Tylko naklejka nie wiem czy wytrzyma Temp. Chińczyk to jakos maluję na końcówce.
Przy 115mm możesz mieć za duża szpare w zderzaku. Nie będzie to chyba fajnie wyglądać.
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Tylko naklejka nie wiem czy wytrzyma Temp. Chińczyk to jakos maluję na końcówce.
Przy 115mm możesz mieć za duża szpare w zderzaku. Nie będzie to chyba fajnie wyglądać.
Chyba masz rację, tym bardziej że otwór w zderzaku ma jakieś 160 mam. Napiszę do mainfrenda dzisiaj czy wyrzeźbi coś pod wymiar
Niestety wszystkie końcówki, które rokowały że będą w miarę pasować, nawet po pytaniu o indywidualny rozmiar, koledzy z Chin podają, że największa możliwa średnica zewnętrzna to 115 mm. Zakładając, że fabryczna atrapa ma średnicę 130 mm, a otwór w zderzaku 160 mm to jednak sporo za mało... Szkoda
największe też znalazłem o poziomym wymiarze ok 115 mm, a poza tym znów u góry i u dołu zostanie sporo miejsca, zatem wolałbym okrągłe.
No, że Chińczyk nie ogarnie czegoś takiego, bo jednak prawie 2 tyś za 2 końcówki to nieco sporo...
http://www.ragazzon.pl/p/1192/1360/k...wydechowy.html
tak troche offtopem, a ktoś Was próbował gdzieś modyfikować/malować oryginalne końcówki w Giulii/Stelvio? Wymiar jest fajny, tylko jakby nałożyć carbon to by było git :) może ogarnia ktoś taki temat w PL
oklejenie włóknem węglowym - ale pewnie takie dorabianie to nie wiem jakby było z trwałością takiego "updejtu"
byla taka firemka i zajmowala sie tym, ale gosc mi pisal, ze ze wzgledu na maly popyt zastopowali ta dzialanosc: http://compotec.pl/
sprzedaja jednak material 300pln/brutto za arkusz 500mm x 500mm - nie wiem czy gra warta zachodu....
Ja swoje malowałem na czarno. Fokia je ciężko okleic bo za dużo obłości. Prędzej hydrografika. Koszt niewielki bo końcówka mieści się do wanny [emoji6]
Tez zastanawiałem czy nie zrobić w hydrografice ori atrap. Polecacie kogoś w Krk ?
Widziałem je, jest tego od ch...
Ale do stelvio nie podejdą...
Wracając do tematu ragazzona, pytanie do osób co mają końcowy zamontowany. Czy to normalne, że końcówki wydechu w stosunku do atrap nie są umiejscowione symetrycznie? tj. Prawa stronę mam schowaną płyciej na jakies 4cm do krawędzi atrapy zewnętrznej, natomiast lewa końcówka jest schowana głębiej o jakieś 3cm...zastanawiam się czy to jest normalne czy nie chciało sie tego nikomu jakoś wyregulować?
Załącznik 269252
Załącznik 269253
Mi ASO tez krzywo zamontowało. Nie tak widocznie jak u Ciebie, ale na glebokosc różnica 0.5cm + jedna strona krzywo siedzi w otworze.
Nic właśnie...trzeba chyba pytać inne firmy
- - - Updated - - -
Będę końcówki wymieniał jak dojdą z Chin kiedyś... to tym razem przypilnuje w warsztacie, bo też mi się wydaje że krzywo siedzą
- - - Updated - - -
A właśnie jak u Was wyglądają te atrapy wydechu na końcu w dyfuzorze? Macie je chromowane? bo ja mam matowe, a widziałem że na aukcjach wystawiane są oryginalne atrapy do Giulii/Stelvio takie chromowane,błyszczace. Czy to od któregoś roku się zmieniło? Ja mam MY2018
Ok odpisali mi w nocy po ponownym kontakcie z mojej strony, ja raczej odpuszczę:
Witam,
Możemy nanieść hydrografike na takie elementy, z tym że: na to nie damy gwarancji ( materiał plus ryzyko wysokich temperatur), jeśli końcówka ma być zrobiona Całkowicie w carbon, to raczej trzeba będzie robić ją na dwa razy, z czym wiąże się zrobienie odcięć ( wzór może się pokryć bądź nie), a z racji kształtu jest możliwe, że wzór się rozciągnie.
Czyli nie warto. Ja końcówki chyba pomaluje na czarny połysk.
O takie coś znalazłem. Średnica montażowa do serii, ale jest zapis żeby podać średnice zatem pod Ragazzona może też by zrobili, tylko szkoda że w sumie spawanie no i nie czarna
https://allegro.pl/oferta/koncowka-w...vio-9126086037
Napisałem do nich. Firma Buzzer. Zapytałem czy jest opcja że średnica montażu na Raga czyli 68 mm, no i czy jest opcja czarnego koloru, ewentualnie carbon
a czy takich końcówek nie montował już ktoś w Stelvio ? [MENTION=82631]oktopi[/MENTION] ?
tak to te same, na zdjeciach jest moje auto w tej aukcji allegro kadexu. u nich zakladalem przy okazji zmiany felg u kolpaka
Pisałem do Buzzera, dość szybko otrzymałem odpowiedź, że właśnie nie posiadają nic dedykowanego pod Raga i w carbonie, ale odpowiedzieli, że w sumie jak podam wymiary to zrobią co chcę. Napisałem właśnie że jak ta z aukcji ale na średnicę montażową 68mm i w carbonie, ale wczoraj po południu, zatem pewnie odpowiedź będę mieć w poniedziałek
jeszcze taka mała ciekawostka co do wplywu wydechu catback Ragazzona na HP/Nm w stosunku do serii ( wykres udostepnil mi ragazzonpolska, jak dopytywałem ich o wydech pare tyg. temu), co prawda dość słaba seria wyszła bo 270HP, ale też pewnie zależy jaka hamownia:
Załącznik 269526
moze mi sie wydaje, ale po zrobionych ok 1000km - mam takie odczucie teraz podczas cisniecia, jakby minimalnie mocniej/dluzej/wyzej mozna bylo podciagnac Julkę
Jak dla mnie bzdura. Końcowy nic nie daje. Sprawdzone w boju, ta sama hamownia ten sam samochód. Plus jeszcze zmiana filtra na sportowy - też żadnych różnic. Różnica 10km przy 300km to może być błąd hamowni.
Co z tego jak kat trzyma. Bzdura, dlaczego nie kręcili wyżej pierwszym pomiarem tylko zdjęli nogę z gazu? [emoji16]
Heh tak właśnie się rysuje wykresy. Później klient zadowolony bo głośniej buczy to szybciej się zbiera. Panowie przez parę lat zabawy z hamowniami wiem że wykres można sobie wyrysować prawie dowolnie. Tutaj sprawa jest banalna jak kozak zauważył. Catback axelback czy inny back konia nie doda a jeżeli już coś to na pewno nie zauważalnie. Żeby miało to sens to music byc full is turbo do końca. Przynajmniej w naszych włoszkach.
Chłopy, ma ktoś ori naklejki Ragazzona na wydechach? Może ktoś zmierzyć ile mają dokładnie długości?
Czołem,
Odkopuję nasz ulubiony temat.
Czy ma ktoś porównanie Ragazzon Końcowy VS Ragazzon Końcowy + Raga Środkowy przelotowy?
Mam obecnie końcowy od roku, oswoiłem się już z głośnością, więc czas na coś nowego.
Na razie Downpipe i klapy nie wchodzą w grę bo budżet idzie na coś innego, ale powiedzmy, że na środkowy starczy ;)
Taki setup powinien już pierdzieć przy zmianie biegów, nie?
A co z użytecznością na codzień? Da się tym jeździć w trasie powyżej 140km/h? Podobno to końcowy buczy najbardziej, ale ja tego nie czuję, więc czy ze środkiem będzie gorzej.
Warto pchać się w taką zmianę?
Znam ten wątek już chyba na pamięć, ale wciąż przybywa użytkowników, starzy coś kombinują, więc może da się ustalić jakieś nowe fakty.
Z góry dziękuję!
Pytanie z innej beczki, czy wydech ragazoona jest jakos sygnowany od spodu? Są jakieś numery i znaki?
A ja bym chętnie kupił używkę Ragazzon'a, najchętniej w sierpniu jak już wrócę z urlopu ;-)
Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Cześć , odkopuje temat planuje zmianę wydechu w 2.0t GPF 2021r. Model Stelvio , zastanawiam się nad założeniem ragazzon tłumika końcowego axle albo jeszcze tłumik przelotowy cat ? Co polecacie gdzieś czytałem , że sam końcowy wystarczy ? Jakieś problemy po założeniu ragazzon ponoć jakieś buczenie w niskich wartościach obrotowych ?
Tu masz, co prawda Giulia, ale zawsze:
https://www.youtube.com/watch?v=SYdKcHi_Yj0
Wsłuchaj się w przedział 1500-2000 obr. Jeśli często jeździsz w tym zakresie, to buczenie będzie męczące. Dźwięk na zewnątrz jest dużo fajniejszy niż w środku - pamiętaj o tym :cool:
No tak tylko tutaj jest diesel więc po pierwsze inny dźwięk po drugie jazda w zakresie niskich obrotów czyli buczenia .
Ja mam benzynę 280km , problem jest taki ,że w środku auto fajnie brzmi + tryb D podbicie , ale na zewnątrz sądzę ,że raczej słabo skoro przelatuje się na wysokich obrotach , a tu cisza …
Nie wiem też czy warto dołożyć do cat czy zrobić axle , buczenie będzie potęgowane ? Może wygłuszenie bagażnika pomoże ?
Buczenie będzie potęgowane, oczywiście wygłuszenie bagażnika trochę pomoże, ale nie dużo. W Stelvio bagażnik trudniej wygłuszyć niż w sedanie, bo masz praktycznie otwarty u góry.
Przypatrz się swojej jeździe, czy na pewno nie jeździsz często w okolicach 2tys. obrotów?
Mając mocną benzynę turbo jeździ się jak dieslem w zasadzie - nie trzeba mocno kręcić, żeby się odepchnąć :cool:
Swoją drogą IMO najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie oryginalnego tłumika końcowego i zrobienie aktywnego wydechu przed tłumikiem końcowym tak, żeby ominąć ten tłumik. Wtedy masz faktycznie cisza i spokój vs mocny wydech wtedy, kiedy chcesz :)