-
Witam,
proszę was bardzo o podpowiedź jakie parametry zaznaczyć w FES, aby sprawdzić przepływomierz? Czy jest to oczekiwana masa powietrza i otrzymana masa powietrza? Po testach na drugim biegu w pełnym zakresie obrotów, oczekiwane dochodzi do 1200, natomiast otrzymuje około 930. EGR po dodaniu gazu pokazuje 0%, kiedy odpuszczam gaz to pokazuje 55-80% otwarcia (jest zaślepka z dziurkami). ciśnienie doładowania oraz pompy paliwa pokrywa się na wykresach - oczekiwane i zmierzone, wtryskiwacze mam do regeneracji/wymiany - ponieważ 2 cylinder pokazuje 0,65 (około), a reszta na minusie dając łącznie około -0,65 razem. Objawy złej pracy autka to wysokie spalanie w mieście około 8,8 z czego komputer pokazuje 5,2 oraz kopcenie przy ruszaniu i mocniejszym przyciskaniu pedału gazu. silnik to jtd 16v z 2003 roku.
Z góry dziękuję!
-
2 załącznik(i)
Te parametry jakie podałeś ale bez wtrysków i ciśnienia paliwa.
Wyczyść ten przepływomierz. Pewno przez niego więcej pali i przydymia. Ale ten sam efekt daje nieszczelność w przewodzie podciśnienia między przepływomierzem i turbiną. Jeśli rura jest bardzo twarda oznacza to, że swoje lata już przeżyła, a więc warto ją wymontować i dokładnie sprawdzić czy jeszcze trochę pociągnie.
0,65 i ty kwalifikujesz wtrysk do regeneracji ?! Z resztą, nie moja kasa...
----Update-----
Ten niewielki i prawie nie widoczny otworek powoduje dymienie, błędne wskazania przepływomierza (jakby był zabrudzony), czasami błąd P0101 oraz czasami przyczynia się do przeładowania P0238.
-
@sdero, jak najłatwiej dość do tej rury, od dołu, czy od góry demontując aku oraz podstawkę do aku? No i mam pytanko, gdzie dokładnie szukać czujnika ciśnienia turbo?
-
1 załącznik(i)
Najlepiej jest od góry. Od strony akumulatora.
Czujnik ciśnienia jest na kolektorze dolotowym. Na środku niedaleko tyłu EGR-a. Dokręcony jest jedną śrubą.
Zaznaczony na czerwono na fotce (To od Stillo ale to to samo)
-
Witam :) mam taka samą prośbę jak kolega też bym prosił o odczytanie wykresów http://www.sendspace.pl/file/9e261f026db5e6b5a563e52/logi-alfa-gt-jtd
Aby sciagnac klikamy po lewej POBIERZ W NIEBIESKIM KÓŁECZKU
Wersja Fesa 2.7.2
PS. u mnie jest:
-za wysokie spalanie okolo 9l ni mniej nie zejdzie :D
-mół na początku
-nowy przepływomierz i termostat
-troche chyba brakuje mu do tych 150kuców
-wszystkie filtry i oleje nowe , nowy rozrzad
-EGR zaslepiony z dziurkami :D i wyczyszczony
mam jeszcze jedno pytanko czy temperatra powietrza ktora jest w fesie to jest ta co jest na zewnatrz bo na polu jest 6 stopni a fes pokazuje 18
-
No to twój nowy przepływomierz jest jraczej uszkodzony, bo pomiar temp. zasysanego powietrza jest w przepływomierzu. 9l to nie jest źle na ten silnik, ale przyjrzyj się sterowaniu zmienną geometrią turbiny
-
No to przeplywka boschowska idzie raczej na gwarancje ! a overboost niby wszystko chodzi , sprawdzilem węzyki wszystko szczelne . Ale 9l to jest trasa :))) w miescie mam 13 l
-
Ale overboost powinien przy tych obrotach schodzić do około 20 %. I tu prawdopodobnie masz przyczynę braku mocy ..
-
Witajcie.
Jako że istnieje już taki temat to wrzucam również swoje logi, robione dzisiaj. Wydaje mi się że jak na 174,5 KM i 375Nm coś nie idzie jak dawniej.
Kolejna sprawa to termostat, sądzę że jest uszkodzony, już od jakiegoś czasu wskazówka leniwie idzie do góry i nie trzyma więcej jak 70stopni oraz podejrzany przepływomierz, choć nie pokazało mi na kompie docelowej masy powietrza to zmierzona chyba troszkę za mała.
Pewnie overboost będzie również off bo był już czyszczony 2 razy i sądzę że czasami potrafi się przyciąć.
Dajcie znac co o tym sądzicie. Pozdrawiam
logi: http://serwer000.no-ip.org/wojtek/alfa.csv
Edit: Za chwilę wrzucę jeszcze jeden wykres bo nie wszystkie parametry co chciałem tu są.
Widzę że FES zapisuje mi max 11 parametrów.
Tutaj reszta wykresów: http://serwer000.no-ip.org/wojtek/wykresy
-
No temperatura faktycznie za mała. Przepływka to 1200 w docelowej to sam wstawiłeś czy samochód od razu miał gaz w podłodze? Jak gdzieś był gaz w podłodze to faktycznie dawka jest dużo za mała.