Siemanko,
Mozliwe ze swojej giulii giulii 2017 w biedalajnie tego nie mam? Brakuje mi schowka dodatkowego :(
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
[MENTION=81906]vincent[/MENTION] [MENTION=67999]michal35[/MENTION] dzięki za informacje
Hej,
Orientuje się ktoś i podpowie ile mogę ugrać rabatu na auto do złożenia. Wyklikałem sobie konfigurację Veloce za 214tys i chcę to wziąść w leasing. Na stocku akurat nic dla mnie nie ma.
W zeszłym roku kilka osób pisało że nawet 20% można zbić z ceny.
pozdr
Wojtek
Myślę że 20% to raczej nie dostaniesz, prędzej coś koło 12%. 214 tyś. za Veloce to chyba za wiele wyposażenia nie dolozyłeś.
Dzięki za odpowiedź
Do Veloce dodałem:
Missimo Blue
Pakiet Asystent kierowcy Plus
Pakiet Convenience
Pakiet Komfort
Łopatki do zmiany biegów
217700zł
Nie wiem jeszcze czy brać pakiet z xenonami i elektryczną regulacji foteli.
Jak się nie dogadam z ceną (150k netto) to będzie pewnie wersja buisness, szkoda mi bardzo tych foteli sportowych bo w konfiguratorze ich się nie da wsadzić do tej wersji.
Zastanawiam się też którą wersję łatwiej/z mniejszą stratą będzie w razie czego dało się sprzedać po 3 latach 280km czy 200km ?
Masz rację, jakoś za szybko przeczytałem. Ale i tak wybór między Veloce, a Business to jak niebo i ziemia. Moim zdaniem podana konfiguracja Veloce to takie minimum/optimum za Gulię i należy jej się trzymać. Można zejść z 280 KM na 200 KM, jak komuś nie zależy na mocy i Q4, ale to i tak będzie mocno doposażona wersja Super, ale do Business to jest jednak przepaść.
Ja kupiłem wersję Business z prawie wszystkim co się dało oprócz skóry i acc. Też chciałem veloce ale przez zmiany podatkowe musiałem zmieścić się do 150000 zł brutto a w przypadku veloce z taką konfigurację musiałbym wydać nawet po rabacie ok 50000 zł więcej. Stąd było moje pytanie czy wchodzą w jego przypadku kwestie podatkowe ? Jeśli tak to cena netto nie może przekraczać 134529 zł netto żeby cała kwota była kosztem.
Budżet na auto mam 150tyś netto czyli jakieś 185tys brutto. Księgowa ciśnie żeby się zmieścić w 150tyś brutto z powodu zmian podatkowych w leasingu ale dla wersji 280km Q4 jestem w stanie z księgową powalczyć :)
Alternatywa to:
Wersja Business:
- MISANO BLUE
- Skóra naturalna czarna
- Pakiet Convenience
- Pakiet Komfort
- Łopatki w kolumnie kierownicy
Wychodzi 150tyś brutto z konfiguratora więc z rabatem jeszcze wcisnę elektryczne fotele i jakieś pierdoły a na lato kupie większe koła (w standarcie są 16'')
Jeśli jesteś VATowcem (i używasz służbowo-prywatnie) to tak jak wcześniej napisane - 134k netto. Jeśli nie jesteś VATowcem to 150k brutto.
Nie wiem na co ciśnie księgowa, ale to Twoja decyzja (zakładając, że kontrolujesz firmę). Wszystko ponad limit to tylko kwestia mniejszego wskaźnika odliczeń. Może ona chce mieć mniej roboty ^^
Hej, jest tak jak Shimmy napisałeś. Jestem VATowcem, księgowa pewnie chce mieć mniej roboty. Tak czy siak czeka mnie dylemat co do wyboru wersji warty 50tyś, które dodatkowo nie będą kosztem :/
Na szybko licząc to Twoje +50k daje jakieś 215k brutto. Zakładając skromny rabat 10% to jednak jest 20k mniej, ergo mniej niż 30k ponad limit.
Na Twoim miejscu zrobiłbym konfigurację Veloce i zobaczył co dealerzy zaproponują. Jeśli nie wyjdzie to popytać co mają na stocku z Veloce albo B-Tech/Super.
sluchajcie a takie pytanko, z racji ze jestem nowy I chcialbym sie poradzic - czy wolelibyscie wziasc lekko uzywana giulie z 2016 z lepszym wyposazeniem w manualu, czy lepiej nowke z promocji 2018 za 120k pln ale w golasie? Szukalem cos w granicach wlasnie tej kwoty, ale nie wiecej.
Model do wgladu ze strony gezet czarna giulia za 99k pln 2.2 180ps manual z lubuskiego - nie mam mozliwosci podeslania linka, ale latwo znalezc.
no ta uzywana ma ponad 40k km przebiegu, ale troche doposazona. Stad moje pytanie, czy warto "walczyc" o tego manuala w dieslu, ktorych obecnie AR nie sprzedaje poza automatem. Nie zeby mi ZF przeszkadza, ale moze sie kiedys okazac swoistym rodzynkiem, tak jak pierwsze Q z manualem.
nowe to nowe, moze ma jeszcze jakies AA/ACP na pokladzie, wszelkie poprawki które przez lata wprowadzili itp. pare rzeczy w razie czego sobie latwo dorzucisz z wyposazenia: lopatki zaden problem (jesli bralbys jakis stock z AT8), ACC tez, fotele ludzie zmieniali, jakies listwy progowe z alu czy kierownice lux z grzaniem dosc latwo dolozyc, tylny dyfuzor od Chinczyka a wydech np uzywke z 2.0 (pewnie tu na forum bys za psie pieniadze znalazl prawie nowy z Veloce bo troche osob zmienialo), wiec moze byc calkiem milo po paru zmianach. Radio bedziesz mial nowego typu to nawet jak ni ma AA/ACP, na 99% dodasz zmieniajac hub USB, sprawdzajac czy proxi jest dobrze ustawione i robiac aktywacje w Witech-u (ASO niestety, ale gdzie niegdzie zgodza sie albo znajdziesz kogos kto Ci to aktywuje).
co do diesla, to zdajesz sobie sprawe ze wersja 180HP z manualna skrzynia ma max moment obrotowy 380Nm a wersja z automatem 450Nm - to tak gdyby auto ze stocku mialo AT8 przez przypadek - dla mnie to ma znaczenie tym bardziej
Z tego co przynajmniej jakis czas temu bylo z Misano jak je zdegradowali jako opcje do Super i Giulia (wczesniej tylko Veloce i Q), to i tak do Business nie dalo sie go zamówic. Upewnij sie jak to jest obecnie.
Na Business i to do produkcji to raczej zadnego rabatu nie dostaniesz juz - ona ma te bodajze 37tys rabatu dla firm i tyle. Jakis biznes ze stocku to da sie pare tys urwac (wiem na przykladzie jednego kolegi ktory wzial Business i tego co sam tez sie interesowalem).
Kola poza ASO kup, moze i nieoryginalne typu PSW, MSW,WSP Italy itp - fajne 18/19 alfowe wzory, prawie klony ori niektóre.
- - - Updated - - -
rodzynkiem to bedzie Q z manualem, gdyby byly jakies 2.0 to tez, ale na pewno nie bedzie to diesel, tym bardziej ze ma znacznie mniejszy moment obrotowy. Biez AT8, jest genialna i te lopatki do tego - masz baby ferrari (w dieslu co prawda, ale i tak jest fajnie - jezdzilem 180HP MT6 i AT8)
Nie wiem czy to juz bylo dyskutowane na tym forum. Nieoficjalna plotka mowi, ze manual w Giulii nie jest sprzedawany w USA ze wzgledu na negatywne rezultaty testow zderzeniowych. Podobno pedal sprzegla ponadnormatywnie wplywal na uszkodzenia lewej stopy. Wiec ja bym takiego "rodzynka" nie kupowal.
To tylko plotki.
Manuala w USA po prostu nikt nie kupi. Tam ludzie nie potrafią tego używać.
Z manualem był problem w Q RHD, taki sam jak z Q4 RHD. Czyli nie mieścił się w aucie z kierownicą z prawej strony.
Odnośnie dyskusji o zakupie auta – ja w sytuacji ograniczonego budżetu poszedłbym w auto demo z niedużym przebiegiem, ale musiałoby mieć dokładnie to na czym mi zależy, żeby nie płacić za wyposażenie, którego nie będę używał (np. duża nawigacja). A z perspektywy czasu byłby to: CP/AA, ACC (obecnie to mój must-have), czujniki parkowania P+T, automat, czujnik deszczu, ksenony (25W spokojnie wystarczają), keyless. Z bajerów to duży wyświetlacz 8,8 (świetnie sobie radzi z CarPlay) oraz manetki zmiany biegów.
Veloce daje dużo wyposażenia w standardzie (fotele sportowe, tapicerka, silnik, Q4), ale niestety za powyższe trzeba dopłacić.
Niestety główna wada aut ze stocku i demo jest taka, że płacisz za wyposażenie, którego nie chcesz. Ja miałem szczęście i trafiłem na egzemplarz idealnie dla mnie skrojony i oszczędziłem sporo $$$, ale zmieścić się z Veloce w limicie 150 (w praktyce 167,5 kzł dla vatowców) jest bardzo trudno, praktycznie niemożliwe.
jest na stoku. Niebieska, prawiewszystkomająca.
https://stock.alfaromeo.pl/oferta/10...-280-km-at8-q4
wczesniej zapomnialem wspomniec, duzy wyswietlacz banalnie sie dodaje P&P i tez wielu kolegow powymienialo sobie. Niestety z AA (w przeciwienstwie do ACP) dzisiaj jeszcze nic nie daje, jest jednak szansa ze moze wyjdzie jakis update firmwaru radia ktory pozwoli AA odpalac sie na szerokim ekranie.
Co do aut stockowych i przeplacania za niepotrzebne wyposazenie. Dokladnie to byl powod dlaczego tez przestalem sie takimi interesowac. Co z tego ze jakies Veloce na stocku mialo rabat 60tys (z ok 255), jak mialo fure niepotrzebnych rzeczy dla mnie za ktore w cenniku kaza sobie placic jak za zloto (navi 8.8, ACC+, HK), a nie mialy np skretnych xenonow, pakietu komfort, kolor nadwozia czy tapicerki czy felgi nie graly na 100% i rocznikowo byly juz rok starsze. 8.8" dolozylem sobie za bodajze 850zl sam (ladna uzywka), ACC to koszt wlasciwie przelacznika (ile 300zl? ja kupilem akurat kiere z Q z tymi przyciskami) a auto w najmniejszym detalu skroilem sobie idealnie pod siebie. Rabat na auto do produkcji dostalem ok 30tys wyszlo moze ciut drozej cenowo ale lepiej bo wszystko mam tak jak chcialem.
No wlasnie bylo na odwrot. Ludzie w USA narzekali, ze nie moga kupic Alfy Q w manualu bo tam sie takie sportowe wersje kupuje. Dziennikarze podrazyli temat. Okazalo sie, ze wersja manual nie przeszla testow zderzeniowych a tam normy bezpieczenstwa sa o wiele ostrzejsze. Rozmawialem ze znajomym pracownikiem AR (niestety juz bylym) i ten nie zaprzeczyl. Wiec nie wiem czy to byla plotka.
Trochę to smutne, że nie mamy manuala tylko dlatego, że nie potrafią go właściwie zamontować :(
Ja bym się zamienił chodźby dziś.
Cena rewelacyjna. Ale...
Nie wiem o co chodzi z tą adnotacją i dlaczego akurat w abonamencie jest taniej. Ale faktycznie wyposażenie prawie idealne (brak Carplay, który uważam za 10x bardziej użyteczny niż wbudowana nawigacja).Cytat:
Cena z rabatem wyłącznie dla Abonamentu Alfa Romeo : 182 817 PLN
Jakieś źródło?
Ja znalazłem za to taki cytat:
https://www.giuliaforums.com/threads...ifoglio.45170/Cytat:
The manual Quadrifoglio does appear in NHTSA documents for MY2016 and MY2017. Alfa has built 62 US-spec manual Quadrifoglios.
Niestety to nie jest żadne wiarygodne źródło.
Ale to jest właśnie jedno z tych aut, o których pisał [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]. Sama nawigacja i ACC podnosi cenę auta netto o 15 000 (18 450 brutto), a potem dostajesz upust 52 tys. netto i to tylko na abonament, czyli ta cena służy tylko do wyznaczenia wysokości 24 rat i zwracasz auto, bo warunki wykupu, były niewspółmierne do kosztu wynajmu przez 2 lata (przynajmniej tak było rok temu, zanim jeszcze kupiłem swoją).
- - - Updated - - -
W cenie tego pakietu sama duża nawi to 8 tys. W końcu to premium jest :P
"cena tylko w abonamencie" jest dla mnie po prostu taką "kreatywną księgowością", mam wrażenie, że chodzi o to, żeby dla US wykazać możliwie najniższą cenę początkową, od której liczy się proporcje do limitu 150.000 zł. Faktycznie za to auto pewnie trzeba będzie zapłacić porównywalnie do ceny 200.000 zł.
Niemniej jednak abonament był na wiosnę rewelacyjnym sposobem na bardzo tanie sfinansowanie Giulii i wychodził dużo taniej niż standardowy leasing.
Patent o nazwie "cena tylko w abonamencie" był już stosowany od 2 lat zanim jeszcze weszły nowe przepisy z limitami. To jest metoda na to, żeby "zjeść ciastko i nadal mieć ciastko". W tej metodzie chodziło o to, żeby ktoś zapłacił 24 pierwszych rat i zwrócił nadal "prawie nowe" auto, z niskim stanem licznika, które można będzie sprzedać drugi raz za nieco niższą cenę. Wykup takiego auta przez pierwszego użytkownika był totalnie nieopłacalny, ale to było widać dopiero przy konkretnej ofercie od dealera.
Bo to wszystko zależy od oczekiwań nabywcy - jeśli chce tylko krótko pojeździć nowym autem i oddać "prawie nowe", to abonament zawsze wychodził lepiej od leasingu - wykup takiego auta już nie :P
po pierwsze - nie zdawalem sobie sprawy ze az tyle roznicy jest w momencie przy manual I automat, to zupelnie zmienia postac rzeczy.
druga sprawa - czy przy wyprzedazy nadal jest wersja business "zablokowana" dla klientow indywidualnych? Nie mam firmy, jak wszyscy wiedza ona sporo mniej kosztuje, a jak mowisz, moge sobie ja pozniej doposazyc w to co potrzebuje np. fotele, kola, dyfuzor, lopatki itp. Nie mam z tym problemu.
no wlasnie, mt6 sa skastrowane programowo bo pewnie skrzynia/dwumas wiecej nie przeniesie (nominalnie bo chip pewnie mozna zrobic albo wsadzic boxa - zawsze jakis zapas typu 20% jest z doswiadczenia na poprzednich alfach).
nie wiem jak to jest z zakupem prywatnym, moze jako wyprzedaz uda Ci sie dorwac ja w cenie jak dla firm?pytaj w salonach.
Ciekawa sprawa z tym momentem w manualu, ostatnia modyfikacja Cinsoft:
Remap Alfa Romeo Giulia 2.2MJTD 180ps manual.
Zmierzona seria 185PS i 385Nm
Modyfikacja 228PS i 475Nm przy 30st na hamowni.
Czyli serynie było 385Nm, a skrzynia wytrzymuje nominalnie 380Nm?
to jest nominalna wartosc i mniej wiecej sterownik jest ustawiony zeby jej nie przekraczac. w 159 bylo to samo, np skrzynia M32 (320Nm) zarówno 1.9JTDM16V jak i 1.75TBi na hamowniach pokazywaly 325-330Nm, po chipach 370-400Nm (blizej 400 byly juz czasem problemy z dwymasa i wpadaniem w wibracje, trzeba bylo kastrowac na dole). W przypadku 2.2JTDM w G/S silnik na standardowych gratach generuje 470Nm (wersja 210HP), wiec tyle bez problemu sie wyciska z silnika w wersji 380Nm, pytanie tylko o skrzynie MT6/dwumas jak w dluzszej perspektywie poradzi sobie z dodatkowymi 100Nm.