jak pisałem już dawno to kombinowaliście - tylko OE tarcza i OE klocek - reszta to gównolit większy lub mniejszy.
- - - Updated - - -
Jak pisałem kilka miesięcy temu ze współczesne ATE to plastelina to mnie tu mało nie zlinczowano.
Printable View
Spoko Dareek, nie ma spiny ;)
Zawsze, no prawie, jeździłem na ATE i nigdy nie narzekałem, a tu po 12kkm dupa i pogięte. Na tyle też mam ATE ale jak na razie wszystko ok. Tarcze oe już mam, czyli co klocek też oe?
jest oki :cool:- bierz kpl OE i będziesz miał spokój - z doświadczenia wiem że jakiekolwiek kombinacje nie sa wskazane- tył będzie latał na zamienniku bo mniej dostaje w czasie hamowania.
kpl na Allegro znalazłem po 180 pln
https://allegro.pl/kategoria/hamulce...5-aut-1-5-0605
O super, dzięki za linka. Czyli te klocki z aukcji podlinkowanej będą pasować na brembo 330?
Jeszcze mam pytanie co do rozmiaru klocków na tył, czy wychodziły dla 1.4MA różne wersje? Bo spotkałem się z oznaczeniem 1.4 turbo i turbo sport ktoś podrzuci różnice? Chcę kupić ebc greeny i nie wiem które;)
Załącznik 270593
Załącznik 270592
Czym się różnią skoro jedne i drugie oe?
Widzę, że komplet od Dareek 180zł, a ten grubo ponad 400zł... o co kaman?:confused:
Przerabiałem zarówno z bolcem i bez. Przy kupnie tych z bolcem, miałem wlaśnie takie oczekiwania jak opisał kolego z postu wyżej, że będzie stabilniej bo bolec wejdzie w tłoczek.
Fakty są takie, że ten bolec ma mniejszą srednicę niże tłoczek, więc i tak jest luźno. Stabilizacje klocka zapewniają prowadnice (2). Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać.
Widzę, że bolce są w tych droższych i domyśliłem się, że pewnie taka ich rola jak kolega wyżej napisał. Jednak poprzednie klocki zawsze miałem płaskie (bez bolców) i nie zauważyłem nigdy wibracji, a hamowałem z różnych "większych" prędkości... Jeśli prowadnice są dobrze osadzone to stabilizują klocki wystarczająco (przecież to ich rola). Imo nie widzi mi się dopłacać 3 stówki za te z bolcami, wolę to wlać do baku :cool:
Jednak dzięki Panowie za dyskusję i porady ;)
te pierwsze to do mniejszych tarcz - 264 mm średnicy,
a te kolejne do większych - 278 mm .
te większe to najczęściej są w modelach z pakietem brembo (stąd też oznaczenie w katalogu "sport").
musisz ustalić rozmiar tarczy hamulcowej i wtedy będzie wiedział jakie , najlepiej po VIN,
na szybko- możesz zrobić fotę klocka i zacisku przez felgę to może da rade ustalić jakie masz klocki - wrzuć foty