zestaw naprawczy ogarnia temat https://allegro.pl/oferta/zestaw-nap...tta-9278695814
Printable View
zestaw naprawczy ogarnia temat https://allegro.pl/oferta/zestaw-nap...tta-9278695814
widok podobny jak miałem w 159 sedan parę lat temu.
fajnie że jest gotowy zestaw naprawczy, jak bym jednak nie korzystał z zaciskanych konektorów tylko lutował i na wszystko koszulki termokurczliwe - tak więcej zabawy, ale w warunkach wilgoci, temperatur itp nie wierzę długoterminowo w takie zaciskane połączenia, szczególnie że niektóre przenoszą wiele amperów prądu - z czasem będzie śniedziało, dojsze temperatura i możliwe że się posypie.
Drodzy,
wystepuje u mnie sytuacja nastepująca:
lewa tylna lampa na klapie bagaznika świeci słabiej od swojego odpowiednika ze strony prawej i ogólnie słabiej od każdej pozostalej.
Wystęuje to losowo.
Czasem świeci słabiej, a czasem normalnie.
Od czasu do czasu wyrzuca błąd "running lights" i "stop light".
Rozebrałem dziś oslony na klapie plus odslonilem wiązke ze strony lewej.
Nic nie jest popekane czy pokruszone.
Kable całe - pierw sprawdziłem całość od strony klapy (i w klapie), a potem od strony auta przesuwając gumę w jedna i druga stronę by maksymalnie odsonić je.
Wszystko gra.
Siedziałem nad tym dobre 2h w garażu i nic to nie dało.
Lampa po całej operacji świeciła normalnie, a wieczorem jak wyjechalem z garażu to już sobie "mruzyła" - błędu brak.
Co istotne nie zawsze gdy świeci słabiej to wyrzuca błąd. Błąd też sam znika - no normalnie auto samo sie naprawia:hmmmm2:
Będę zobowiązany za podpowiedź.
PS. nie wiem czy może mieć to związek, ale mam wrażenie, że tempomat anuluje swoje dzialanie dopiero po głębszym nacisnięciu pedału hamulca co wręcz graniczy z lekkim szarpnięciem.
W Leonie rzecz nie do pomyslenia.
W leonie, a w alfie to normalne ?
Moze jak Ci wystapi defekt wtedy zacznij bawic sie wiązką z odpalonymi swiatlami
Pewnie wiązka uszkodzona pod izolacją. Najlepiej wymienić wszystkie przewody na tym odcinku na nowe, wtedy unikniesz dalszej degradacji i ewentualnych spięć.
Ja sugerowałbym jeszcze sprawdzenia połączenia masy C030 lewej wiązki. Połączenie jest w okolicy lewego tylnego nadkola. Podobno jest to również przypadłość, która w naszych Alfach dość często występuje.
Załącznik 274401
To jest tez niezły trop. Dzięki.
- - - Updated - - -
Masa - to niezły pomysł. Gdzie dokładniej jest przewód masowy przy nadkolu zlokalizowany?
Odnosnie wymiany wiązki to mam wrażenie, ze wykonal bym mase niepotrzebnej jeszcze w tej chwili roboty nie eliminując prostszych źródeł jak te podane przez kolegów.
Wiązke sprawdzilem drobiazgowo od momentu wyjscią spod dachu do wejścia w klapie czyli dokladnie tam gdzie wiązki u przedmówców były uszkodzone. Nie wystepuje tam problem opisany przez kolegów zatem wymiana wiązki to raczej ostateczność.
Szybciej chyba zaryzykował bym podmianę lampy zeby wyeliminować calkowicie "prostsze" mozliwości.
Problem z wiązkami tylnej klapy w przedlifcie prędzej czy później nastąpi. Bywa, że izolacja ok a w środku trzyma się na włosku już. Jeżeli mierzyles miernikiem każdy obwód na tym odcinku podczas jego ruszania i jest sygnał to narazie działa, pytanie jak długo i czy jest sens ryzykować ewentualną wymianę komputera BCM...Ja gdybym miał taką wiedzę przed usterką kabli zrobiłbym nawet profilaktyczna wymianę na tym odcinku i to od razu na przewody w silikonie. Jednak kupiłem auto już z tą usterką za długo to trwało wcześniej i padł BCM.
Wyczyszczenie styków także wskazane jak koledzy wyżej pisali bo zawsze minimalizuje upalanie kostek.