O tym, że skrzynia z opla nie pasuje, właśnie przez frezy na półosiach, jest chyba nawet w tym wątku, i to też ktoś kupił i się rozczarował, dlatego nie wiem jakim cudem jednak pasowała.
A może ktoś sobie dyfer przełożył?
Printable View
O tym, że skrzynia z opla nie pasuje, właśnie przez frezy na półosiach, jest chyba nawet w tym wątku, i to też ktoś kupił i się rozczarował, dlatego nie wiem jakim cudem jednak pasowała.
A może ktoś sobie dyfer przełożył?
hejka , Rozumiem że wymieniałeś u siebie łożyska i padło . Żeby to miało ręce i nogi napisz :
- czy wymieniałeś łożyska wszystkie czy nie, jeżeli nie to które.
- jakiej firmy były nowe łożyska
- jest to oczywiste ale potwierdź czy wymieniałeś bieżnie z łożyskami
pozdro
Słuchajcie, w normalnych warunkach te 15kkm to jest tak oczywista bzdura, że nawet nie odpowiadałem. Na prawdę, szkoda się nakręcać.
[MENTION=32883]Jambo[/MENTION] - żeby to źle nie zabrzmiało. Chodziło mi o wypowiedź alfaholikna100%/radsky/czy tam jakich innych pseudonimów jegomość używał. Po prostu nie ma pojęcia o czym pisze. A Twój tekst skopiowałem w odniesieniu, abyś nie brał na serio wypowiedzi radsky'ego. :)
jak przełożył dyfer ? przecież do m32 będzie pasował dyfer tylko od m32 :D druga sprawa , to jakieś konkrety :P jaki opel ? możne był z skrzynią F40 ? bo wtedy mimo ze niby z silnika 1.9 cdti 150km to nie pasuje , zresztą można wejść w katalogi i sprawdzić półosie do danych modeli, nawet do vectry z skrzynia m32 jest na przegubie 25 frezów jak w naszej alfie.
temat półosi w m32 i f40 mam mniej więcej obcykany, bo swego czasu szykowałem się do swapu na f40 , wiec trochę wieczorów nad katalogami spędziłem
- - - Updated - - -
hehe dobre :D
Panowie padła mi skrzynia tzn . mechanizm różnicowy...wyje tzn puka jak w kole fortuny przed lat jadac na biegu nie naciskając gazu .... Jak sie zabrac za ten temat ? Kupic krzynie czy regenerowac?
Ja bym regenerował - póki cała to robić. Używana to totalizator - co wylosujesz to będziesz miał
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Jaki może być koszt naprawy? I pytanie jakieś pomysły gdzie robić w Warszawie?
To co wymiana mechnizmu różnicowego ?
Tak , jest to mało skomplikowana czynność a będziesz miał nowe.
Potrzbujesz dwa łożyska , dwa uszczelniacze (około 270zl) , nowe satelity mechanizmu (okolo 430zl) i lactail 510 plus robocizna aha i nowy olej do skrzyni
Panowie ktoś robił mechnizm różnicowy w warszawie dajcie namiary bo mechanicy ręce rozładają......... ten lactail 510 to co to jest ?
Panowie potrzebuję kogoś od skrzyń w Wawie ... ?
http://quest-serwis.pl/?p=426 pytałem się tam o regenerację m32 do 159 - cena od 2500 koła... Ale to Warszawa. Opinie mają dobre.
dzwonilem w tygodniu... 4 tys ....
rozumiem, że sam nie robisz ? bo jak nie to płać i płacz ...
niestety nie sam...
Skrzynia zrobiona wymienione satelity + koronki mechanizmu różnicowego + 2x wałek ataku + koło talerzowe......Prawie wszytko super tylko, że przy 100km/h nie mogę wrzucić 6 biegu....Jadąc 80km/h wrzucam 6 bieg i w okolicach 100km/h poszarpuje autem do 105 km/h potem jest ok.
aha czyli akcja gruba , bo u ciebie posypało się koło talerzowe ...
Czyli skrzynia była ściągana i wałki rozprasowywane .
To nie było przy okazji łożyska zmienić ? Stare założyliście ?
Ja bym zaczął od serwisowej regulacji linek wybieraka ( z tym 6ym biegiem)
A jak to sie robi? Skrzynie sie sciaga?
Ty się na serio pytasz? bo myślałem że wiesz czy była ściągana czy nie przy takiej naprawie
Skrzynia była ściagana tylko pytam jak się reguluje linki ?
Ponadto na V biegu nie działa tempomat...na IV i VI biegu dziala
Czas chyba i u mnie na wymianę łożysk... (mam nadzieję). Może i powtórzę pytania, jednak chciałbym podpowiedzi w jednym miejscu, a 70 stron szukania to sporo..
1. Rozmawiałem z jednym znajomym i powiedział, że podobno rozebrać skrzynie m32 to nie jest tak "hop". Potrzeba jakichś ściągaczy?
2. Czy mając dostęp do podnośnika, jestem w stanie wyjąć skrzynie i ile czasu mniej więcej na to schodzi? Słyszałem, że podobno można wymienić łożyska nie wyciągając skrzyni, co wtedy potrzebne i co trzeba rozebrać? W takim wypadku raczej nie dostanę się do łożysk dyfra? Przy wymianie "na aucie" da radę wymienić tylko 6 łożysk i nic więcej?
To chyba tyle... Jak coś się przypomni to będę pytał.
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
witam,mam pytanie czy jak wcisne sprzęgło to też łożyska powinny huczeć czy nie? i czy na postoju powinno być je słychać ?
Na postoju po wysprzęgleniu nie powinno być słychać... Silnik jest rozłączony z skrzynią przez sprzęgło.
U mnie około miesiąc temu zabuczała pompa wspomagania i wyła, pienił się płyn. Wymieniłem zbiorniczek i płyn sie nie pieni, lecz buczenie zostało. Myślałem że to od pompy dalej buczy, i szykowałem się na wymianę pompy. Ostatnio zaczeło mnie jednak zastanawiać, że jadąć 60-80 buczy na 3 i 4 biegu, jak puszczę gaz to mocniej. Jak włączę luz lub bieg 5 przy 80 to nie buczy. Na wolnych obrotach też nie slychać, więc to raczej nie pompa wspomagania. Tylko co łożyska skrzyni??
Prawdopodobnie tak.
Witam. Mam pytanie odnośnie ruchu lewarka. Od kiedy kupiłem alfe (150ps 16v) zrobiłem ponad 10 tys km i od początku było ze podczas puszczenia sprzęgła lewarek delikatnie 3—4 mm ruszy się szczególnie na 2, 3 i 4 na pozostałych biegach nic się nie dzieje (gdy puszcze leciutko sprzęgło wtedy się nie poruszy) tak jakby ustawiał się podczas pierwszego puszczenia sprzęgła. Podczas dodawaniu i ujmowania gazu na tych biegach lewarek stoi w miejscu tak jak i na pozostalych biegach. Skrzynia chodzi płynnie wszystkie biegi wskakują nic nie szumi. Czytałem juz o takich objawach że i 20 tys km ktoś zrobił i objawy się nie pogłębiają. U mnie od 10 tys też tak samo jak bylo na początku. Może ktoś coś doradzić w tym temacie? Z góry dzięki :)
Cześć. Miałem podobnie i nie chcę Cię martwić ale to jest ostatni objaw uszkodzonych łożysk w naszej skrzyni M32 lepiej już nie będzie więc lepiej zacznij myśleć o regeneracji piszesz czy można tak jeździć?można...ale podobno później koszta regeneracji mogą być większe pozdrawiam.
Hm pisałem do firmy co się zajmuje regeneracją to zaprzeczyła aby były to łożyska. Kolego FilipoInzhagi miałeś jeszcze jakieś objawy?
Ciekawy tok myślenia - zużyte łożyska rusza się lewarek zmiany biegów. W samochodach przednio napędowych zespół napędowy z powodu sił działających na niego narażony jest na przemieszczanie skrętne, więc raczej zużyte poduszki mocowania zespołu powodują przemieszczanie się lewarka, a nie łożyska skrzyni.
Mechanik który przy tym robił twierdził że skrzynia szumi na 5i6biegu ja tam szczerze nic nie słyszałem oprócz lewarka który się ruszał przy dodawaniu gazu najpierw na 4 biegu a później 2,3,5...nic szczególnego się nie działo ale jego wytrawne ucho...koniec końców wymienił wszystkie osiem łożysk i jak ręką odją zrobiłem już 15k i jest ok. Skoro piszerz ze u Ciebie cisza i nic nie szumi to ja bym sprawdził poduszki pod skrzynią i cięgna podobno to też może być przyczyną takiego zachowania lewarka bi później zostają już tylko te nieszczęsne łożyska pozdrawiam
Właśnie temu się dopytuję bo innych objawów nie mam. Jedni mówią że to normalne inni że nie a pytanie brzmi czy mechanicy nas nie nacinają nawet jeśli skrzynia jest ok. Posprawdzam poduszki i cięgna przy najblizszej wizycie u mechanika. Znacie jakiegos szpeca od tego wynalazku Oplowskiego który nie szuka sobie roboty i mógłby ocenić zużycie skrzyni? Najlepiej gdzieś z podkarpacia :D