
-Jeżeli już wymiana na Motul czy inny Ravenol, to dlaczego, ale konkrety, a nie bo szwagier jeździł i było super. (jak pracowałem w ASO Skody to też był mit motula, że niby na motulu panewki w silniku BXE nie padały i korba nie wychodziła, ale było i kilka na motulu co korba postanowiła jednak opuścić kolegów, więc mit padł), ogólnie z mojego doświadczenia, to powodem większości awarii był tryb wymiany oleju wg. wskazań, czyli nawet 30 tys. km, a nie co 15 tys.
Ogónie mam wrażenie, że te większość tych opinii dotyczących świetności danego oleju to nieco takie gminne legendy.
Z góry dziękuję za naprawdę merytoryczne odpowiedzi
Tak naprawdę to nie ma znaczenia jaki olej, bo i tak niewiele osób z forum zrobi przebieg większy niż 200kkm. A dopiero po takim przebiegu będzie widać różnice w zużyciu silnika. Ważniejsze jest częstotliwość wymiany niż marka oczywiście biorąc oleje o tych samych parametrach (aprobatach).
Ja leję Shell, bo jest:
Tańszy
Bardziej dostępny
Ma wyższy wskaźnik lepkości 166 Selenia vs 204 Shell
Utrzymuje naprawdę czysty silnik.
Ja zalałem po 2x selenii teraz shella 0w30 ale przy następnej wymianie przechodzę na olej doradzony przez kolegę Toma: https://czarnepaliwo.pl/5w30/22-amso...1gal-378l.html
Poczytałem trochę o tym LSPI i coś z tym chce zrobić. Trochę zaniepokoiła mnie lepkość 5w30 przy MA ale zdaje się na kogoś kto się na tym zna.