A korek był wykręcony całkowicie, czy tylko poluzowany i potem dokręcony ?
Printable View
Korek wyjęty odkręcony całkowicie, nie pamiętam czy odkręcił korek wlewu u góry, ale przy odkręconym filtrze i tak chyba wszystko by wyciekło przez spustowy.
No to już teraz wiem tylko to pierwsza moja wymiana w tej alfie, wcześniej nie wiem jak było. Mam pytanie rozrząd był wymieniany u ciebie przy ok 150kkm mam 222kkm na twoich częściach przez poprzedniego właściciela ile jeszcze można jeździć? Wtedy też wymienił u ciebie olej na motul, potem u kogos innego, ale też na motul ostatnia wymiana rok temu (202kkm) ogólnie 9 wymian oleju według FES czyli nie powinno być źle. Przychodzi mi do głowy jeszcze głupia myśl,a może nie patrzeć na bagnet i lać na max według wskaźnika na wyświetlaczu?
Rozrząd ja ogólnie zalecam wymieniać co 80 kkm, ponieważ tam pompy się potrafią poddać.
Olej zalewaj do max. na bagnecie.
Co do samego oleju i syfu w silniku, to kwestia jaki był ten olej ??? Olej olejowi niestety nie równy, a opakowania podobne ...
- - - Updated - - -
Rozrząd ja ogólnie zalecam wymieniać co 80 kkm, ponieważ tam pompy się potrafią poddać.
Olej zalewaj do max. na bagnecie.
Co do samego oleju i syfu w silniku, to kwestia jaki był ten olej ??? Olej olejowi niestety nie równy, a opakowania podobne ...
Przecież bagnet nie jest z gumy i on pokazuje prawidłowo ile oleju jest w silniku. Właśnie elektronika może niedomagać. Olej zmieniałem sam już kilkukrotnie, po odkręceniu korka czekam ok. 1godz.(następnym razem zostawię na noc) do max.u mnie wchodzi ok. 4,2L.
Jaki będzie optymalny przebieg do kolejnej wymiany może być ok 20kkm czy skróćić bo przebiegi z małą przewaga trasy.
- - - Updated - - -
Z bagnetem to tylko moje dywagacje. Według wszelkich przypuszczeń to zostało w silniku ok 0.8 l starego. Myślę, że może na podnośniku samochód nie był wypoziomowany, a łapy są regulowane i może nie były w poziomie, a na oko tego nie da się zobaczyć.
Sugerowałbym wymieniać co 10 tyś...
Staje się upierdliwy, ale czy zalany preparat Milersa do czyszczenia, jeśli przyjmiemy, że zostało go trochę w 1l pozostałego starego oleju nie zaszkodzi silnikowi. Może odciągnąć go jeszcze teraz albo za jakiś czas i wlać pozostałe ok.0.8l czystego pozostałego nowego oleju z bańki? Będę się trzymał 15kkm tak robiłem w poprzedniej AR156 z 1.9 115KM i było OK mimo Chipa.