-
Witam a ja rano sie wybierałem do pracy prubóje odpalić a tu nic też myślałem że to paliwo zamarzło ale z ciekawośći podjachałem samochodem od żony i podłoczyłem kable troche poczekałem i alfa odpalifa bez problemu tylko problem mam teraz taki że nie umiem załączyć zestawu głośno mówiącego blu me czy ktoś może mi doradzić co zrobić z ciekawości idę jeszcze zobaczyć czy coś sie zmieniło
-
Dzisiaj zapodałem do zamrażalnika paliwo:
1.Orlen
2.Orlen+Skydd
Jutro fotorelacja, jeżeli bedzie potrzebna.
Ps. Jeszcze spróbuję w zamrażarkach w sklepie, są bardziej "wyczynowe".
-
Jak pisałem, tak zrobiłem. W domowej zamrażarce -22, żadnych różnic, zabrałem więc do sklepu gdzie zamrażarki wyrabiają -32 i o dziwo po 24godz. żadnych różnic.
Wniosek z tego taki, że mam u siebie na Orlen-ie dobre paliwo(na szczęście).
Pozdrawiam
Radek
-
ja ostatnio przed weekendem zostawilem w szklance orlenowskiego eko diesla bez dodatku.Po wekendzie na dnie bylo z 5 mm parafiny i na powierzchni plywala cieniutka warstwa parafinki wiec mam ciulowe paliwo na orlenie zapewne zwykly ekodiesel i verva tak samo by wygladaly.U mnie dzis jest +2*
-
Czarny_28 możesz wystawić szklankę z parafiną na zewnątrz i powiedzieć kiedy Ci zniknie bo ja swojego Jtd'ka próbowałem odpalić w sobotę i zapalił ale zgasł i później nie odpalił i pewnie siedzi ten syf w filtrze więc nie wiem czy się rozpuści czy trzeba na parkingu pod robotą jakoś filtr ten wymieniać ...
-
powiem Ci jutro bo szklanka ciagle stoi na zewnatrz ale u mnie w pracy.Chyba ze ktos wylal
-
Nurtuje mnie pytanie czy filtr paliwa należy wymienić po zamarznięciu ON ? Rozmroziłem i obecnie jest OK?
-
jesli to byla woda w paliwie i zamarzla to po rozgrzaniu filtr ma zawor upustowy od dolu i wode mozna spuscic, jesli wytracila sie parafina ja bym wymienil filtr.
Zawsze to tansze w wymianie niz np wymiana pompy paliwa ktora sie moze zatrzec jesli filtr jest przytkany. Filtr paliwa mozna wymienic samemu w 5 minut.
Generalnie zawsze przed zima nalezy wymienic filtr paliwa, wiecej tankowac na sprawdzonej stacji i lac dodatki typu Skydd do kazdego tankowania.
-
Dołączam się do pytania. Po 5 dniach postoju przy -20 przymarzlo mi paliwo. Po nocy w garażu Bella odpaliła bez problemów. Znajomy mechanik obejrzał filtr i stwierdził, że nie trzeba go wymieniać. Niestety to nie daje mi spokoju, jeżeli miałbym mieć w przyszłości jakieś problemy...
Co sądzicie?
-
Zachowajcie rozsądek. Jeżeli dany filtr był niedawno wymieniany to zostawcie go w spokoju. Węglowodory parafiny które wytrącają się w niskich temperaturach stają się ponownie mieszalne z ON po ich wzroście. Inaczej, ON wraca do stanu sprzed zamarznięcia.
Polecam również (jeżeli jest mniej niż pół zbiornika nalane) dolewkę świeżego paliwka skoro już jest w miarę ciepło. Przy dużych mrozach parafina została wytrącona i opadła na dno zbiornika po czym została w całości przepalona. ON bez parafiny jest mniej tłusty i przez to mniej smarowny dla całego układu (pompa, pompowtryskiwacze czy co tam jest w tych Alfach). I uwierzcie że przy ciśnieniu sprężania pow 1000 barów ma to znaczenie.