Bez samopoziomowania ksenon oślepia. Najlepsze jest podejście ludzi typu: mi dobrze świeci, resztę mam w dupie.
Printable View
Bez samopoziomowania ksenon oślepia. Najlepsze jest podejście ludzi typu: mi dobrze świeci, resztę mam w dupie.
zależy u kogo oślepia. u mnie takie cuda się nie zdarzają.
A co myślicie o założeniu ori xenonów do 156 np takich http://allegro.pl/lampa-przednia-ref...744550454.html
Rozumiem że wtedy brakowało by tylko spryskiwaczy?
dalej głupoty mówisz:D,hidy w soczewkach mniej oslepiaja niz te super lajtyyy h4 , w źle wyregulowanych lampach
---------- Post added at 08:05 ---------- Previous post was at 08:03 ----------
cała prawda o tym systemie,nawet te co maja samoregulacje podszac jazdy ,na polskich dogach nie wyrabiają
też nad tym myślałem,ale cena jest naprawde duża,ja miałem hid-y już w samochodzie jak kupiłem w belgi,takie bogacze a na hidach smigaja:D,narazie sa wymontowane , i czekaja na soczewki,samoróbki chyba zrobie, soczewki z punto,cena 50zł ,robota darmo + spryski,zobaczymy co wyjdzie
---------- Post added at 09:42 ---------- Previous post was at 08:28 ----------
aha kolega na AC przerabia za 450zł na soczewki ,moim skromnym zdaniem lepiej sie opłaca
W oryginale jest samopoziomowanie, ale nie wchodzi ono w skład samego reflektora, jest to osobny moduł posiadający czujniki bodajże na elementach zawieszenia. Przełożenie reflektorów to pikuś w porównaniu z przełożeniem samopoziomowania. Jeszcze nie słyszałem by ktoś próbował to zrobić.
Pozdrawiam.
- Rafał
Koledzy ja mam ori carello xenki i faktycznie wartość lamp swoich oceniam na około 1000zł za komplet , tutaj taka cena bo są nowsze po lifcie chociaż fakt faktem że trochę przesadzona.Zagadajcie do Kali_33 on coś modził z samopoziomowaniem nie do końca mu wyszło ale ogarniał coś i można to zrobić.BTW jest zestaw samopoziomowania na allegro tylko tez ponad 3 stówki;p;p;p koszt:)
A czy to samopoziomowanie coś daje podczas jazy po naszych drogach? tzn czy nadąża za dziurami ;)
Jak ktoś ma to ok ale specjalnie zakładać to szkoda czasu i pieniędzy dosyć wolno to chodzi...Lepiej albo miec przerobione lampy albo ori + spryski w obu przypadkach i nie przyczepią się, oczywiście najlepiej do max 6000K a nie jakieś 10K albo wyżej:D
A jak się ma sprawa oryginalnych spryskiwaczy reflektorów w alfie 156 przed liftingiem? Na pewno był montowany większy zbiornik na płyn, ale czy coś jeszcze? mocniejsza pompka? Był osobny przycisk do spryskiwania lamp czy razem z szybą były klosze myte? i czy spryskiwacze reflektorów na prawdę są w stanie zmyć np. błoto pośniegowe bez pomocy wycieraczek bądź szmatki?
Generalnie razem pryskają ale jak będzie ze zmywaniem w zimie to w zimie ci powiem :D:D:D
Zeby miec legalne ksenony trzeba
- spryski
- poziomowanie
- homologacje na lampy
Pierwsze dwa to nie problem i zamknie sie w 5-6 stowkach
Problem jest z tym cholernym oznaczeniem na kloszu. Prawdopodobnie to nie o klosz chodzi tylko wlasnie o obudowe przystosowana do przetwornic. Bo z technicznego punktu widzenia nie ma roznicy miedzy soczewkami i ksenonami. Tylko kwestia tego czy przetwornica jest na obudowie czy osobno. Ale problem jest i nie wiadomo jak go przeskoczyc.....
W przypadku wersji 156 przed FL lampy ori xen są do kupienia bo sam takie mam i wsio jest na kloszu.To największy wydatek niestety:P.Poza tym samopoziomowanie to kolejny mniejszy ale nie mały wydatek są jakies chinskie dostawiane po 300zł a najtańsza to spryski.Samopoziom nie potrzebny generalnie.Lampy też mogą być przerobione jak są dobrze zrobione i przetwornice można np pod spodem gdzies schować zatem nawet nie znajdą ich.Z resztą najlepiej kupić od razu auto z xenkami ori i po problemie bo tak zawsze będą się pytania nasuwać a uda czy nie uda przed niebieskimi...
Wiem że można klosze kupić ale do 166 cena kosmos..... A przecież to te same klosze do cholery tylko mają literkę D zamiast H
No to muszę się pochwalić, zamówiłem sobie na allegro przerobione lampy na soczewki pod żarówkę h7 i na kloszu mam nabite DC, nie wiem skąd gościu wziął ten klosz ale lepiej dla mnie jeśli chciałbym założyć żarniki. a jeśli chodzi o spryskiwacze to pewnie wystarczy zamontować je na zderzak i chyba nikt nie będzie sprawdzał czy działają.
Jaki fart?! :)
Ja jak bede montowal to tez spryski odlacze. Wkurza mnie to w drugim aucie ze smarka mi to po calym przodzie, leflektory i tak sa brudne a dodatkowo hektolitry plynu ida w eter. Podlacze je tylko do zbiornika spryskiwaczy na przeglad a tak to zdejme przewody i zaslepie.
Tylko ta literka na kloszu..... A moze ja zeszlifowac, przepolerowac i np przezroczystym klejem naniesc wypuklosc? To sie da zrobic. Jeszcze podjade na stacje diagnostyczna bo wg przepisow to oni moga wydac zezwolenie na przerobke - zobaczymy co powie jak zaloze do soczewek HID, samopoziomowanie i spryski.
He dobrze kombinujecie panowie jak prawdziwy Polak :crazy_pilot::D
Próbujcie.
Na razie nie mam funduszy bo to trzeba cyknąć z 150zł na żarniki, 350 na poziomowanie i 100 na spryski. Może po urlopie. Ale nawet jakby na stacji się nie zgodził to jak zobaczy spryski i poziomowanie to myślisz że będzie z lupą szukał oznaczeń na kloszu?? :D
Nie wiem czy na stacji sprawdzają wogóle klosze i ich oznaczenia.Jeśli widać ze robota profi a nie jak w golfie II xenon :D bo tak też robią chłopaki fakt robią to dobrze ale kto uwierzy ze xenek był w mkII to nikt nie szuka dziury w całym...Ja mam diagnostę znajomego zatem mogę wiedzieć all co sprawdzają jak ktoś ma takowego też go zapytajcie i wsio :D
To spytaj czy na taki uklad podpisze papiery? Musi podisac, nie chodzi mi o to ze przejdzie przeglad....
nie łamcie sie ja mam hidy w ori lapmach i juz dwa razy bylem z nimi na przegladzie i ani slowem sie nie odezwal chlop raz tylko powiedzial "ooooo postojówka jedna nie swieci" takze nie siejcie paniki :)
Nie chodzi o panike. Ale dla wlasnej satysfakcji wole miec na legalu.
Witam
Jakiś czas temu ktoś prosił o foty porównawcze oświetlenia przez lampy oryginalne, soczewki na halogenie i soczewki na ksenonie. Sam też szukałem takich fot ale nie znalazłem. Ponieważ postanowiłem przerobić swoje lampy to zrobiłem takie foty może się komuś przyda.
I tak: lampy przerabiane pochodziły z anglika.
W miejsce świateł mijania wstawiłem soczewkę H7 valeo z punto + żarnik ksenon H7. (U mnie soczewka została wstawiona w reflektor bez wycinania oryginalnego lustra).
Światła drogowe - bez soczewki - wsadzony żarnik ksenon H1
Ksenony chińskie, przetwornice slim z zapłonnikami na kablu, żarniki z plastikowymi oprawkami (czyli te tańsze i gorsze). Ksenon 4300K.
Do zdjęć użyta była tylko jedna lampa - lewa czyli strona pasażera. Gdyby świeciły obie - oświetlenie teoretycznie byłoby dwukrotnie lepsze.
Uwaga do oryginalnej lampy lewej - to nie anglik - ale na mój gust to za bardzo świeci w lewo zamiast w prawo - ale na przeglądzie powiedzieli że OK.
Uwaga do zdjęć lamp z ksenonem - foty powinny być jaśniejsze o jakieś 25-30%. Na fotach tego nie widać - ale korony drzew w odległości 50 i 70m na długich były oświetlone, powinno być też widać drzewa w odległości 90m poniżej i za koroną 70m po prawej stronie.
Na pierwszej focie została sfotografowana za dnia droga na której były robione zdjęcia nocne.
Słupek tepsy po prawej stronie w odległości 35m, potem korona drzew po prawej stronie w odległości 50m, korony drzew po prawej i lewej stronie w odległości 70m i uwaga: w odległości 750m po prawej stronie stoi znak ostrzegawczy - żółty trójkąt - "uwaga ostry zakręt w prawo" który jest widoczny w nocy przy włączonym ksenonie światła długiego!!! (ostatnia fota zestawu drugiego - światła długie).
http://img545.imageshack.us/img545/2...136opis.th.jpg
Zestaw pierwszy foty na światłach mijania - wysokość aparatu na wysokości oczu kierowcy w kabinie alfy 156, orientacja zdjęć pozioma.
Fota pierwsza - oryginalna lampa z alfy 156 na halogenie (świeżo ustawiona na przeglądzie) - zakres świateł mijania: jakieś 15m.
http://img59.imageshack.us/img59/810...iekiero.th.jpg
Fota druga - soczewka valeo H7 z punto na halogenie - zakres świateł mijania: 20m.
http://img64.imageshack.us/img64/454...genkrtk.th.jpg
Fota trzecia - soczewka valeo H7 z punto na ksenonie - zakres świateł mijania: 20m, jest tak jasno że nie do opisania - różnica jest nieporównywalna....
http://img855.imageshack.us/img855/4...onkrtki.th.jpg
Zestaw drugi foty na światłach mijania + drogowych - wysokość aparatu na wysokości oczu kierowcy w kabinie alfy 156, orientacja zdjęć pozioma.
Fota pierwsza - oryginalna lampa z alfy 156 na halogenie (świeżo ustawiona na przeglądzie) - zakres świateł mijania: jakieś 15m.
http://img225.imageshack.us/img225/3...ekierow.th.jpg
Fota druga - soczewka valeo H7 z punto na halogenie - zakres świateł mijania: 20m.
http://img198.imageshack.us/img198/6...gendugi.th.jpg
Fota trzecia - soczewka valeo H7 z punto na ksenonie - zakres świateł mijania: 20m, jest tak jasno że nie do opisania - różnica jest nieporównywalna....
http://img831.imageshack.us/img831/6...ondugie.th.jpg
Postaram się dołączyć jeszcze fotki w orientacji zdjęć pionowej i wysokości aparatu na wysokości oczu stojącego mężczyzny.
W planach: zastąpienie soczewki od punto soczewką biksenon D2S Hella plus dodatkowo ksenon na długich (tylko nie mam dobrej maskownicy do tych soczewek).
pozdrawiam
Rozmawiałem na dwóch stacjach diagnostycznych. I wszystko się rozbija o symbol na kloszu. Jak jest HC zamiast DC to nikt nie zalegalizuje tego pomimo że klosze są identyczne. Reszta to już barszcz ale bez symbolu wszelkie próby są poza prawem. Pozostaje zmienić oznaczenie na kloszu :D to tylko jedna literka :D
mam problem. Wszystko działało ok. Teraz świeci tylko 1 lampa od strony pasażera. Wcześniej działało majtanie przy kabelkach teraz już to nie pomaga. Miał ktoś tak? Bezpieczniki sprawdzałem i jest ok.
Boze widzisz i nie grzmisz...... :D
Sam sobie na pytanie odpowiedziales. Skoro mieszales w kablach to musisz je sprawdzic. Ktorys sie przetarl, nie styka albo polaczenie zasniedzialo. Rozbierz wszystko, "przestrzel" kable mernikiem i wymen ktory nie dziala. Czy trudno byna to wpasc?
Raczej po pół roku by się nie zepsuł żarnik lub przetwornica? Kabelki (czerwony i niebieski na kostkach)rozłączałem łączyłem, przeczyszczałem i nic. Myślę, czy by ich nie wyciąć i nie zlutować bo są chyba nie rozbieralne.
Jak masz jakas tanioche to moglo sie spalic. Albo jak zle zamontowales (drgania, nieszczelnosci). Ale jak mieszales w kablach i to pomagalo a teraz nie to po prostu szlag trafil jakis kabelek.
Moim zdaniem coś popieprzone z kablami i od tego bym zaczął
ostatecznie okazało się, że żarnik padł po 0,5 roku... szajs :D Sprzedawca powiedział, że teraz nawet Sony robi psujące siępo 2 tygodniach TV więc nie mam się co dziwić, że żarnik padł...
No to dobre wytłumaczenie mądre dla leszczy....Nie wiem na ile ma żarówka ale baterie napewno napewno 6 mieechów
Jak masz ori czyli D2S lub D2R to powinny naprawdę długo się palić ale jedna zasada nie możesz odpalać na światłach zapalonych auta... następuje wtedy wyłądowanie prądu szkodliwego dla xenonów....
orginalne xenony :) przerabiam to aktualnie w toyocie tata gdzie światła zapalają się sekunde po rozruchu silnika automatycznie :) i prosze w ciągu roku to już 3 komplet żarników a auto jeszcze na gwarancji... a u siebie w 145 mam hidy i tak jest nie wolno odpalać na światłach!!!!!!! ja właczam światła u siebie po około 20 sekundach gdy auto już chodzi ponieważ zapalanie i odrazu włączenie świateł powodowało u mnie spadek napięcia co skutkowało spaleniem licznika juz 3 w moim aucie :/ więc przestrzegam wszystkich!!!!! xenon do rozruchu potrzebuje bardzo dużego prądu a podczas rozruchu to silnik zabiera ogromną ilość prądu. Raz dwa nawet 100 może nie stanie się nic gdy włączymy odrazu a za którymś skasue licznik km dolny wskaźniki się obrucą i np jak u mnie padnie obrotomierz :)
sprytne urządzenie wymyślili polacy jest na alledrogo wcale nie tak drogo bo jedyne 20zyla :) włącza światła automatycznie na zasadzie gdy pojawi sie odpowiedni prąd w aku :) tak bynajmniej wynikało z opisu a co za tym idzie światełka wytrzymały by duzo dłużej :) bo i zwykła żarówka potrafi paść w taki sposób przykładem niech będzie Fabia mojej mamy gdzie żarówka dosłownie eksplodowala!!! uszkadzając plastikową lampe przednia...:/
To ciekawostke napisałes ja zaraz po odpaleniu auta włączam xenki i do tej pory jak kupiłem auto czyli od czerwca jest ok.
Raz spaliłem bezpiecznik bo odpalałem na włączonych :D To były poczatki sadziłem że zarnik sie spalił potem przetwornica i doszedłem do bezpiecznika:D Troche na około ale jest okiss;)
A co sądzicie o takim http://allegro.pl/soczewki-bixenon-b...911734736.html czymś? Pasowało by to do 156 po lifcie?