A wystarczy dopisać "Powyższe to moja subiektywna opinia" i prawnicy mogą naskoczyć.
Printable View
Dlatego uważam, że warto dozbierać (dopożyczyć) te kilka tysięcy więcej i dołożyć do auta z półki cenowej, gdzie łatwiej będzie o sprawdzony egzemplarz.
Bo finalnie może okazać się, że te kilka tysięcy i tak trzeba będzie dołożyć. Tylko już w doprowadzenie do właściwego stanu auta kupionego w "atrakcyjnej" cenie.
Co do dywaników... Ciekawe czemu nie są oryginalne. Przecież 137 tysięce kilometrów nalotu nie powinno ich zużyć. Za to przy odpowiednio większym przebiegu mogły dostać w kość. Moja Bella ma lekko ponad 200 tysięcy przebiegu (a licznikowo 125 tysięcy ;) ) i ślady zużycia dywaników są zauważalne. Może w tej co ma licznikowe 137 tysięcy ślady zużycia były już na tyle znaczne, że zbytnio intrygowały. Chociaż skoro przebieg jest udokumentowany, to może po prostu piłkarz na treninigi w piłkarskich korkach jeździł (albo modelka/businesswomen w szpilkach) i to pewnie dlatego.
Na pewno trzeba to auto bardzo dokładnie sprawdzić.
Wsadzę kij z mrowisko trochę: może lepiej dać za auto 22 tysiące i włożyć w remont 8 tysięcy- wtędy będziemy mieć pół nowego auta, niż wydać 30 tysięcy i czekać kiedy wyjdą buble?
No tylko trzeba chcieć się bawić i mieć kogoś ogarniętego w Alfach.
Tylko, że za 8 tyś pół auta nie wymienisz...:-P
Wystarczy, sprzęgło + dwumas, oleje, rozrząd, dpf,klapy,egr i np. turbo i już kręcisz się niebezpiecznie w okolicy 8 tyś zł :-)
To wszystko co piszecie rzecz względna- jeżeli auto jest w fatalnym stanie to oczywiście, że 8 tysięcy nie wystarczy.
Ja tu mówie o przykładzie "auto wygląda dość dobrze, ale mechanicznie kuleje". Wtedy właśnie klapy, DPF, EGR, oleje, rozrząd itd robi się za te "niebezpieczne" 8k zł i masz wszystkie typowe usterki załatwione raz na zawsze.
A tak, kupisz auto za większą kasę i prędzej czy później trzeba będzie zrobić te rzeczy... Moim zdaniem jest to rozsądniejsze. Wszystko sobie można policzyć przecież i wyjdzie, czy się opłaca czy nie.
Jak kupi ktoś zadbany egzemplarz to tak czy siak trzeba będzie w niego władować kasę jakąś- chociażby rozrząd, oleje filtry... z tego robi się dodatkowa górka, czyli 8k zapłacone od razu + to co i tak trzeba zrobić. A wcześniej wydając 8k mamy pewność, że to co kupiliśmy jest nowe i na pewno wytrzyma więcej.
Każdy przecież i tak zrobi jak chce- ja tylko przedstawiam swój tok myślenia.
Ogólnie chcę kupić auto pewne, ale wymagania mam dość małe. Rocznik może być 2005, silnik nawet 120 KM. Czy za takie wymagania nie wystarczy zapłacić 23 tys?
Co do auta które wstawiłem, to już mi się go odechciało, ale z ciekawości mnie nurtuje trochę jakie tam przekręty poszły. Może ktoś sprawdzi jego vin? ZAR93900007055115
Masz duzo racji, kolego. To rozsadne podejscie. Tylko wymaga checi i cierpliwosci w "odchwaszczaniu".
Wysłane z mojego Venue 7 3730 przy użyciu Tapatalka
Dodano po 5 minutes:
Myślę, ze można cos znaleźć. Tylko trzeba mocno poszukać. Sam spotkałem się w tej kwocie z krajowa AR159 1.9 jtdm od pierwszego właściciela. Kupiona w polskim salonie. Ale ktoś mi ja sprzed nosa sprzatnal :-( . Co do numeru VIN - mamy na forum wątek, gdzie można poprosić kolegów o sprawdzenie.
Pozdrawiam,
Arek
Dodatkowo dla aut rejestrowanych w Polsce można uzyc nowej bazy historiapojazdu.gov.pl
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
A od kiedy wprowadzano do niej dane?
Pozdrawiam,
Arek
Sprawdź swoją jest informacja o pierwszej rejestracji za granica, rejestracjach w kraju, czy osoba prywatna itp
Panowie.
Ktokolwiek oglądał? Co sądzicie?
Widzę już ją dość długo na otomoto. Co za długo to niezdrowo ;)
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-175...C33112411.html
Dodano po 22 minutes:
I idąc za ciosem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4355149865
Też już ją mają jakiś czas w Alfafun, był ktoś, oglądał?
Kaczor, ta pierwsza jest od Tomka_KRK. To bardzo dobry sprzedawca, od ktorego juz niejedna osoba z forum kupila Alfe i wszystkie byly zadowolone.
Jak chcesz TBi to ja bym ja na pewno jechal obejrzec i pewnie bym kupil :)
a ta druga nie wrzucal ktorys kolega ostatnio na forum??Nie pamietam nicku tej czerwonej Ti
chyba wlasnie kubicze
Super sprawa. Najlepiej zeby utarło sie zwyczaj zadania od sprzedających wygenerowana pdfu zinformacjami z tej strony :) oczywiście o ile pojazd jest zarejestrowany w Polsce. Będzie przynajmńiej wiadomo ilu miał właścicieli dany pojazd, czy polisa OC i badania techniczne są ważne.
tylko to chyba dopiero zaczelo dzialac.To nie ejst ten program w ktorym diagnosta wpisuje dane na przegladzie??Chyba to weszlo w tym roku
Sprawdź swój samochód. Dane o właścicielach sa widoczne wstecz. Widzę tez daty przeglądów poprzedniego właściciela. Przebiegu brak.
Wreszcie mrok w dobrym kierunku.
Bardzo fajne te raporty. Wszystko mi pokazało, oczywiście bez przebiegu póki co.
Tylko niestety też dużo osób będzie uwiarygadniać przebiegi cofając licznik i jadąc na przegląd... mowa o autach sprowadzanych. Ukróci to jednak oszustwa na rynku wtórnym krajowym i może w końcu Polacy zorientują się, że 200 000km to rozsądny przebieg i auto się nie rozpada :)
Najśmieszniejsze w moim raporcie jest to: samochód osobowy, kareta (sedan)
EDIT: już widzę błąd... stan aktualny 3 współwłaścicieli co jest nieprawdą :/ Także widzę system idealny nie jest.
u mnie zero informacji.Nie ma nic
Sprawdz jeszcze raz- u mnie tez pokazalo za pierwszym razem, ze auta nie ma w bazie. Wpisalem jeszcze raz wszystko i zadzialalo (moze sie pomylilem w VINie). Pokombinuj tez z wpisaniem nr rejestracyjnego. O ile wiem wpisuje sie bez spacji (ja akurat mam 3+5 wiec wypelniam cale pole i wiecej sie nie da).
Ma być pierwsza rejestracja za granica vin i numer rejestracyjny w pl
Ja swoje miałem październik 2013
Na razie niewiele ale to dobry start :)
Witam
Od pewnego czasu nosze się z zamiarem zakupu swojej pierwszej AR. Niestety nie jestem specjalistą od spraw technicznych więc chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o opinie na temat kilku interesujących mnie egzemplarzy.
http://mila-car.otomoto.pl/alfa-rome...C33625291.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33481897.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9-jtd-C32993167.html
Co do współwłaścicieli to po prostu system blednie zlicza wszystkich dotychczasowych współwłaścicieli. Trzeba zgłosić do Centralnego Ośrodka Informatyki MSW i może poprawią ;)
U mnie tez jest błąd Sport wagon (czyli jak by nie było kombi) jest oznaczone jako hatchback. Ale karety Ci zazdroszczę... A może Ty masz powóz ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sedan_(nadwozie)
W rozporządzeniu polska nazwa dla sedana to właśnie kareta :)
Proszę ile się dziś dowiedziałem :D
napewno jest wykonanan bardzo profesjonalnie i wyglada nawet bym powiedzial lepiej niz ori.Sa wyhaftowane loga na zagłówkach.sprawdz kierownice i galke.Jesli to wersja sport plus to OK ale mogla byc przekladana z Ti.Mieszek tez nie jest ori.Sprawdz tez tyl bo nie ma oznaczen ale lampy wygladaja, ze ladnie sie zgrywaja.Moze ktos malowal,a moze wyszla juz z fabryki bez oznaczen.Ogolnie calkiem ladnie sie prezentuje
Dodano po 5 minutes:
pozatym ori skora jest tylko na siedziskach.Boki i tyly sa z tego co wiem z ekologicznej skory.Byly chyba 2 rodzaje skor w dziewiatkach.Moze te drugie byly w calosci naturalne-nie pamietam. Ta jest super zrobiona.Przeszyta czerwona nicia ktoa pasuje do kierownicy. Rewelacja ale ja bym sie nie napalal tylko na skore. Odnosnie ogrzewania foteli to kolega mial na mysli, ze jest dolozone-czyli rowniez nie ori czyli ktos dolozyl maty,okablowanie,pewnie jakis przekaznik i te guziczki w rogach foteli ktorymi wlaczas/wylaczasz ogrzewanie 4 liter:D
no i jest jeszcze oczywiscie skora z TI czyli Recaro ale to juz widac golym okiem bo fotele wygladaja calkiem inaczej
Zwróćcie uwagę, że boczki też mają wykończenia skórzane, więc o ile ktoś nie dołożył boczków to auto miało na wyposażeniu skórzane fotele. A może to jest skóra Poltrona Frau?
Soont tej http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C33481897.html jestem już szczęśliwym posiadaczem :)
Witam,
od jakiegoś czasu zacząłem się interesować 159 1,8TBI
Wpadło mi takie ogłoszenie.
Czy na podstawie opisu oraz kilku zdjęć możecie cokolwiek powiedzieć o tym egzemplarzu ?
http://suchen.mobile.de/auto-inserat...ries=Limousine
Dzięki,
Tomek
A ja mam pytanie innej natury na które kompleksowej odpowiedzi nie znalazłem - czy jest możliwość sprawdzenia newralgicznych elementów silnika 1.9 JTDm za pomocą FES-a? Chodzi mi głównie o EGR, DPF i kolektor. Czy istniej również wzrokowa możliwość oceny stanu klap w kolektorze?