A ile zaworów miałeś 8czy 16?
Sprzedawca poszedł mi na rękę i zamówił 105 i 120A jutro pomierzymy z moim trupkiem, myślę że ta wiedza może przydać się potomnym ;)
Printable View
Ja Ci nie powiem jaki mi założyli bo to mechanik kupował i zakładał. Napewno taki jaki był. Teraz dołożylem full elektryczne fotele ale co tam się to uzywa. Mam 1.9 16 V
Dla zainteresowanych w alfie 159 1.9jtdm 8v z klimą dwustrefową, tempomatem, szyberdachem i B&M + rejestratorem jazdy siedzi Denso prąd ładowania 100A, zamontowałem u siebie alternator firmy AS o prądzie 105A -pasuje i działa.
taki jak tu:
https://allegro.pl/oferta/as-alterna...fia-8617452912
Jedyną różnicą jest dodatkowe wyjście Dnsf czy jakoś tak -do podpięcia do kompa auta ale Bella tego nie ma więc pomijamy to złącze..
Organoleptycznie (i linijką) 120A tej samej firmy ma taki sam kadłub jak 105A, a odległość między środkami śrub mocujących wynosi ok 18cm (linijką, suwmiarka była za krótka :/ ).
Nie montowałem 120A ponieważ odradził mi to mechanik ..i kolega któremu spłonęła cytryna w której robione były podobne zabiegi. Może i źle zrobiłem że wsadziłem tylko 105A ale nie chcę aby moje autko było królikiem doświadczalnym, wolę spać spokojnie;)
Mam nadzieję że komuś przyda się ta wiedza; na moim Denso 100A na uzwojeniu (wystarczy zakręcić powoli stojanem) jest niebieska plama śniadzi wielkości 5gr i to prawdopodobnie jest przyczyną tego mrugania lamp w aucie - miałem taką "zwarę" na silniczku od lusterka (zalałem wodą w czasie mycia) i on nie kręcił pozycjonowania. Po wyczyszczeniu silniczka z tego syfu wszystko wróciło do normy, mam nadzieję że tak będzie w przypadku tego alternatora.
Zrobiłeś jak uważałeś, w końcu to TWOJE auto :) jednak:
Jakąś grubą rzeźbę uskutecznili w tej cytrynie :D
A mechanik widać, że z elektryką mało ma do czynienia ;)
Jak pisałem wcześniej skoro producent przewidywał altka 140A to jeśli tylko "fizycznie" pasuje, to NIE MA PRAWA się nic złego stać :)
No chyba że montujący odstawi jakąś manianę ;)
Mam podobny problem. Alternator nie ładuje pod obciążeniem na wolnych obrotach i zimnym silniku. Włączone światła i nawiew sprawiają że ładowanie spada do ok 12V . Alternator 3 razy wyjmowany i sprawdzany, podobno wymienili w nim już wszystko co można było wymienić. Podmieniany akumulator niczego nie zmienia, dodatkowa masa też. Po osiągnieciu temperatury około 70 stopni, ładowanie utrzymuje sie juz ponad 14V. Gdzie szukać?
A ja tak zapytam. Ta nagrzewnice to można dołożyć?