Napisał
Radek66
Koleżanki i Koledzy Alfaholicy,
chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia.
Potrzebuję kombi, diesel, automat i po 30 latach wybór znowu padł na AR. Sprzedaję jednego z sedanów Audi i chciałbym kupić 159 2.4 jtdm.
Budżet max. 20.000 zł (zakup samochodu, niezbędne wymiany, naprawy, opony, ubezpieczenie). W internecie nie ma zbyt dużego wyboru, w mojej ocenie jest zaledwie kilka samochodów wartych zainteresowania. Moją uwagę przykuły dwa, ze względu na stan, cenę, wygląd, wyposażenie i odległość od Opola:
1.AR 159 2.4 jtdm, r. pr. 2006r., przebieg 174.000 km, auto z Austrii niezarejestrowane w RP (komis w Wieliczce k. Krakowa). Rozmawiałem ze sprzedawcą nt. historii pojazdu, serwisu, stanu blacharki itp. Zapewniają, że bezwypadkowy, serwisowany, w stanie ogólnym dobrym, mają jakieś kwity, ale nie mają czasu sprawdzać. Gdy poprosiłem na naszym forum o sprawdzenie VIN otrzymałem informację, że ostatni zapis w ASO był przy przebiegu 30.257 km czyli max. w 2008r. Optymistycznie można założyć, że przebieg jest realny. Audi, które sprzedaję, jest z 2005r., jeżdżę nim od 11 lat i ma przebieg 183.000 km.
2.AR 159 2.4 jtdm, data I rejestracji 24.09.2010r., przebieg 260.000 km, auto z Włoch, zarejestrowane w RP od 02.2014r. (komis Wrocław, ul. Ceglana 73). Od zarejestrowania w RP jeden właściciel - forumowicz o nicku Zbig44. W dniu 8.12.2014r. Zbig44 w dziale "Nasze Belle" wrzucił wpis, zamieścił zdjęcia i niestety ślad po nim zaginął. Jeździł Alfą 6,5 roku i w 11.2020r. sprzedał do komisu. Po sprawdzeniu VIN okazało się, że ostatni wpis w ASO Włochy jest przy przebiegu 148.000 km. Pierwsza rejestracja w RP z przebiegiem ok. 157.000 km. Na historiapojazdy.gov.pl stany licznika podczas kolejnych przeglądów układają się w logiczna całość, a ostatni wpis 09.2020r. 256.000 km. Można więc wnioskować, że przebieg samochodu jest prawdziwy. Alfa ma usunięte klapy, a przy przebiegu ok. 240.000 km wymieniono rozrząd i wahacze z prawej strony, oryginalna powłoka lakiernicza, brak szkód w RP.
W związku z powyższym proszę o Wasze opinie, na którym z samochodów się skupić?
Nie bierzcie pod uwagę tego, że mam więcej informacji nt. Alfy z Wrocławia. Gdy poświęcę czas to również o Alfie z Wieliczki będę wiedział równie dużo. Załóżmy, że obydwa auta mają udokumentowany stan licznika, podobny stan techniczny, a rożni je rok produkcji i 90.000 km przebieg.
I tutaj zdaję się na Waszą wiedzę i doświadczenie. Chodzi mi o to czy na przestrzeni 4 lat, jakie są pomiędzy datami ich produkcji, nastąpiły jakieś modyfikacje silnika, skrzyni biegów i innych układów, które poprawiły właściwości samochodu, zmniejszyły awaryjność, wykluczyły tzw. choroby wieku niemowlęcego (klapy, EGR i tp.)?
Z góry Wam bardzo dziękuję i pozdrawiam,
Radek
Ps. A może ktoś z Was ma kontakt do naszego kolegi Zbig44?