I jeszcze jedno - JTD(m) to motor dopracowany i opanowany przez majstrów. TBi już mniej.
Ale... gdybym nie patrzył na koszty eksploatacji, to tylko turbo benzyna. Wrażenia z jazdy - bezcenne.
Printable View
I jeszcze jedno - JTD(m) to motor dopracowany i opanowany przez majstrów. TBi już mniej.
Ale... gdybym nie patrzył na koszty eksploatacji, to tylko turbo benzyna. Wrażenia z jazdy - bezcenne.
Wszedłem by poczytać o TBi, a tu porównania do diesla...
Dzisiejsze auta w ogóle chyba generują podobne koszty?
rafale,
Bierz pod uwagę też fakt, że 2.0 JTDm, można już w kolejnej akcji grupowego chipowania, zrobić u Cinka spokojnie na 200 km ;)
Nie jeździłem TBi nigdy, ale miałem przed Alfą benzynę z turbo w Astrze III (200 km) i faktycznie różnica jest diametralna, choć w tym przypadku nie jestem na pewno obiektywny, bo Astra waży sporo mniej od SW.
Pozdrawiam
Ja jeździłem oboma silnikami - ale tylko jazda testowa. Niestety dla benzyny, jeśli chodzi o samą jazdę, różnica jest naprawdę znikoma na jej korzyść - trochę mniej wibracji i to w zasadzie tyle. Spalanie na podobnym, krótkim odcinku wyszło nam w dieslu 9 litrów, w benzynie 11 litrów (ale to jazda testowa, więc wiadomo, but w podłodze, normalnie oba spalą mniej zapewne). Jeśli chodzi o diesla jest tylko jeden zasadniczy problem, który nazywa się DPF :). Ja bym i tak brał benzynę, ale w tym przypadku diesel jest naprawdę blisko.
Dlatego właśnie musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto miał okazję pojeździć TBi i np. 2.0 JTDm zrobionym na 200 km. Ja takiego porównania nie mam, mogę tylko powiedzieć, że Astra III z silnikiem 2.0 T 200 - konnym jest dużo bardziej żwawa od mojej Alfy (przy niskich prędkościach). Tutaj jednak dochodzi ogromna różnica w masie samochodu i pewnie oporach powietrza również, więc moje doświadczenia mają się zapewne nijak do porównania TBi vs 200km w dieslu w AR.Cytat:
Które to będa jechały duzo sprawniej aniżeli 200KM w TBI.
Pozdrawiam
TBi jeździłem tyle co na jeździe próbnej.Sam posiadam 2.0 JTDM który wpierw miał 210km ( teraz 225KM).W moim odczuciu moje 210km lepiej jeździło,zwłaszcza elastyka.TBi dobrze jedzie z dołu ( jak na benzyne),nawet powiedział bym lepiej niż seryjny 2.0.W tej chwili TBI jest dla mnie nie porónywalne mocowo.
W TBi również mozna zrobić program,choć tu cięzko sie wypowiedzieć,bo w Polsce jeszcze nie widziałem żadnego wykresu.
Squadra wyciąga z TBi 230KM i to jest pewnie kres możliwości tego silnika bez wymiany osprzętu na taki z Giulietty QV np.:
http://www.squadra-tuning.nl/autos/c.../auto/109.html
Z Giulietty wyciągnęli 250KM:
http://www.squadra-tuning.nl/autos/c.../auto/107.html
Więc moim zdaniem zabawa w wymianę dla tych 20KM jest nieopłacalna, ale co kto lubi :).
Twardowski będzie robić swoją TBi, w planach ma ponoć 225KM