W połowie sierpnia robiłem wahacze. TRW. Góra się trzyma, ale dolny jakiś czas temu poszedł do reklamacji - poluzowany sworzeń. Zrobiłem na nim może 1000 km...
Printable View
W połowie sierpnia robiłem wahacze. TRW. Góra się trzyma, ale dolny jakiś czas temu poszedł do reklamacji - poluzowany sworzeń. Zrobiłem na nim może 1000 km...
Po 22 tyś. km lewy górny TRW do wymiany luz na sworzniu pozostałe trzy bez luzów. Wymieniałem wszystkie cztery.
Jak na mój gust to zdecydowanie za mało, ciekawe ile reszta wytrzyma.
Pozdro
Dugi
Jak myślicie, zmieniać razem górę i dół? Górne są już do wymiany napewno, dolne 15tys km temu były sprawne (ale nigdy ich nie wymieniałem)
To może trochę inne pytanie. Chciałbym wydać do 800zł na przednie wahacze. Chciałbym wziąć jedne trw + drugie gorszej firmy. (Wziąłbym całość trw ale to wychodzi prawe 1tys zł :/) I teraz da pytania:
1. Które wahacze wziąć lepszej firmy, górne czy dolne?
2. Jakiego producenta wybrać obok trw?
najbardziej siadaja gorne wiec tam bym brał trw a na doł cos gorszego nawet srl, naprawde maja spoko wahacze
A co sądzisz o delphi na dół, ile powinny przejechać?
Ja u siebie mam górne Lemforeder i TRW a, dolne wziąłem MasterSport. Przejechane jakieś 2tys. i nic się nie dzieje. Tak wiem że to bardzo mało żeby polecać, no ale...
Czytałem o MS i jednak jeśli miałbym wziąć w tej cenie, wziąłbym Fasty, więcej opinii niż o MS. Góra napewno wezmę TRW, dół myślę nad właśnie Fastem (bo najtańszy a opinie różne, może warto zaryzykować), delphi lub Vema (ale tu trochę bym musiał dorzucić w porównaniu do Fasta).
No ja na dolnych Fastach przejechałem ponad 30tys. i z tego co tu czytam na naszym forum jest mega wynikiem. Teraz sprawdzę ile wytrzymają MS na innych forach były chwalone.
Ja bym Ci doradził dolne Fasty
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Waha...awy-FAST/11260
a na górę - jeśli nie TRW lub oryginał - to nie bierz ani Delphi ani Vemy
w podobne cenie jest włoski BIRTH
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Waha...51834093/19065
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Waha...51834094/19066
Dobra to biorę ten dół z fasta. Zobaczymy, oby starczyło chociaż na te 20tys :)
i przyszla pora na moje zawieszenie, co powiecie o takim zestawie:
http://allegro.pl/wahacz-laczniki-ko...734601663.html
wiem wiem wszyscy polecaja TRW jednak i w tym przypadku nie ma gwarancji ze "wytrzyma" (duzo podrobek itd.) a cena prawie trzykrotnie wieksza, wytrzymaja trzy razy dluzej? watpie, jakas inna sensowna i tania alternatywa?
pytalem mojego mechanika i nie narzeka na srl, tu na forum praktycznie nic nie ma o tej firmie
PS
poszedl mi sworzen na lewym dolnym wymienic tylko jeden czy caly komplet? ogolnie luzow nie mam ale skrzypia od zeszlej zimy i doprowadza mnie to do nerwicy
//Edit:
jaki koszt wymiany takiego kompletu u mechanika? (chcialbym sie upewnic czy aby moj nie chce za duzo)
Ja do swojej Alfy kupiłem górne i same końcówki drążka i jak narazie też nie narzekam a 40 tys km już za mną wiec jest ok. A kupilem na jakies dziwnej stronce z czesciami superparts czy cos nie wazne, moim zdaniem w tym segmencie firma Delphi nie ma sobie rownych;)
jestem z płocka czasami kupuje w tym sklepie graty, jesli chodzi o srl to po pijaku chlopaki przyznali sami ze maja bardzo mało reklamacji i dla siebie by zamontowali, kiedys w bmw tez od nich bralem komplet wahaczy i było bardzo ok, jak z alfa beda sie sprawdzac nie wiem narazie mi nic nie stuka ale pewnie od nich bede brał
u mnie górny Delphi wymieniony po 60 tys km, teraz zobaczymy ile TRW wytrzyma
Dobry wynik ...
Może ktoś się skusi na oryginały w fajnej cenie ?
mam komplecik na ten moment
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/O...0?preview=true
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/O...9?preview=true
DO 156 sw zamontowałem komplet Fast i górne wysiadły prędzej niż je założyłem po 2tys km. Na allegro znalazłem górne teknorot i trzymają ok 40 tys km jestem z nich bardzo zadowolony.
ja mam w swojej górne lemfordera i jest super, zrobilem na nich jakies 20 tys i petarda,
niebawem zmieniam dolne
Ktoś kiedyś słyszał o Wahaczach ME ?? Podobno jakość jak oryginał w co średnio mi się chce wierzyć
Ma ktos zalozone dolne wahacze GT-BERGMANN??
Pytam poniewaz cenowo sa jak FAST tyle ze czlowiek sprzedajacy je na allegro daje pelne 2 lata gwarancji (producenda) oraz 2 lata rekojmi, w przypadku FAST'a facet daje 2 lata gwarancji (producenta) i tylko 1 rok rekojmi - tak jak by przewidywal ze wahacze nie wytrzymia wiecej niz rok...
Do poniedzialku musze kupic dwa dolne dajcie jakies rady (nie chce pchac sie w drogie TRW, raz ze z kasa krucho, dwa ze tak nie mam 100% gwarancji ze wytrzymia dluzej niz np. FAST)
//Edit:
a moze wahacze KAMOKA? cena ok 150zl szt do tego 2 lata gwarancji oraz rekojmi?
Rękojmi zawsze 2 lata oczywiście jak nie kupujesz na firmę.
no wlasnie nie zawsze, przepis mowi ze maksymalnie 2 lata, okres moze zostac skrocony i wiekszosc sprzedawcoc na allegro wahaczy FAST ma zaznaczone w aukcji ze rekojmia 1 rok a gwarancja producenta 2 lata, jak wiemy gwarancja nic nam nie daje a skutecznie reklamowac mozemy jedynie na rekojmie...
Wiec FAST, GT-BERGMANN czy KAMOKA? prosze o wypowiedzi tych co rzeczhywiscie maja to zamontowane i na tym jezdza a nie ludzi powielajacych opinie...
http://allegro.pl/wahacz-dolny-alfa-...940575900.html
Ma napisane ze gwarancja 24mies, rekojmia 1 rok i nie jest to czasem tak ze ja kupujac u niego zgadzam sie na jego warunki i 1 roczny okres rekojmi?
Napisać to on może sobie nawet przepis na zupę. Rękojmia na rzeczy nowe, sprzedawane konsumentowi wynosi 2 (słownie: dwa) lata. Nie ma żadnych podstaw na skrócenie tego okresu. Jeśli masz wątpliwości - napisz/zadzwoń do faceta i zapytaj, o co chodzi, ale jeśli zacznie kręcić i upierać się przy swoim, to od razu omijaj szerokim łukiem i daj zarobić komuś bardziej uczciwemu.
Edit:
Dodam tylko, że choć okres rękojmi wynosi 2 lata, przyjmuje się, że wady wynikłe w ciągu 1 roku traktuje się jako obecne w chwili sprzedaży i podlegają bezwzględnej reklamacji. Po roku od sprzedaży, ciężar udowodnienia istnienia wady spoczywa na kupującym, co w przypadku zużywających się części może być niewykonalne. To tak na marginesie.
Szukalem u cwokow na allegro, a 20zl drozej (po rabatach) kupilem w autosklep24, przynajmniej mam pewnosc ze nikt wala nie wywinie...
Teraz pytanie odnosnie gornych, ma ktos zalozone BIRTH ORIGINAL? Jak trzymia sie jakos? 150zl/szt i 3 lata gwarancji... Bo Vema zeszla chyba juz na psy tak?
Dolny Fast mam od roku czyli ok 11-12 tyś, póki co nie słychać by coś się złego działo.
Do tego własnie tez niedawno założyłem Birth, kupione w dobrej cenie więc spróbuję. Narazie nie ma co oceniać,bo to ledwo pewnie z 6-7 tyś więc jest cisza. Ale jak dociągnie za tą kasę do dobrych 20 tyś to i tak będzie warto.
Może miałem pecha ale i Vema i TRW potrafiły mi wytrzymać także w tych granicach a potem skrzypienie i stukanie.
Mam komplet na przodzie TRW, przejechane ponad 80 tysięcy i dopiero teraz lekkie luzy się pojawiły na tulejkach górnych wahaczy.
Ja na master sport przejechałem około 50 tys padła góra i dół , znowu kupiłem dolne i górne ms , lecz wcześniej pojechałem do warsztatu żeby mi sprawdzili zawieszenie przednie bo coś stukało , to zdiagnozowali że tylko górne były do wymiany więc wymienili na lemfordery , jadę ale nadal stuka na wybojach , olałem temat bo za 2 tyg mialem mieć robiony rozrząd w innym warsztacie , w którym powiedzieli mi że mam do wymiany dolne wahacze, mówię super górne wymienione zbiezność zrobiona a tu dolne trzeba robić... Więc zostały mi górne w zapasie.
Komplet master sport 540 zł + lemfordery 380zł ciekawe ile przejadą...
Koledze zieloo007 zdaje się chodzi o wahacze w torebkach TRW
bez znaków FIATA itd
Problem polega na tym, że takie właśnie wahacze sprzedaje dystrybutor TRW w PL
więc nazywanie tego podróbką wprowadza lekko w błąd
ponieważ ja sugerując się tym wpisem, po otrzymaniu takiego towaru
mógłbym mieć pretensje do sprzedawcy że mnie oszukał wysyłając podróbkę a nie oryginał TRW
podczas gdy nie ma możliwości kupienia innych wahaczy z oficjalnego źródła TRW
Żeby kupić wahacze TRW lepsze jakościowo, trzeba po prostu kupić oryginał FIAT/LANCIA
[MENTION=26927]Gepard[/MENTION] jak z gornymi wahaczami BIRTH ORIGINAL? daja rade? duzo reklamacji?