jak do tej pory zaslepiony byl syfem :D
i niczym poza tym
gdzie mozna kupic taka zaslepke??
a co z tym kablem??
nadaje sie cos takiego czy to znow pic na wode???
Printable View
jak do tej pory zaslepiony byl syfem :D
i niczym poza tym
gdzie mozna kupic taka zaslepke??
a co z tym kablem??
nadaje sie cos takiego czy to znow pic na wode???
Witam,
Zabrałem się dzisiaj za czyszczenie :), o dziwo EGR po zeszłorocznym czyszczeniu był czysty, ale profilaktycznie dostał płukanie w benzynie ekstrakcyjnej. Natomiast czujnik ciśnienia doładowania był cały 'zasrany' czarną mazią, niestety ta maż była także w kolektorze. Tyle co zdołałem wyczyściłem, ale pozostaje pytanie co jt w środku ;/. Da się to jakoś wyczyścić!?
Za czyszczenie zabrałem sie ze względu na drgania na 3 pomiędzy 2 -3 tys obrotów. po czyszczeniu jt o wiele lepiej ale jeszcze troszeczkę drga. Przepławka wymieniona uprzedzając odpowiedzi :). Odnoszę także wrażenie ze coś jt nie tak z układem paliwowym. Ta część do której przykręcony jt filtr paliwa wygląda na 'spoconą', czym to może być spowodowane!?
Pozdrawiam
A wyczyściłeś dkolektor dolotowy tuż za przepustnicą tłumiąca (trzeba ją odkręcić)?
witam
Usterka usunieta, przyczyna był dziurawy przewód łączący czujnik overboost z gruszka turbiny, po wymianie przewodu ciegno gruszki chodzi płynnie, przejechałem sie z laptopem i pokazuje cisnienie doładowania max 1,29 bar, chyba tak ma pokazywac.
czy ktos potrafi odpowiedziec czy taki kabel do czegos sie nadaje??
uzywal ktos cos takiego??
:confused: :hmmmm:
kabel
:confused:
Wiem, że jesteś nowy ale ten temat nie jest o kablu. I są juz conajmniej 3 tematy na ten temat np:
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...zo_proste.html
Witam, u mnie po odpięciu tego "złotego" siłownika od turbiny zauważyłem ,że sztanga od turbiny porusza się bez najmniejszego oporu ,czyli wnioskuję , że cały opór jest winą tego właśnie siłownika , ponieważ zassanie ustami wężyka jest bardzo trudne a wręcz niemozliwe nawet teraz gdy rozkręciłem ten siłownik (gruchę) ze sztangą ,śruba która wychodzi i ma poruszać sztangą prawie się nie da wciągnąć. Mam w związku z tym pytane czy można gdzięś kupić sam ten siłownik od turbiny?
Tak w każdym warsztacie zajmującym się turbosprężarkami
Dwa dni temu i moja bella zaczela swoje fochy. Pojechalem do sklepu i w drodze powrotnej patrze a tu cos pomoranczowego na desce. Jak sie okazalo to kontrolka od silnika. po powrocie przegazowalem ja bo myslalem ze jakies smieci w paliwie, ale w drodze powrotnej do domu zauwazylem spadek mocy. Jak zauwazyliscie jestem w Anglii, wiec mam gdzie depnac w drodze do domu. moja niunia nigdy nie narzekala na brak mozliwosci pognania na maxa. moja srednia predkosc jazdy do pracy to ok 120km/h. pojechalem do mechanika na komputer i wyskoczyl blad 1238. mechanik polecil wyczyszczenie EGR. spedzilem pol nocy ale zrobilem. nastepnego dnia pojechalem na kasowanie bledu. zadnej porawy. acha zaslepilem EGR pod okiem mechanika.:) nie musialem placic, spoko gosc. przejechalem sie troche i niestety to samo. znowu komputer i pokazalo bledy P0236 i P0404. koles powiedzial mi ze moj EGR padl i musze kupic nowy. ale przeczytalem posty na ten temati wyglada na to ze musze tylko go rozlozyc i wyczyscic. jutro mam zamiar sprawdzic przewody i turbine. Wszyscy ladnie piszecie jak co zrobic ale ja nie mam pojecia gdzie jest ten cholerny overboost??? jak zwykle przy samochodzie wszysko rozloze a pozniej bede skladal i tak otot sie ucze. a jeszcze jedna sprawa, odkad moja bella nie chce sie normalnie chodzic to zamiast turbina zaciagnac zaczyna klekotac.tak sie dzieje pomiedzy 2000rpm a 3200- czyli tyle ile tylko pociagnie.
bardzo bym prosil ojakas informacje czy to normalne w tym przypadku.