Napisał
wiekonek
Planuję zakupić swoje pierwsze auto.
1. Przyglądam się ofercie na otomoto ID: 6073153010, VIN: ZAR93900007238481 (159 1.9 JTDm 150KM SportWagon ti)
Szczerze mówiąc zdjęcia z ogłoszenia nie przyciągają mojej uwagi niczym szczególnym. Widać jakieś prace lakiernicze? Poprosiłem o zdjęcia silnika, progów (możliwie podwozia), dolnych krawędzi drzwi, słupków. Zastanawia mnie sprzedawca, wygląda na auto sprzedawane od osoby prywatnej, ale... numer telefonu jako kontaktowy znalazłem w vernimotors.pl.
2. Druga interesująca mnie oferta to ID: 6073613812, VIN: ZAR93900007250932 (159 2.0 JTDm 170KM sedan)
Akurat bardziej poszukiwałem sedana, więc to zdecydowanie na plus w przypadku drugiej oferty. Widzę jakieś wgniecenie na tylnym zderzaku, jeżeli to tylko szkoda parkingowa, a autko jest w dobrym stanie mechanicznym to myślę nie powinno mieć to większego znaczenia. Mam jednak podejrzenia, że mogła być mniej rozważnie eksploatowana, niż alfa z 1 oferty.
Jak wypada porównanie pomiędzy silnikami? Z tego co przeczytałem na forum wygląda na to, że obie jednostki powinny się dobrze sprawować i nie są jakoś specjalnie drogie w utrzymaniu. Raczej ze względu na spalanie wolałbym 1.9. Autko głównie w dłuższe trasy.
Na co powinienem zwrócić uwagę podczas oględzin autek? Czy pomiędzy tymi dwoma ofertami, któraś wygląda zdecydowanie lepiej?
Wszystkie rady i uwagi mile widziane. Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat vinów?