-
drugą stronę też da się naprawić i zdaje się że ktoś z forum to robił po moich wskazówkach - tyle że roboty
dużo więcej i potrzeba realnych zdolności manualnych
Lotek900 - odszukaj mój poradnik w tym temacie i bierz się do roboty, sam zawiasik majątku nie kosztuje a uratujesz klamkę
-
Tak klamka w GT od strony pasażera. W takim razie jak będzie chwila to się za to zabiorę.
-
Klamka przód od kierowcy. Są jakieś różnice między GT a 147 ? Czy wymienne ?
-
Dziś przerabiałem temat wymiany zawiasu w klamce .
Kupiłem w ASO B-B zawiasik z Fiata 500 za 38 zł.
I teraz moja rada
W casoramie kupiłem śrubokręt z elasycznym prętem i płaską 10 z grzechotką w oczku - super się przydały oba .
po pracy je zwróciłem :))
Robiłem to pierwszy raz i uwinąłem się w godzinkę ( bez rad z forum byłoby o wiele gorzej )
-
Brawo TY - Jarek K byłby dumny...
-
Witam Panowie i Panie! Znalazlem Klameczke ze 147..... Mechanik troche ponoc musizal sie przy niej pobawic ale klamka smiga jak nowa!
-
Witam, jestem nowa na forum, pewnie temat byl juz poruszany ale czy jest możliwość otrzymania dokladniej instrukcji krok po kroku wymiany zawiasu od klamki od strony kierowcy? z góry dziekuję
-
Do aut po lifcie pasuje zawias od fiata 500 (śrubka po skosie)
Przed liftem bodaj zawias z fiata marea + spiłowanie frezu wokół gwintu (było tu na forum opisane)
potrzebne narzędzia:
wkrętak z giętkim prętem lub z przegubem aby można było odkręcić śrubkę w klamce. Jest tam bardzo mało miejsca, nawet mała grzechotka z bitem nie podchodzi, trzeba kombinować.
do wkręcenia śrubki użyłem za poradą kolegi bitu jak do wiertarki obracanego kombinerkami.
Płaski śrubokręt większy + malutki do podważania zaślepek itd
inbus (chyba rozmiar 6 do 2 ze śrub trzymających boczek)
klucz płaski/oczkowy 10. Bardzo polecam z grzechotką bo genialnie ułatwia pracę
małe dłonie
Ja wymieniałem bez wyjmowania szyby. Do demontażu boczka należy szybę opuścić maksymalnie w dół. Potem podpiąć panel i podnieść aby móc wcisnąć dłoń między szybę i drzwi (tu się przydają małe dłonie :) )
Następnie znów opuścić na czas montażu boczka.
Instrukcja zdjęcia boczka autorstwa kolegi opozycjonista:
jak zdjąć boczek drzwi w GT :
1. trójkącik nad boczkiem ten przy lusterku - jest na wcisk - zdemontuj
2. opuść szybę na sam dół
3. wysuń panel sterowania szybami (w tym celu odkręć śrubkę w okolicach kieszeni w
boczku - trzyma panel), odepnij dwie wtyczki,
zajrzyj w otwór po wyjętym panelu - zobaczysz śrubę na imbus - wykręć ją
4. wyjmij zaślepkę śrubki pod klameczką otwierania drzwi od środka, odkręć śrubkę,
zdemontuj cały element w którym jest
siateczka głośnika, panel jest na wcisk, delikatnie podważ na końcu cienkim
śrubokrętem - wyjdzie
5. wyjmij zaślepkę na górze rączki za którą zamykasz drzwi (do tego celu coś płaskiego
bardzo cienkiego), ciężko to wyjąć
bezśladowo, jak wyjmiesz zaślepkę - odkręć śrubę na imbus taki sam jak ten pod
panelem sterowania szyb
jeżeli masz tam głośnik nie musisz go odłączać - po zdjęciu boczka cały panel
przełożysz przez otwór i może sobie wisieć
na przewodzie głośnika
6. na dolnej krawędzi boczka odkręć wszystkie śrubki (5 albo 6 nie pamiętam), także
śrubkę w kloszu lampki na dole drzwi,
klosz zdejmij, po odkręceniu śrubki jest tylko na wcisk
7. złap za dół boczka, w razie potrzeby podważ, ciągnij w kierunku wnętrza, boczek
jest montowany na wcisk na 6 kołków,
3 kołki masz w linii pionowej z przodu i 3 z tyłu, w linii poziomej kołków nie ma
(trzymają go śruby z punktu 6 na dole a na górze
plastikowa listwa)
8. na górze boczka od strony słupka B zachodzi na niego guma z widocznym od góry
sporej średnicy kołkiem (jak 2zł powiedzmy może
ciut mniejszy), wyjmij ten kołek, lekko odchyl gumę aby nie blokowała boczka
9. teraz ciągnij boczek do góry, jest wsunięty, nic już go nie trzyma, łatwiej wysunąć
(także założyć później) na opuszczonej szybie
10. nie uciekaj od razu z boczkiem, musisz jeszcze na dole wypiąć oprawkę żarówki
lampki na dole drzwi
teraz możesz zdjąć boczek i oprzeć w wygodnym miejscu
montaż - generalnie w odwrotnej kolejności, uwagi do montażu :
- szyba opuszczona
- jak nasuniesz boczek na górną krawędź drzwi nie dobijaj go od razu całego tylko
najpierw górne kołki, później
środkowe, na końcu dolne, jeśli kołki wyszły z gniazdami wciskanymi w blachę -
pozdejmuj wcześniej gniazda
i powciskaj w blachę drzwi, jeśli kołki są przekrzywione - wyprostuj je
jak będziesz wciskał boczek - zajrzyj z boku, zaświeć, sprawdź czy kołek ustawił się
odpowiednio do gniazda,
jeśli nie - przesuń go cienkim śrubokrętem i dopiero dociskaj boczek (czy tam przez
uderzenie pięścią) tak aby
wchodził w gniazdo, jeśli będzie przesunięty zbyt mocno nie wejdzie w gniazdo,
skrzywi się lub pęknie
pod koniec jak będziesz ponownie montował trójkącik na górze - popatrz jak ma iść
uszczelka, podpowiedzą to drugie drzwi
uszczelkę łatwiej ułożysz na opuszczonej szybie
w razie potrzeby - zapamiętaj pozycje szyb czyli przycisk szyba max w dół i trzymamy
15 sekund, podnosimy szybę i ciągniemy przycisk też przez
15 sekund, osobno dla każdych drzwi, czasami zapamięta się nie za pierwszym razem,
czasami tylko podczas jazdy
Dodatkowe uwagi dotyczące wymiany autorstwa kolegi Poyeboos:
Po rozebraniu drzwi (ok 15-20 min: robiłem to pierwszy raz) trzeba było oderwać
trochę wytłumienia z narożnika drzwi drzwi - tam gdzie klamka. Następnie zamknąłem
szybę.
Po oderwaniu części wytłumienia widzimy drut który służy za cięgno do otwierania
drzwi. Przechodzi on przez taki plastikowy element, który trzyma się na trzech
śrubach. Wykręcamy je i wyciągamy plastikowy element. Po wyciągnięciu będziemy
mieli otwór przez który musimy odkręcić nakrętkę trzymającą zawias klamki.
Zawias trzyma nakrętka o ile dobrze pamiętam to pod klucz 10. Trzeba mieć małą
rękę żeby się tam zmieścić i jeszcze przekręcić klucz. Ja osobiście musiałem
poratować się młodszym bratem bo mam za duże ręce. Przypomnę, że da się odkręcić
tylko przy wysuniętej szybie. Aha, trzeba także ściągnąć lub tylko odchylić z dołu
gumę znajdującą się w narożniku drzwi, ciężko ją odpiąć bo trzymają ją dobrze kołki.
Ściągnięcie jej pozwoli nam na zobaczenie przez mały otwór gdzie znajduje się
nakrętka od zawiasu - łatwiej wtedy trafić nakrętką na śrubę.
Po ściągnięciu części zawiasu która znajduje się na drzwiach, trzeba także zdemontować drugą część,
znajdująca się na klamce. Udało mi się to zrobić bez ściągania klamki. Trochę się
trzeba z tym pobawić ale da się. Trzyma się to na jednym wkręcie. Odkręciłem to
śrubokrętem z przegubową końcówką, podczas gdy druga osoba trzymała wysunięta
klamkę (tak jak by chciała otworzyć drzwi). Trzeba mieć dużo cierpliwości. Dobrze
użyć wcześniej czegoś typu wd40 bo pełno tam brudu.
Po ściągnięciu nasmarowałem nowy zawias i przykręciłem zawias do klamki. Użyłem
do tego końcówki od wkrętarki, dociskałem ją palcem do wkręta bo bardzo tam ciasno
i trzeba uważać żeby jeszcze nie urwać przy okazji klamki. Druga osoba za pomocą
wąskich kombinerek obracała końcówką od wkrętarki.
Założyć jest trudniej bo mamy cały zawias, a nie dwie osobne połówki. Po zakręceniu
pozostaje nam dokręcić zawias do drzwi. No właśnie, z zakręceniem nakrętki jest
dopiero cyrk . Spoko spoko, aż tak źle nie ma, tylko potrzeba osoby o jeszcze
mniejszych dłoniach, a także dużo cierpliwości. Najlepiej kobieta - tak jak w moim
przypadku. Jak gwint chwyci to płaskim kluczem powoli się dokręci. Mniej więcej tak
to wyglądało w moim przypadku. Musiałem także zaklepać końce bolca w nowym
zawiasie bo można było rozebrać zawias na dwie części. Mały młotek, imadło, parę
razy klepnąć i gotowe. Od razu nasmarowałem w miarę możliwości zawias z prawej
strony.
-
/znalazłem odpowiedź na poprzedniej stronie
-
Cześć! Czy miał ktoś doświadczenie z klamka firmy Prasco? m.autodoc.pl/prasco/7903423