2 załącznik(i)
Pisanie tasiemcowo post pod swoim postem
U mnie odnoszę wrażenie że auto pali na 3 albo 4 cylindry po uruchomieniu. Po dodaniu środka do czyszczenia wtryskow jakiś czas jest lepiej. Klapy i kolektor sprawdzane w warsztacie, po wypłacie jade na sprawdzenie/regeneracje wtrysków
No i niestety po wizycie co się okazało:
- wtryski ok
- kolektor ok
- egr ok
- dpf ok
na pierwszym cylindrze kompresja jest nieprawidłowa, na reszcie ok, proponują mi regeneracje głowicy :(
Mam nadzieje ze dół silnika ok, auto ma przejechane 142 000 km, przebieg na 100% wiarygodny
No i po zdjęciu głowicy okazało się że głowica jest jednak ok, puścił pierścień na 1 cylindrze(od strony rozrządu) i stąd brak kompresji.
Cena za orginały mnie zabiła - 380 zł netto za kpl 3 pierścieni na 1 cylinder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jednego nie ma sensu wymieniać skoro silnik rozebrany na drobne, kpl pierścieni NPR kupiłem za 400 zł.
Dołączam więc do szczęśliwców co zrobią sobie remont silnika za 4000 zł
Szkoda że nie rozsypał się wcześniej bo Fiat miał wyprzedaż silników i nowy silnik(bez osprzętu czyli turbo, wtrysków itd...) 2.4 litra był za 3500 netto!!!!!!!!!!!!!
Byłem dzisiaj w serwisie
Załącznik 103901Załącznik 103902
W 2.4 trzeba rozebrac cały przód żeby ściągnąć głowice
159 2,4 jtdm - nierówna praca
Witam po dłuższej nieobecności na forum :)
Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem kolejnej Alfy w pakieice Ti, tym razem jest to model 159 Ti jtdm 210km z 2009 roku.
Mam pytanko odnośnie pracy silnika i ewentualnej diagnostyki.
Przy wolnych obrotach chodzi dosyc nierówno (przebiera), na wyższych jest OK, spalanie w normie trasa 7,5 l/100km.
Trochę też gorzej odpala na zimnym (ok 2 sekundy kręcenia) i ostatnio nawet zgasł po odpaleniu.
Autko nowo nabyte (zrobiłem ok 1000km), przebieg sprawdzony 114 tyś km, z historii serwisowej wynika, że wtryski (wtrysk) były wymieniane przy przebiegu 69 000km, i dwukronie zawór elektr. EGR)
podejrzewam jakiś wtryskiwacz, ale nie mam doświadczenia w tym temacie (Diesli) ani w tym silniku.
Mam podjechac do ASO na diagnostykę czy gdzies indziej? (Poznań)
Co radzicie?
z góry dzięki