A nie przełączyłeś sobie w ustawieniach z °C na °F?
Printable View
A nie przełączyłeś sobie w ustawieniach z °C na °F?
sprawdzałem 3 razy :-) wszystko w C
Trzy możliwości, od najbardziej prawdopodobnych:
- ten nowy czujnik też uszkodzony lub niewłaściwy
- zwarcie na przewodach z czujnika (NTC - im mniejsza rezystancja to temp. na wskaźniku wyższa)
- uszkodzona centralka w drzwiach kierowcy.
Odepnij czujnik i sprawdź wtedy wskazanie temperatury, zmierz rezystancję czujnika.
Panowie takie pytanko:
Otóż zauważyłem, że jak auto postoi na słońcu to tuż po odpaleniu na wyświetlaczu czujnik wskazuje znacznie wyższą temperaturę niż w rzeczywistości. Po minucie-dwóch od odpalenia wszystko zaczyna wracać do normy i później nie ma już żadnych przekłamań podczas jazdy.
Mamy w rodzinie Audi A3 2009r. i tam tuż po odpaleniu w analogicznej sytuaci (po postoju na słońcu) wskazuje od razu temperaturę właściwą otoczeniu.
To normalne w 159 czy czujnik szwankuje?
Też tak mam. Czujnik jest chyba od spodu lusterka kierowcy i pewnie jak się lusterko nagrzeje od słońca to zawyża, natomiast podczas jazdy powietrze schłodzi czujnik i zaczyna pokazywać prawidłową temp.
Witam,
Czy ktoś spotkał się z odwrotną sytuacją, że czujnik zaniża temperaturę? Odebrałem dzisiaj auto z lakierowania przodu, i zauważyłem podczas jazdy, że temperatura spadła do 3*C po czasie podniosła się do 6*C przy zewnętrznej 14*C :/
Czy czujnik łączony jest dedykowaną kostką pod boczkiem?
U mnie w julce dzisiaj ta sama sytuacja na zewnatrz realnie około 16-18 a na wyświetlaczu 6 wiec trzeba będzie odłączyć na chwile aku może złapał jakiegoś zawiasu później do sprawdzenia na początek kostki drzwi, kontakt spray, ewentualnie kostkę całego lusterka pod boczkiem. Można próbować przedmuchać lusterko sprężonym powietrzem jak pisali przedmówcy. Na koniec wymiana czujnika pewnie.
Wymiana czujnika w lusterku nic mi nie dała. Jak 2 stopnie wyżej wskazuje od rzeczywistej, tak i nowy to samo.
Ja psikalem wszystkie kostki (na zawiasie i kostki pod boczkiem - czujnik we wspolnej wiazce i kostce niestety) I nic nie pomoglo. Nie bawilem sie w odlaczanie aku i dmuchania - zreszta nie bardzo widze co dmuchanie mialo by pomoc. 2 dni pozniej odcialem czujnik i jego rezystancja leciala do gory pomiomo mierzenia w silnym sloncu. Wymienilem na nowy. Stary mial widoczne slady rozpadajacego sie uszczelnienia.
- - - Updated - - -
Co uzywales do pomiaru temperatury wzorcowej. Porownywales rezystancje obydwu czujnikow?
Komuś pomagało więc dmuchanie lub mycie wskazuje na rozszczelnie ewentualnie postępujące psucie się czujnika, tak to widze jeśli raz działa dobrze raz nie. No więc przy tym miejsce usterki jest znane i dalej właśnie wymiana czujnika. Tak właśnie było u Ciebie. Jaki zastosowałeś ostatecznie czujnik?