No dobra a co z tym BIRTHem ?:P
Printable View
Jak się dół Lemforder spisuje? Bo widziałem część osób zakładała ;) a zastanawiam się Lemforder vs TRW.
Ja mam lemforder dol, mechanik bardzo mnie namawial ze lepsze jak trw, w cenie byly 10zl drozsze wiec sie zgodzilem. Poki co bez zastrzezen, mam je od wrzesnia.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Wahach tylny kupiłem BRITH - taki mi polecono. Jak wymienię i zrobię kilkanaście tys. kilometrów wydam opinię.
ja kiedyś do bmw zastosował te srl bo sklep jest w płocku tanie były a ze mialem 4 szt do wymiany w e34 to wymieniłem po 10 tys jak miałem przegląd diagnosta powiedział ze chyba tuz przed przeglądem zmieniłem bo wyglądają jak nowe a miały prawie rok wiec pewnie teraz tez srl zastosuje
Nie każda marka sprawdza się u danego producenta aut. SRL jest najczęściej kupowane przez posiadaczy BMW, gdyż oni zazwyczaj nie mają pieniędzy na utrzymanie swoich pojazdów.
no mozna duzo powiedziec o roznych autach nie chce mi sie gadac o bmw i o ich wlascielach, czy vw bo i taki mialem z felgami ktore kosztowaly wiecej niz moja alfa...czy opla calibre w ktora wlozylem x5 tyle niz ta alfa kosztowala, ale wiem ze czasem zamienniki sa ok i dlatego o nie pytam i sie nad srl zastanawiam bo cos mi stuka i chce to ogarnac jutro jade na szarpaki i sie dowiem co w trawie piszczy
Panowie chciałem się troche (być może) off topowo wypowiedzieć. Mianowicie: Temat długi i kręty jak rzeka. Miarodajnym było by, gdyby wszyscy wymieniali wszystko w zawieszeniu tak, żeby było na tip top. O co mi chodzi... Jeśli ktoś wymienia wahacze np. z przodu, a ma "usterkę" czy to amortyzatora, czy to drążków kier., czy to amortyzatora, to wyniki końcowe są nie miarodajne. Miarodajnym wynikiem jest sytuacja, w której to całe zawieszenie jest wymienione.
Poza tym, gdzie kto wymienił ? u mechanika? mechanik ma wiedzę na ten temat? odpowiednio zamontowany?
Sorki za ten wywód, ale przyznajcie, że trochę racji w tym jest.
btw. Ja założyłem górne wahacze trw, dolne delphi, końcówki delphi, 15 tys km bez uszczerbku na zawieszeniu, sprawdzane wczoraj na kanale.
Nie polecam ;// delphi górne po ok 15tkm w naszej 2. skrzypią jak pojeb@#! porażka
FAST - przednie górne w 156.. Załozone półtora roku temu przejechane jakies 22tys po róznych drogach Od pierwszych mrozów skrzypią jak traktor i jeden ma luz na tuleji ale w sumie przeżyły dwie zimy.. Własnie zmieniam na trw. Generalnie względem ceny to warto jak ktoś chce na chwilę w innym przypadku odradzam
Powiem Wam moi Drodzy, że ja mogę z własnych doświadczeń powiedzieć Wam, że jeżeli ktoś zastanawia się nad górnymi LEMami, a TRW to jednak bez wątpienia proszę wybierać TRW!
Witam. Jaki komplet przedniego zawieszenia polecić możecie. Chcę całe kompletne zawieszenie wymienić w mojej Alfie. Widziałem TRW za tysiąc złotych czy to nie podroba?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Zapytaj o ofertę w http://www.motostacja.com/ pewny sklep z b. dobrymi cenami.
Dzięki spr bo na allegro wybór kiepski same tanie szajsy... Bo raczej za 400zl to nie ma sensu wymieniać...
Siemka.
W miarę są Bergmany? Ktoś zakładał i może coś o nich napisać??
http://allegro.pl/wahacze-dolne-waha...712278150.html
Mialem swojego czasu dolne tanie wahacze stenberg. O dziwo wytrzymały 45 tys km. Górne padły po 17tys.
Czy to stenberg czy Bergman i to China i to. Dużo zależy kto jak jeździ i jak się trafi
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/223.jpg
6 stów za komplet, czyli połowa ceny kompletu TRW, łączniki szybko nie lecą, dolne też mogą trochę wytrzymać ale górne podejrzewam że 20 kkm nie dożyją.
No chyba że ciągle trasa po dobrych drogach to można ładować taki zestaw.
Po 66 stronach różnych propozycji warto by było zaznaczyć, że niezależnie od zamontowanych wahaczy - jakie byśmy nie wybrali - duże znaczenie na trwałość elementów ma ich wzajemna współpraca i stopień zróżnicowania zużycia poszczególnych składowych :) Czyli - przykładowo - mamy do wymiany górne wahacze, to pożyją najdłużej po ich wymianie na nowe jeśli będą współpracować z nowymi/sprawnymi wahaczami dolnymi, amortyzatorami, sprężynami, łącznikami, gumami, równymi felgami, czy nawet dobrze napompowanymi oponami itd itp... ;) Bo cóż z tego, że założymy 2 oryginały TRW z ASO jak na 90% pozostałych elementów w zawieszeniu ma luzy, amortyzatory wylane, a felga bije jak szalona :)
Ja jezdziłem na najtanszych ale wytrzymały od przeglądu do przeglądu teraz kupiłem febi ale trochu skrzypią.
Mam trw górę od 50tys i poki co odpukac wszystko ok.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Witam. Temat był wałkowany setki tysięcy razy ale nurtuje mnie pytanie. Jakiej firmy komplet zawieszenia na przód? x2 górne, x2 dolne, x2 stabilizator. Obecnie stoi na komplecie od VEMY wstawione w 2015 i nalatane około 35tyś w tym 15 ponad przeze mnie. Gdyby nie moja chęć zobaczenia jak pracuje na szarpakach latało by dalej. Chodzi o masakryczne trzeszczenie mechanik stwierdził dolny lewy wahacz na sworzniu. Z prawej natomiast na dolnym guma pękła i też zaraz się posypie. I teraz właśnie pytanie. Co kupić. Tak mam pln na meyla/lemfordera/trw. Czyli grubo 1tyś ale czy warto w to wchodzić? Powiem szczerze że nie miałem od 15tyś czyli od momentu kupienia żadnych problemów i nawet teraz trzyma się drogi jak reksio szynki i nie stukają. VEMA jest tańsza jak wiadomo, chcę posłuchać ludzi którzy mają teraz części od VEMY. Czekam na konstruktywne komentarze
masz kase i chcesz trzymać auto bierz Lema
planujesz sprzedawać niedługo bierz vema
ja ma górne vema puki co 20 tysi spokój
teraz poszły na dół vemy zobaczymy
Wkładam dół magnetii marelli a górę meyle prawdopodobnie
pytanko mam szybkie :) czy zużyte tuleje wahacza tylnego wzdłużnego może powodować to że samochód na mokrym, na dziurach jakby uciekał tyłem? Czy przy wymianie trzeba robić geometrie ?
Ja tam wymieniałem a teraz jest spokój, polecam Meyle tulejki ;)
Dobra tragedia tuleje na zwrotnicy tragedia wahaczem wzdłużnym można sobie ruszać na boki :V tulejki zamówione teraz tylko to wymienić
Witam
Jakie wahacze poprzeczne polecacie na tył? Interesują mnie wahacze średniej klasy, tak by nie rozpadły się za szybko i jednocześnie nie zrujnowały portfela. Gdzie można takie wahacze zakupić? Na allegro nie ma zbyt wielkiego wyboru.
TRW górne wytrzymały 100kkm (skrzypiały już przy mrozach po 70kkm ale luz ów nie było) , dolne 125kkm. Górne wymienione znowu na TRW, dolne idą teraz do wymiany, też na TRW. Obecnie alfa jeździ dużo po autostradach, koła lato 17 zima 15 cali. Wcześniejszy przebieg też na TRW to około 70 kkm góra i dół, ale jazda po gorszych drogach.
Wahacze TRW górne Wytrzymały prawie 100tyś km, prawie 6 lat. Połowa przebiegu na alu 15, druga na 17cali. Głównie małopolska, sporo po Krakowie. W tym czasie wysypały się dwa komplety dolnych wah. najpierw vemy teraz gt germany. Jeśli chodzi o poduszki stabilizatora to tedgum za ok 20pln wytrzymuje ok 15-20 tyś, raz udało mi się dorwać oryginalne TRW i wytrzymały ponad 50tyś a kosztowały 40pln za sztukę. Dodam że fabryczne wahacze zdejmowałem z auta przy przebiegu 180tyś. Obecnie jest 290 i tył jest fabryczny nie ruszany jak i końcówki drążków. Dla mnie jeśli ktoś narzeka na trw to chyba trafił na podróby lub porusza się po tragicznych drogach...
ktoś chętny na TRW ? :D
Wahacze w cenie alfy :P
http://allegro.pl/trw-wahacze-dolne-...090722699.html
Noo grubo, z czego one są zrobione ze są tak wartościowe ? :D
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Może są z tytanu....
Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
Chyba komuś się zero potentegowało. :D Osobiście mogę sprzedać takie wahacze w cenie bez tego zera. ;)
Moje górne trw 45kkm. Najpierw zaczely skrzypiec i krotko pozniej pukaly. Zeby nie bylo dol nie ma luzow bo wymieniony razem z gora byl. Dosc duzo jezdze po kiepskich drogach
Pukały na sworzniu czy na tulejach?